בית הדין לעבודה בחיפה הכיר לאחרונה בפציעת יד של טכנאי "בזק" במהלך השתלמות במלון "דן" אילת, שאירעה לפני כשלוש שנים, כפגיעה בעבודה. סגנית הנשיא כרמית פלד התרשמה שההשתלמות, הלכה למעשה, הייתה "פעילות נלווית" לעבודת הטכנאי בחברת התקשורת, כך שפציעתו במהלכה כמוה כפציעה בעבודה.

התובע, הנדסאי וטכנאי אלקטרוניקה בהכשרתו, עובד בחברת בזק כמנהל מחלקת תשתיות אופטיות. במהלך אוקטובר 2021 הוא נסע עם רעייתו להשתלמות מקצועית בת חמישה ימים במלון דן באילת.

אלא שציפיית הטכנאי להעשיר את ידיעותיו בתחום עיסוקו ו"על הדרך" לנפוש בעיר הקיט הדרומית השתבשה לחלוטין, כשכבר ביום הראשון של ההשתלמות הוא נפצע. זה קרה כשהיה בדרכו לרחבת הכניסה של המלון על מנת לפגוש את חבריו לעבודה טרם הכניסה להרצאות. כשהגיע, החליק בגלל פס הדבקה ישן ובלוי שבלט מהרצפה, וכתוצאה מכך איבד את שיווי משקלו ונפל בעוצמה על ידו השמאלית. לטענתו, כתוצאה מכך היא נשברה.

לאחר התאונה פנה הטכנאי לביטוח הלאומי על מנת שיכיר באירוע הנפילה והשבר ביד כפגיעה בעבודה. אלא שהוא נדחה, ומכאן התביעה שהגיש לבית הדין בשלהי 2022 כמעין ערעור על החלטת המוסד. לשיטת העובד, ההשתלמות מהווה "פעילות נלווית לעבודה" ומשכך יש להכיר בפציעתו במהלכה כפגיעה בעבודה.

מנגד טען הביטוח הלאומי שההשתלמות אינה בגדר פעילות נלווית וממילא אין הפציעה במהלכה נחשבת לפגיעה בעבודה. בין יתר האינדיקציות שלדברי המוסד תומכות בעמדתו: העובדה שהתובע לא חויב על ידי מעסיקו להשתתף בהשתלמות; שהוא הגיע אליה עם אשתו; שהוא נסע אליה ברכבו ולא בהסעה מטעם העבודה; ושתכני ההשתלמות אינם רלוונטיים לעבודתו.

עו
עו"ד ויקטוריה קובריגה|צילום: דורון לצנר, פסקדין

הרצאות חשובות למנהל

אבל השופטת פלד דחתה עמדה זו, תוך שאימצה את העמדה הנגדית מטעם התביעה לפיה ההשתלמות הייתה בגדר פעילות נלווית לעבודה. קביעתה התבססה על מספר נימוקים.

האחד, העניין שמעסיקו של הטכנאי גילה בהשתלמות והתועלת שהפיק מכך. בנקודה זו הבהירה השופטת שיציאת הטכנאי להשתלמות אושרה על-ידי מעסיקו, שהעיד כי אינו מאשר באופן גורף בקשות יציאה להשתלמות אלא בוחן האם תכני ההשתלמות קשורים במידה כזו או אחרת לעיסוקו של העובד.

בהקשר לכך ציינה השופטת כי עיון בתכני ההשתלמות מעלה אמנם שרק הרצאה אחת קשורה במישרין לתחום עיסוקו של התובע, אך גם היתר בעלות תועלת מסוימת לעבודתו, שכן הן נועדו להעשיר את ידיעותיו כמנהל האחראי על העסקת מעל למאה עובדים.

סממנים נוספים לכך שההשתלמות הינה פעילות נלווית לעבודה מצאה השופטת בכך שהטכנאי המשיך לקבל שכר רגיל עבור תקופת ההשתלמות מבלי שנוכו לו ימי חופש על היעדרותו. יתרה מכך, בהשתלמות השתתפו עובדי בזק נוספים, לרבות כאלה ממחלקתו של התובע.

בתוך כך השופטת דחתה את טענת הביטוח הלאומי כי העובדה שהטכנאי נסע להשתלמות ברכבו עם אשתו שוללת ממנו את ההכרה. היא הדגישה לעניין זה שהטכנאי נסע להשתלמות ברכב חברה, ולא במכוניתו הפרטית, כאשר רעייתו שילמה על עצמה ונעדרה מההרצאות – כך שבעניינים אלה משפיעים על סיווגה של ההשתלמות כפעילות נלווית לעבודה.

לפיכך השופטת הכירה בפציעת הטכנאי בהשתלמות כפגיעה בעבודה, ופסקה לטובתו הוצאות משפט בסך 5,000 שקל.

  • ב"כ התובע: עו"ד מאור עזרן
  • ב"כ הנתבע: עו"ד מורן גלסברג

עו"ד ויקטוריה קובריגה עוסק/ת ב- ביטוח לאומי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.