באוגוסט 2015 שני צעירים בני העדה האתיופית יצאו לבלות במסעדת "סטלה ביץ'" בחוף בת ים. הם התיישבו במסעדה והזמינו אוכל. בטעות, טופס ההזמנה המודפס שהוקלד למחשב על ידי המלצרית והיה מיועד לעיני הצוות בלבד נדבק לתחתית אחת הצלחות והם גילו לתדהמתם שבשורה המיועדת לתיאור הסועדים הם זכו לכינוי "כושים".
השניים התלוננו בפני בעלי המקום והאחרונים הציעו להם "ארוחה מפנקת" כפיצוי. הם גם הודיעו שפיטרו את המלצרית לאלתר וצירפו מכתב התנצלות ממנה בו נכתב שהיא בת 17 ומשתמשת במהלך המשמרת "במילים מאוצר המילים שלי כמו בלונדיניות, מבוגרות וכ"ו" ולא הייתה לה כוונה לגרום לעגמת נפש.
כחודשיים לאחר מכן הגישו הצעירים תביעת לשון הרע על סך 150,000 שקל נגד המסעדה, בעליה והמלצרית. האחרונה לא הגישה כתב הגנה ולפני מספר חודשים ניתן נגדה פסק דין המחייב אותה בפיצויים בסך 68,000 שקל.
ההליך המשיך נגד המסעדה ובעליה, שטענו שהמלצרית היא שטעתה ואין סיבה שהם ישלמו פיצויים. הם הוסיפו שהכינוי המשפיל נכתב בתום לב וללא כל כוונה לפגוע בתובעים.
הנתבעים גם הפנו למכתב ההתנצלות והדגישו שלטופס נחשף מספר מצומצם של עובדי המסעדה.
עוד לטענתם, להבדיל מפסקי דין אחרים שקבעו כי הביטוי "כושי" מהווה לשון הרע, במקרה זו לא נוספו לביטוי כינויים כדוגמת "מסריח" או "אפס".
ביטוי של גזענות
"הכינוי 'כושי' הוא כינוי משפיל אשר מוכר וידוע ככינוי גנאי לאנשים שעורם כהה" כתב השופט אביים ברקאי מבית משפט השלום בתל אביב בפתח דבריו.
השופט הבהיר שהפסיקה הכירה בכך שהכינוי המשפיל הוא בגדר לשון הרע ו"אין ספק שהגדרת אדם זר שאינו ידיד ואינו מכר בכינוי המיידי 'כושי' היא הגדרה עולבת שאינה ראויה". הוא ציין בהקשר זה שהבחירה בכינוי 'כושים' מגלמת בתוכה הקטנה והשפלה של מושאי הכינוי ומדובר בביטוי של גזענות.
עוד הדגיש השופט כי "אין מקום לסובלנות כלפי כינויים מעין אלה שכן הסובלנות ביחס לאדם הנוקט בכינוי עולב וגזעני היא כוחנות ביחס לקרבן הכינוי".
השופט הוסיף שהביטוי המעליב הוזן למערכת הממוחשבת של המסעדה ועובדי המקום נחשפו אליו כך שמתקיימת דרישת הפרסום שבחוק לשון הרע.
לבסוף קבע השופט שהנתבעים אחראים לפצות את התובעים כמעסיקיה של המלצרית מאחר שהעוולה בוצעה תוך כדי עבודתה במסעדה.
השופט הדגיש שלנתבעים לא עומדות ההגנות האישיות שבחוק לשון הרע מאחר שהאחריות שלהם היא אחריות שילוחית כמעסיקים. לדבריו, גם לגופו של עניין לא מתקיימת במקרה זה אף אחת מההגנות שבחוק.
בהקשר זה ציין השופט כי "בכל הכבוד" העובדה שהתובעים זכו לכינוי "כושים" בלבד ולא "כושים מסריחים" לא מקימה לנתבעים הגנת תום לב ובכל מקרה, הם לא הדריכו את העובדים ולא עשו דבר למניעת המקרה.
"גם עתה, לאחר האירוע בגינו הוגשה התביעה אין כל ראיה לכך שצוות העובדים מתודרך לא לכלול בטופס ההזמנה כינויים משפילים" כתב השופט וחייב את הנתבעים לפצות כל אחד מהתובעים ב-20,000 שקל ובסך הכל ב-40,000 שקל בתוספת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 12,000 שקל.
ב"כ התובעים: עו"ד רון לוינטל
ב"כ הנתבעים: עו"ד ד"ר אלון גלבוע
עורך דין קובי כשדי עוסק בדיני לשון הרע
** הכותב לא ייצג בתיק