בית המשפט המחוזי בתל-אביב אישר בשבוע שעבר הסכם פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגד רשתות מרכולים מוכרות כמו רמי לוי, ויקטורי וסופר דוש, עקב שיווק שקיות אשפה רגילות כשקיות "ידידותיות לסביבה". הרשתות התחייבו להפסיק עם ההטעיה הצרכנית ולתרום רבע מיליון שקל לעמותות שונות. התובעת הייצוגית ובא כוחה זכו לגמול ושכר טרחה של עשרות אלפי שקלים.

יוזמת התובענה הייצוגית שתיארה עצמה כמי שמקפידה לשמור על איכות הסביבה, טענה לדבריה כי מרגע שהרשתות החלו לשווק שקיות אשפה "מתכלות" ו"ידידותיות לסביבה" היא החלה לרכוש רק אותן.

אלא שלימים היא גילתה כי שקיות אלה מעולם לא קיבלו את רשות מכון התקנים להיותן מתכלות אף שהתנוסס על האריזות שלהן הכיתוב "תו ירוק של מכון התקנים הישראלי" ואף הופיע עליהן "מגן דוד ירוק שוחרי איכות הסביבה".

באוגוסט 2015 פנתה הצרכנית המודאגת לבית המשפט לצורך אישור תובענה ייצוגית נגד רשתות השיווק שמוכרות את השקיות המטעות, ויקטורי, רמי לוי, סופר-דוש, הרשת הרביעית, כהן מחסני השוק וספיר דן קמעונות וכן נגד יצרניות השקיות אי.ג'י.אם השקעות ולוטמלי תעשיות פלסטיק. 

היא ביקשה מבית המשפט לאסור את הפרסומים המטעים ולפצות את הצרכנים המרומים בסך כולל של  40 מיליון שקל.

על רקע פסק דין שניתן במקרה דומה מאוד בעניינן של "סנו" ו"חוגלה" החליטו המשיבות לנהל עם המבקשת משא ומתן מחוץ לכותלי בית המשפט, שבסופו הם הצליחו לסיים את המחלוקות ביניהם בהסכם פשרה.

הסכם זה הוגש לאישורה של לסגנית נשיאת בית המשפט המחוזי, השופטת צילה צפת.

הסדר ראוי

בפסק דין שניתן בשבוע שעבר ואישר את ההסכם פורטו תנאיו המהותיים עבור הצרכנים: ראשית, המשיבות התחייבו להפסיק למכור ולשווק את השקיות ואם יחליטו בעתיד לחזור לשווקן הן יסירו מהאריזה כל כיתוב או מצג לפיהן השקיות "מתכלות", "ידידותיות לסביבה", "ירוקות", "מתפרקות בטבע" וכיוצא באלה תיאורים מטעים.

התחייבותן השנייה היא להעביר תרומה של כרבע מיליון שקל לעמותות: 200 אלף שקל יועברו באמצעות מוצרי מזון לעמותת "פתחון לב" לצורך חלוקת מזון לנזקקים ו-50 אלף השקלים הנותרים יועברו לעמותת "אדם, טבע ודין", העוסקת בין היתר בקידום מחזור ושמירה על איכות הסביבה.

שלישית הוסכם כי המבקשת תזכה לגמול בשווי 20 אלף שקלים ועורך הדין שלה יקבל שכר טרחה של 90 אלף שקל.

השופטת צפת מצאה את ההסדר "ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה" והחליטה לאשר אותו כאמור.

השופטת ציינה שהתרומה לעמותות הן ראויות, מועילות ומהוות פיצוי הולם בגין מחדלי העבר של הרשתות. כמו כן, היא כתבה כי הסרת המוצרים מהמדפים או לחלופין – הסרת הכיתוב מאריזתם – מהווה תיקון ראוי להפרת החוק הלכאורית שנעשתה על ידן וימנע בעתיד הטעיית צרכנים.

לבסוף השופטת הורתה למשיבות לפרסם על חשבונן הודעות בתקשורת על אודות הסכם הפשרה ולהגיש לה דו"ח שיאשר כי ביצעו את כל התחייבויותיהן על פי ההסכם.

ב"כ המבקשת: עו"ד בך, עו"ד לדרמן

 

ב"כ המשיבות: עו"ד אלישע כהן, עו"ד רן אפרתי, עו"ד אשר אפריאט, עו"ד תום אלקלעאי, עו"ד אורן גרפי, עו"ד אושי אלמליח

לכתבה המקורית

עו"ד יוסי רוזנשטיין ממשרד שחר רוזנשטיין עוסק בייצוג בתובענות ייצוגיות

הכותב לא ייצג בתיק