התובע, יליד 1957, נפגע בתאונת עבודה במרץ 2013 באתר בנייה להקמת חנות "איקאה" בחיפה. הוא הועסק אז בחברה שסיפקה שירותי מנוף. בין הנתבעים היו איקאה, הקבלן הראשי והיזם. בעקבות התאונה הפועל נפגע בגבו וביד ונותרו לו נכויות בתחום האורתופדי והנפשי. התביעה התקבלה אך התובע יישא באשם תורם של 20%.  

התובע סיפר שביום התאונה החליק באתר העבודה, בזמן שהחזיק בגדר ברזל מסוכנת וכמה רשתות שלא היו מאובטחות ושהונחו באופן מסוכן ונפלו ביחד איתו. כתוצאה מכך אחת מאצבעות יד שמאל שלו נתלשה ונקרעה.

הוא פירט כי באותו יום בשעות אחר הצהריים הוא סיים את עבודתו, סגר את המנוף שהפעיל וחיפש את אחד ממנהלי העבודה כדי לומר לו שלמחרת יבוא מכונאי לסדר את אחד הצינורות במנוף. הוא ציין שראה את מנהל העבודה עומד בקומה שמעליו וכדי לעלות אליו ולדבר איתו, השתמש בחבילה של רשתות ברזל שהועמדו יחד במאונך. הוא נעמד על אבן, טיפס ונאחז ברשתות כדי לעלות אך לפתע הרשתות, שכאמור לא היו קשורות, נפלו יחד איתו. כתוצאה מכך אירעה הפציעה.

התובע הוסיף בתצהירו כי את הוראות העבודה קיבל מנציגי הקבלן הראשי והיזם. עוד לדבריו, באתר שרר כאוס, כאשר עובדים אחרים השתמשו באופן שוטף ברשתות לצורך עליה לקומה מעל.

לא חזר לעבוד

השופט אחסאן כנעאן מבית משפט השלום בחיפה קיבל את גרסת התובע וכתב שהוא עשה עליו רושם אמין. הוא ציין כי אחד הפועלים שהיה במקום האירוע מסר שהניח את חבילת רשתות הברזלים באמצעות המלגזה לבקשת המנהלים באתר מטעם הקבלן הראשי.

השופט קבע שיש להטיל אחריות על איקאה, הקבלן הראשי והיזם. הוא ציין שמנהלי העבודה מטעם הקבלן הראשי והיזם היו צריכים לדאוג לבטיחות באתר ולמנוע מעובדים לטפס על הרשתות. כמו כן, הם לא דאגו שהרשתות יונחו בצורה בטוחה, כך שאם אחד העובדים יטפס עליהן הן לא יתהפכו. יתר על כן, התובע קיבל הוראות ישירות ממנהלי העבודה והתאונה אף אירעה לעיני אחד מהם, שלא מנע ממנו לעלות על הרשתות.

הוא קבע שמאחר שהמעביד לא היה נוכח בשטח, ומי שנתן את ההוראות היו הקבלן הראשי והיזם, הקבלן והיזם יישאו ב-60% מהאחריות והמעביד ב-40%. על העובד עצמו הוטל אשם תורם של 20% מכיוון שסיכן את עצמו כשבחר להשתמש ב"מעבר" לא בטוח.

ביחס לנזק נכתב כי התובע נותר עם נכות תפקודית של 30% ומאז התאונה לא חזר לעבודה.

לאחר הפחתת אשם תורם קבע השופט שסכום הפיצוי עומד על 1,109,118 שקל. מכיוון שסכום זה נמוך מתגמולי הביטוח הלאומי ובהתאם לחוק חויבו הקבלן, איקאה והיזם לשאת ברבע מהפיצויים בהתאם לחלקם באחריות.

בסופו של דבר הקבלן הראשי, איקאה והיזם חויבו לשלם לתובע 166,368 שקל בתוספת שכ"ט עו"ד בסך 20% והוצאות בסך 20,000 שקל.

  • ב"כ התובע: עו"ד צבי פרדיס
  • ב"כ הנתבעות 1-4: עו"ד חגית וילנסקי
  • ב"כ הנתבעות 5-6: עו"ד רבקה ינקו-פינקלשטיין 

עו"ד מזל רבה עוסק/ת ב- נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.