מגפת הקורונה יצרה מציאות חדשה ולא פשוטה לכולנו. מעל 81 מיליון אנשים כבר נדבקו בנגיף וכמעט שני מיליון אנשים נפטרו כתוצאה ממנו. בישראל המשבר נמצא בעיצומו וגרם עד כה למותם של יותר מאשר 3,000 בני אדם. במיוחד בימים אלה, חשוב לדבר על נושא רגיש אך רלוונטי מתמיד, העיזבון שלנו.
צוואה היא הדרך הבטוחה לדאוג לכך שהרכוש שצברנו בימי חיינו יחולק על פי רצוננו. בעקבות המצב וחוסר הוודאות רבים מבקשים לערוך צוואה אך שואלים את עצמם איך ניתן לעשות זאת בנסיבות מורכבות של סגר, בידוד ולעתים אשפוז והתדרדרות מהירה במצב הבריאותי.
חוק הירושה מכיר בארבעה סוגים של צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות, שהיא גם נוטריון, וצוואה בעל פה.
איזה אפשרויות יכולות להתאים לתקופתנו? מהם התנאים לעריכת צוואה בעל פה או בכתב יד ואיך להבטיח שהיא תקוים?
עו״ד שמעון חזן בעל משרד שעוסק בירושות וצוואות ענה לשאלות הגולשים.
צפו בשידור החי >>
אבי שאל: אמא שלי בת 81 חלתה בקורונה ומאושפזת בבית חולים. שנינו חוששים מהתדרדרות פתאומית שכן יש לי אח חסוי שסובל מסכיזופרניה וללא צוואה חלוקת העיזבון עלולה להיות מורכבת. בביקור האחרון היא אמרה לי שהיא מעוניינת שהרכוש יחולק שווה בשווה ביננו ושאני אהיה מנהל העיזבון. האם מדובר בצוואה בעל פה תקפה?
ובכן, התשובה היא לא. זו לא צוואה בעל פה שהיא תקפה. כדי שתהיה צוואה בעל פה תקפה צריכים להתקיים קודם כל התנאי של ״שכיב מרע״, מושג הלכתי ושהוא מושג אובייקטיבי ומקפל בתוכו גם מושג סובייקטיבי שכך פסקי הדין פוסקים. המצווה צריך להיות במצב שהוא הולך למות או שהוא רואה את נסיבות המוות נגד עיניו. במקרה הזה זה לא מתקיים ולכן זו לא צוואה בעל פה.
נועם שאלה: אני נשואה בנישואים שניים. לשנינו יש ילדים מנישואים ראשונים. בגלל המצב אני מעוניינת לערוך צוואה שתבטיח שהרכוש שלי ילך לילדים שלי ולא לילדים שלו. מהי הדרך המומלצת לעשות זאת?
ובכן, אפשר לא לעשות כלום. פשוט אחרי לכתך ימים ארוכים, צו ירושה לא נותן לילדים של בעלך מנישואים קודמים שום רכוש כי מדובר רק בצאצאים או בעל, או בני זוג שיכולים לרשת. במקרה הזה הם אינם יורדים אבל ליתר ביטחון, את צריכה לעשות זאת בדרך השניה של צוואה שאת חותמת עליה מאומתת על ידי שני עדים או נוטריון.
דניאלה שאלה: אבא שלי נמצא במלונית קורונה ואסור לבקר אותו. בשיחות ביננו הוא מביע רצון לכתוב צוואה ולהוריש לי את הדירה שלו. יש לי אח אבל הוא בארה״ב והוא ניתק את הקשר לפני הרבה שנים. האם בשל הבידוד אבא יכול לכתוב צוואה בכתב ידו?
ובכן התשובה היא כן. אחת מארבע הדרכים לעשות צוואה היא בכתב יד. כמובן שצריכים להתקיים שלושה תנאים. ראשית, שזה כתב ידו של המצווה. שנית, שלאחר שהוא מצהיר למי ילך הרכוש ולמי הוא ינחיל אותו הוא צריך לחתום בחתימת ידו. שלישית, הוא צריך לכתוב את התאריך שבו הצוואה נכתבה על ידו.
צוואה בכתב יד ללא עדים ובתנאי שכתב ידו זה יהיה מאומת על ידו או אחרי מותו על ידי אנשים מומחים לדבר, כתב היד הזה כמוהו כצוואה וזה תקף.
עדי שאל: אני ואשתי נכנסנו קצת לחרדה בגלל המצב ומעוניינים לערוך צוואה הדדית. שנינו בקבוצת סיכון ולא מעוניינים להיחשף לאנשים זרים. ניתן לערוך צוואה בזום?
התשובה היא לא. ארבע הצורות של כתיבת צוואה הן על פי חוק. אי אפשר להוסיף משהו שלא כתוב בחוק. כיום גם בשל המצב הזה, בזום, אי אפשר לערוך צוואה.
אהרון שאל: זמן קצר לפני התפרצות המגפה ערכתי צוואה בפני שני עדים אך לא הספקתי להפקיד אותה אצל רשם הצוואות. האם זה פוגע בתוקף שלה?
התשובה היא לא. ניתן להפקיד את הצוואה אצל רשם הצוואות וזה מהווה ערך ראייתי כבד משקל. אך לא חייבים לעשות זאת. אפשר לא להפקיד את הצוואה אצל רשם הצוואות, אפשר להפקיד אותה אצל עורך דין, אפשר להחזיק אותה בידי המצווה, או יורשיו, זה לא פוגם כהוא זה בתוקף הצוואה.
רחל שאלה: לצערי בעלי נפטר מסיבוכי קורונה בחודש שעבר. אני בבידוד כרגע ולא יכולה לטפל בהוצאת צו ירושה. מה ניתן לעשות בינתיים כדי להמשיך לנהל בצורה סבירה את העסק שהשאיר אחריו?
ובכן, את בתור יורשת ואשתו, את יורשת לכל דבר. הירושה עוברת באופן אוטומטי צו ירושה או צו קיום צוואה הם רק מראים שאכן יש לך תוקף ואת מחזיקה ביד מסמכים שאת היורשת. אבל, הזכות שלך כיורשת אוטומטית לא נפגמת גם אם עדיין לא עשית צו ירושה או צו קיום צוואה. לכן את יכולה לנהל את העסק ואל לך לחשוש. יחד עם זאת, את יכולה לעשות תצהיר חזותי אצל עורך דין היום בקורונה לפי התקנות והתצהיר הזה יכול להיות בקשה לצו ירושה שבינתיים עורך הדין יכול לעשות זאת בצילום ולאמת אותו.
שמואל שאל: אני שוהה בדיור מוגן ונראה כי הדרך היחידה מבחינתי לערוך צוואה בימים אלה היא בכתב יד. יש לי חמישה ילדים ואני מאוד חושש מהתנגדותו של אחד מהם לקיים את הצוואה. יש דרך לצמצם את הסיכון למלחמות ירושה?
אפשר לערוך צוואה בכתב יד, כמו שהזכרתי קודם. אם הצוואה תהיה ברורה, אם הצוואה תהיה כתובה בכתב ידו של המצווה, אם תהיה חתימה לאחר הנחלת כל הירושה ואם יהיה תאריך ליד החתימה אזי הצוואה בכתב יד תקפה לכל דבר ואין צורך בעדים, אין צורך באישור נוטריוני.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל