בימים אלו מתבררת בבית משפט השלום בראשון לציון תביעה העוסקת במקרה שבו פועל העובד מטעם קבלן שיפוצים נפצע. הפועל, נפל מסולם ועקב כך נפצע. בין הנזקים שנגרמו לו: פגיעה בצוואר, שבר בצלעות וקרע ברצועה בברך.
מבחינה משפטית, אין מחלוקת לגבי שאלת האחריות בעלת הנכס אשר הזמינה את שירותי קבלן השיפוצים. כעת, ישנה התדיינות לגבי היקף האחריות שלה וסכום הפיצויים אותו תצטרך לשלם לפועל שנפצע.
זוהי רק דוגמה אחת למצב שבו בעל נכס מחויב בפיצוי של בעל מקצוע שנפצע בשטח ביתו. מדי שנה מגיעות תביעות רבות לכותלי בית-המשפט, של אנשים שלא היו מודעים לאחריות שלהם.
כיצד בעלת הנכס יכלה להימנע מכך? היא הייתה צריכה לוודא שהקבלן מחזיק בכל הביטוחים הנדרשים. משלא עשתה זאת, הרי שהיא התרשלה ותהיה מחויבת בפיצוי.
יש לא מעט דברים שיכולים להוביל להטלת אחריות עליכם במקרה של פציעת בעל מקצוע בשטח הבית שלכם. במדריך זה נתמקד בשלב שלפני ההתקשרות איתו.
החובה אגב, היא לא רק לפני כניסה לתהליך של שיפוץ. דווקא בעבודות היומיומיות יותר, הכרוכות בהזמנה חד-פעמית של בעל מקצוע לצורך תחזוקה שוטפת של הבית, נוטים לזלזל.
דווקא שם, המודעות של בעלי הנכסים מאוד קטנה. מתי מגלים? לאחר קרות אסון, חלילה. מה כדאי לבדוק? לפניכם במדריך.
לא בדקתם שיש לו רישיון או היתר עבודה בתוקף? התרשלתם
יש כמה דברים שבאחריותכם לוודא שיש לבעל המקצוע לפני שאתם מזמינים ממנו שירות: האם הוא בעל רישיון או היתר עבודה בתוקף והאם הוא מבוטח בביטוחים הנדרשים.
"אין להסתפק באיזושהי תעודת הסמכה כללית, אלא להתעקש על רישיון בתוקף במקצוע הספציפי שבו הוא מוזמן לעבוד אצלכם", אומר עו"ד אורי בוים ממשרד בוים תומא אוזרקובסקי העוסק בתביעות ביטוח ובדיני נזיקין.
"למשל, טכנאי גז שמגיע לתקן עבורכם את נקודת הגז לגריל בגינה, לא יכול לבצע תיקון מורכב בכיריים חשמליים, אשר מחייב עבודה עם לוח החשמל, או כל דבר שמחייב אותו להחזיק בתעודת חשמלאי מוסמך מטעם משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים".
שימו לב, מוסיף עו"ד בוים, "אם הוא מציג בפניכם רישיון, אך בפועל הוא שולח עובד אחר מטעמו לבצע את העבודה, זה לא נחשב לקביל משפטית. אחריותכם לוודא את מספר תעודת הזהות של מי שמבצע את העבודה בפועל בביתכם".
סעיף 15 לפקודת הנזיקין פוטר אתכם מפיצוי לנזק שייגרם לבעל מקצוע בשטח הבית שלכם. ואולם, יש לכך חריג מאוד ברור. אם סוג העבודה שהוא אמור לבצע בביתכם מחייב אותו ברישיון, זו אחריותכם לוודא שהוא בתוקף.
"עמדה זו מטילה את האחריות על הצרכן, בניסיון למנוע מראש העסקה של חאפרים בענף שעובדים בצורה לא חוקית", מסביר עו"ד בוים. "המשמעות של רישיון או היתר, הוא לא רק לגבי ההסמכה הראשונית והפיקוח על הענף, אלא גם הדרישה לעבור אחת לשנה או שנתיים (לפי הסיווג) השתלמות בתחום".
לדבריו, "דבר זה מבטיח, שבעל המקצוע נשאר מעודכן לגבי כל השינויים, התקנים, נהלי הבטיחות וכן הלאה. בעל מקצוע שלמד לפני 25 שנה, אך לא עבר שום ריענון בתחום, בהחלט יכול לסכן את עצמו, את בני ביתכם ואת הרכוש שלכם".
שיטות העבודה משתנות, החומרים מתקדמים והתקנים מתעדכנים. "אמנם, למרבה הצער לא כל התחומים עדיין הוסדרו, וחלקם עדיין בעיצומו של תהליך הסדרה (טכנאי מיזוג אוויר ומפקחי בנייה, למשל), אך אלו שעברו הסדרה מחייבים את הצרכנים בהעסקה בצורה חוקית", מפרט אייל רונן, מנהל מחלקת השירות באתר "המקצוענים".
אילו מקצועות מחייבים ברישיון למשל?
רונן: "טכנאי גז, חשמלאי, מדביר. בנוסף, כל מי שמבצע את עבודתו בגובה, בלי קשר לסוג העבודה שהוא מבצע, מחוייב בהיתר נוסף, המכונה 'היתר עבודה בגובה'. כלומר, גם אם מדובר בבעל מקצוע בתחום האיטום, אשר אינו מחויב ברישיון, וגם אם מדובר בהנדימן שמבצע עבורכם רק ניקוי מרזבים זריז על גג הרעפים שלכם – היתר עבודה בגובה הוא חובה".
אז מה עושים כדי לא להתרשל בבחירה?
רונן: "ראשית, לכל מקצוע יש משרד ממשלתי שאחראי על פיקוח הענף שלו. למשל, תחום ההדברה הוא תחת המשרד להגנת הסביבה. ככזה, באתר המשרד הממשלתי יש אפשרות חיפוש קלה, נוחה ומיידית בו.
"מאגר המדבירים המורשים, למשל, מאפשר לכל אחד להקליד את שם בעל המקצוע ולבדוק האם הוא בעל רישיון הדברה בתוקף".
הזמנתם מדביר ללא רישיון? מעבר לכך שאתם מסתכנים בפגיעה בבטיחות בני הבית, הרי שאם הוא יפגע במהלך ההדברה בשטח ביתכם במהלך ההדברה, הרי שיש סיכוי שתחויבו לפצות אותו. זאת, משום שעל פי החוק עליכם לבחור בעל מקצוע 'סביר'. במקרה זה, בעל רישיון.
כך גם לגבי חשמלאים. רונן: "היחידה לרישוי חשמלאים של משרד העבודה, מעדכנת את מאגר החשמלאים, ומאפשרת לדעת בדיוק מהו סוג הרישיון (עוזר, מעשי, מוסמך וכן הלאה). לכל סוג עבודה יש את רמת הרישיון הנדרשת עבורה, לפי מידת המומחיות בחשמל שהיא מצריכה".
האם בעל המקצוע מבוטח בביטוח אישי ובביטוח אחריות מקצועית?
לא מספיק לשאול את בעל המקצוע האם הוא מבוטח. יש לוודא מהם הביטוחים שהוא מחזיק בהם, והאם הם מתאימים לסוג העבודה שהוא מבצע.
"למשל, אם בעל מקצוע מתקין דק במרפסת בקומה השנייה של ביתכם, נופל ונפצע, הרי שאתם אלו שתהיו מחויבים בנזק שנגרם לו בשטח הבית שלכם", מפרט עו"ד בוים. "זאת, אם לא וידאתם שהוא מחזיק בפוליסת ביטוח לנזקי גוף ורכוש, כלפי צד ג', ויש לו ידע וניסיון מוכח בתחום".
סוג זה של פוליסה, מונע מצב שבו הוא יוכל לתבוע אתכם בגין נזק שייגרם לו. עו"ד בוים: "בנוסף, חשוב לוודא שיש לו ביטוח מסוג נוסף, המכונה 'פוליסת אחריות מקצועית'. פוליסה זו, מבטיחה אתכם במצב שבו הוא גורם לנזק לרכוש שלכם, תוך כדי העבודה".
נזקים לדוגמה: פגיעה בצנרת המים או החשמל תוך כדי עבודה, פגיעה באיטום הגג, נזק לריצוף או לפרקטים וכן הלאה.
שימו לב, שגם במקרה זה, אם חברת הדברה שולחת שני עובדים לביצוע ההדברה, עליכם לוודא שכל מי שנשלח מטעם בעל העסק הוא בעל רישיון.
"אין להסתפק במצב שבו למעסיק יש רישיון, אך בפועל לבית שלכם נשלח עובד מטעמו אשר אינו מחזיק ברישיון", מדגיש רונן.
"כך גם לגבי עבודות נלוות. למשל, אם חברת ההובלות מקשרת אתכם לבעל מקצוע אחר שמבצע חלק מההובלה באמצעות מנוף, הרי שזו אחריותכם לבדוק שגם הוא בעל רישיון להפעלת מנוף ושהרישיון אכן בתוקף, שיש לו ביטוח לנזקי גוף ולנזקי רכוש".
כמו כן, כדאי מאוד לערוך ביטוח נקודתי ליום ההובלה (כלומר: ביטוח שעורך בעל הנכס, המבטח אותו כנגד נזקי גוף ונזקי רכוש). לא בדקתם ולא דאגתם לביטוח? התרשלתם.
בקרות נזק, אתם אלו שתחויבו. רונן: "רבים לא מודעים לכך, בייחוד כשמדובר בקבלני משנה (ספקים המגיעים מטעם בעל מקצוע אחר). צרכנים רבים חושבים שעצם העובדה שהתקשרו עם חברה אחת, היא מחויבת לבדוק עבורם את כל מי שמגיע מטעמם".
אם הוא מגיע עם עובד נוסף, במקרה כזה עליכם לוודא שגם הוא מבוטח בביטוח מעבידים. בכך, תדעו שגם אם ייגרם נזק בגוף או ברכוש לאחד מהעובדים שלו, או על-ידי אחד מהעובדים שלו – תהיו מכוסים.
האם כדאי בנוסף לדאוג גם לפוליסת ביטוח צד ג', או שניתן להסתפק בבדיקה שבעל המקצוע ועובדים מטעמו מבוטחים?
עו"ד בוים: "מעבר לכך שכדאי לבדוק האם בעל המקצוע מבוטח, הרי שמאוד מומלץ שגם אתם תחזיקו בביטוח צד ג' על הנכס שלכם. ביטוח זה, יכסה את הנזקים של כל מה שיגרם לצד ג' (אדם שאינו מתגורר בשטח הבית), כתוצאה מפגיעה שקרתה לאותו אדם (צד ג') בנכס שלכם".
עובד קבוע בשטח הבית שלכם? אל תסתפקו בתשלום דמי ביטוח לאומי
אם אתם מעסיקים עובד קבוע: גנן, עוזר במשק הבית, מטפל קבוע או כל איש תחזוקה אחר שעובד אתכם במתכונת רציפה (גם אם זה רק פעם בשבועיים), הרי שמשתלם אף להוסיף עבורם כיסוי ביטוחי נוסף.
כך, במקרה שהוא נפצע בשטח ביתכם ומאבד את כושר העבודה שלו, תוכלו להפנות אותו אל חברת הביטוח שמבטחת את העובד. עו"ד בוים: "שימו לב, שרבים אינם מודעים לכך שהם מחויבים לשלם לא רק דמי ביטוח לאומי, אלא גם הפרשות לפנסיה. זאת, מכוח 'צו הרחבה פנסיה חובה' (הכולל כיסוי בגין אובדן כושר עבודה או פנסיית נכות).
"זאת, משום שלרוב דמי הביטוח הלאומי אינם מספקים את הכיסוי המקסימלי לעובד, וסביר להניח שאותו עובד יגיש תביעה גם נגדכם".
לא כדאי להסתתר מאחורי האמונה של 'לי זה לא יקרה', ולדאוג שגם אם חלילה זה יקרה, לא תצטרכו לשלם סכומי עתק מכיסכם.
"זה מסוג הדברים שיכולים לגרום לחורבן כלכלי עבור בעל הנכס", מסביר עו"ד בוים. "כמו כן, אי ביצוע פנסיה וביטוח אובדן כושר עבודה לעובד קבוע היא עבירה חמורה. ניתן לקבל קנס מנהלי של עשרות אלפי שקלים ואף רישום פלילי".
האם לא מספיק לשלם עבורם דמי ביטוח לאומי?
עו"ד בוים: "בהחלט לא. תשלום דמי ביטוח לאומי עבור עובד קבוע בשטח ביתכם אינו מעניק לכם פטור במקרה של פציעה שלו, וחייבים להפריש עבור עובד קבוע הפרשות לתנאים סוציאליים כולל כיסוי בגין אובדן כושר עבודה".
לדבריו, "אם יוכח שהפציעה היא בעקבות רשלנות שלכם (סולם לא יציב שהגשתם לו, למשל), תצטרכו לשאת באחריות נזיקית כלפיו. הנזק, אגב, יכול בקלות להגיע לכדי כמה מאות אלפי שקלים. לכן, חשוב לעשות בנוסף גם ביטוח חבות מעבידים, ולא להקל ראש בכך".
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל