חוק הנכים (תגמולים ושיקום) נועד לתת מענה למי שנגרמה או הוחמרה נכותו תוך כדי ועקב השירות הצבאי. המחשבה הראשונה היא כמובן על הלוחם שנפגע בפעילות מבצעית, אולם חוק הנכים נותן מענה למגוון רחב של פגיעות נוספות אחרות שאינן בפעילות מבצעית, אפילו מחלות, ובלבד שיש קשר סיבתי בין הנכות לבין תנאי השירות.
כיצד מגישים תביעה ולמה לשים לב?
התביעה למשרד הביטחון נפתחת בהגשת "טופס תביעה" שניתן להוריד מאתר אגף השיקום, ויש גם אפשרות להגשה מקוונת. אף שהטופס על פניו נראה פשוט, מדובר בתביעה משפטית לכל דבר וענין ולכן יש למלא אותו בזהירות ובכובד ראש, רצוי לאחר ייעוץ משפטי.
בימים אלו, כשלצערנו חיילים נפגעים בלחימה ונזקקים לאשפוז, אגף השיקום פועל בצורה אקטיבית. במקום לחכות שהפצועים יגישו תביעה נציגי האגף פונים אליהם עוד בבית החולים ויוזמים זאת. זוהי פעולה מבורכת שמקלה על הנפגעים, אבל חשוב לשים לב שבמועד כל כך סמוך לפציעה לא תמיד יודעים עדיין את היקף הנזק האמיתי, ולפעמים במהלך ההחלמה עלולות להתגלות בעיות נוספות.
לכן, כדאי להגדיר את הפגיעה עליה מוגשת התביעה בצורה רחבה ולציין בפירוש כי במועד הגשת התביעה עדיין לא ברור היקף הנזק. בנוסף, כשיש פציעה משמעותית הנטייה היא לציין רק את הבעיה העיקרית הבולטת לעין. לדוגמה, מי שסובל מפצעי ירי לא בהכרח יטרח לציין שהוא סובל גם מצפצופים באוזניים (בגלל חשיפה לרעש חזק). לכן, לפני מילוי הטופס והחתימה עליו, כדאי לעצור לרגע ולנסות למפות את כל הפגיעות הידועות באותו שלב, חמורות וקלות, על-מנת שיופיעו בתביעה.
חשוב לפרט – לאחר ייעוץ
אם לא מדובר בפציעה מלחמתית אלא בפציעה בנסיבות אחרות כמו אימונים, תאונת דרכים, או תוך כדי פעילות שגרתית בבסיס, חשוב לוודא שייערך דו"ח פציעה מתאים. כדאי גם לרשום פרטי עדים שנכחו באירוע, למקרה שתידרש עדות תומכת בהמשך.
בטופס התביעה יש מקום לפרט מה בשירות גרם לחבלה או למחלה. המקום לכך מצומצם ולכן מומלץ לצרף דף נפרד ולפרט בו את הטענות בהרחבה. עם זאת, אם התביעה מוגשת לפני קבלת ייצוג משפטי עדיף לכתוב את הטענה בצורה כללית ותמציתית ולציין שהפירוט יימסר בהמשך. לא פעם נדרשים ידע וניסיון משפטי ומעשי בתחום, על מנת לדעת מה העובדות החשובות לתביעה ועל מה יש לשים את הדגש.
לטופס התביעה יש לצרף תיעוד רפואי רלבנטי – הפניות, תדפיסי מפגשים רפואיים, תעודות חדר מיון וכל מסמך מטיפול רפואי.
במקרים מסוימים משרד הביטחון מבקש לקבל העתק מתיק קופת החולים מלפני הגיוס. זאת, כאשר נדרש בירור בשאלה אם הנפגע סבל מבעיה דומה טרם הגיוס. אפשר להגיש את התביעה גם ללא המסמכים מקופת החולים ולהעבירם בהמשך.
מתי מגישים?
חיילים בשירות חובה או מילואים יכולים להגיש את התביעה בסמוך לשחרור מהשירות. חיילי קבע לעומת זאת יכולים להגיש תביעה גם תוך כדי השירות.
שימו לב כי יש יתרון להגשת תביעה בהקדם ולפני שחולפת שנה מהשחרור. בכל מקרה עדיף שלא לעכב את הגשת התביעה. יש לשים לב לכך שההתיישנות לפי חוק הנכים הינה שלוש שנים ממועד השחרור (ולא שבע שנים כבענפי משפט אחרים), אם כי במקרים מסוימים ניתן להגיש תביעה גם בחלוף תקופת ההתיישנות.
לאחר ההגשה חשוב לשמור העתק מטופס התביעה למשרד הביטחון ומכל מסמך אחר המועבר במסגרת התביעה.
עו"ד תמר סיון עוסקת בייצוג חיילים, שוטרים ואנשי כוחות הביטחון בתביעות מול אגף השיקום במשרד הביטחון
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.