תוצאות הבחירות לפרלמנט האירופאי שהתקיימו בתחילת יוני הציגו עלייה חסרת תקדים בקרב מפלגות הימין והשמאל הקיצוני, בעיקר של נציגי צרפת וגרמניה. נתון מדאיג זה, שמשמעותו מחיקת המפלגות המסורתיות, מוביל לשאלה האם הפוליטיקה האירופית כלפי ישראל הולכת להשתנות בקרוב לרעה?

קצת מספרים

ההערכה היא שכיום יותר מ-180 אלף ישראלים מחזיקים באזרחות צרפתית, כאשר 80 אלף הינם בעלי זכות בחירה רשומים בקונסוליות הצרפתיות בארץ, ובכך בעלי זכות בחירה בפרלמנט האירופאי ובפרלמנט הצרפתי.

אלא שלמרות המספר העצום של ישראלים בעלי זכות הצבעה אשר בידם הכוח להביע את קולם כבוחרים ולעצב את הפוליטיקה בפרלמנט האירופאי, בפועל שיעור השתתפותם בבחירות האחרונות היה נמוך ביותר ועמד על כ-8% בלבד (לפי נתוני הקונסוליה הצרפתית בתל אביב).

לא זו אף זו, רוב הישראלים בעלי הדרכון הצרפתי שכן השתתפו בבחירות הצביעו דווקא למפלגות הימין הקיצוני (ג׳ורדן ברדלה ומריון מרשל). בעקבות הצלחתו בבחירות האירופאיות בקרב הצרפתים, מפלגתו של ברדלה קיבלה בשבוע שעבר לא פחות מ-31 כיסאות בפרלמנט האירופאי.

מפלגת השמאל הקיצוני הצרפתי (LFI) הפתיעה גם היא בתוצאותיה בבחירות האירופאיות בקרב הצרפתים, והצליחה לקבל 9 נציגים במליאה. בדרך זו המפלגה הכניסה לפרלמנט האירופאי את המועמדת האנטי-ישראלית רימה חסן, פעילה שללא ספק תיקח חלק בפרויקטים המשפטיים השונים של הוועדות האירופאיות נגד מדינת ישראל, אשר חרטו על דגלן, בין היתר, מניעת יחסים כלכליים עם ישראל, אמברגו כלכלי נגד מוצרים ישראליים, מניעת יחסים בין אירופה לישראל ועוד.

לחץ על הכפתור האדום

נוכח תוצאות הבחירות ולאור אי-האימון במפלגתו, לחץ נשיא צרפת עמנואל מקרון – ממש באותו הערב – על "הכפתור האדום" ופיזר את הפרלמנט הצרפתי. המשמעות: בעוד כשבועיים ייערכו בצרפת – לראשונה שלא בסמוך לבחירות לנשיאות – בחירות לפרלמנט, אשר יקבעו מי ימונה כראש ממשלת צרפת.

הבחירות לפרלמנט הצרפתי יתקיימו בשני סבבים, באמצעות שיטת הבחירות "החד-נומינלית" בשיטת הרוב, דהיינו: שני המועמדים שיקבלו את רוב הקולות בסבב הראשון יועלו אוטומטית לסבב השני, כאשר מלבדם רק מועמד שיקבל יותר מ-50% מהקולות הכשרים או 25% מקולות הרשומים בפנקס הבוחרים, יוכל לעלות לסבב השני. הלכה למעשה, על-פי השיטה יוצא שרוב המועמדים יעלו לסבב השני.

שיטה זו – המנוגדת לחלוטין לזו שבארץ – גורמת להיווצרות של שני בלוקים גדולים ששוררת ביניהם יריבות, כאשר המנצח הוא זה שמצליח לאחד רוב פרלמנטרי שממנו נבחר ראש הממשלה, ואילו השני עובר לצד האופוזיציה. 

לאור תוצאות הבחירות לפרלמנט האירופאי בקרב הבוחרים הצרפתים, אשר העניקו 31.4% מהקולות לנציג הימין הקיצוני ברדלה, באופן שהביא למחיקת המפלגות המסורתיות כמו זו של מקרון – האופק הפוליטי של צרפת משתנה לנגד עינינו באופן דרסטי, וקיים היום סיכוי גבוה ביותר שמפלגת הימין הקיצוני של מרין לה פן – RN – באיחוד עם מפלגת הימין ה"מסורתית" תעלה לסבב השני.

המצב בצד האחר של המפה הפוליטית הצרפתית אינו מרנין בלשון המעטה, שכן נכללת בו מפלגת השמאל הקיצוני האנטי-ישראלי LFI, אשר התאחדה מיד לאחר ה-9 ביוני עם מפלגות השמאל המסורתית והירוקים, והקימו יחד את גוש ה"חזית הלאומית".

עו
עו"ד ג'ולי דניאל|צילום: צילום עצמי

ההסתכלות הישראלית: ברירת סדום

הבוחרים הישראלים בעלי הדרכון הצרפתי יצטרכו גם הם להצביע עבור הנציגים שלהם בפרלמנט הצרפתי. הבחירות יבוצעו הן באופן אלקטרוני והן באמצעות הגעה פיזית לקלפיות בקונסוליות השונות ברחבי הארץ. מאיר חביב – מועמד מפלגת הימין LR המקורב לראש הממשלה נתניהו, ובעצמו בעל אזרחות ישראלית וצרפתית הגיש את מועמדותו.

יחד עם חביב יתמודדו עוד שלושה מועמדים: אורלי אסולין; קרולין ידן התומכת בישראל, ממפלגתו של מקרון, הגישה את מועמדותה כאלטרנטיבה למפלגות הקיצוניות של הימין; ויעל לרר, אזרחית ישראל וילידת הארץ המייצגת את החזית הלאומית הפרו-פלסטינית.

חשוב לציין שהתהליך להגשת רשימות המועמדים החל בצרפת זה מכבר, הסתיים אתמול בחצות ומטבע הדברים, הקלחת הפוליטית סביב כריתת הסכמים פרלמנטריים בין מפלגות שונות בצרפת ובקרב הנציגים הקונסולריים השונים בעולם – נמצאת בימים אלה בעיצומה.

ההתלבטות של מועמדי נציגי הישראלים בעלי אזרחות צרפתית אם להשתתף בבחירות הקרובות לפרלמנט הצרפתי או לא, מובנת לחלוטין. אחרי הכול, בין כך ובין אם אחרת – הם יצטרכו להתמודד מול ימין קיצוני שמעוניין לבטל את האזרחות הכפולה בקרב צרפתים, או מול בלוק השמאל – ה-NUPES – שמתאפיין באנטי ישראליות ובאנטישמיות.

בימים אלו, השפעתם הפוליטית של האנטי ישראליים בצרפת בעיצומה כאשר גם מערכת המשפט מעורבת. ביום שישי האחרון בית המשפט השלום של בוביני (צרפת) קיבל תביעה שהגישו המפלגות והעמותות הפרו פלסטיניות ואסר את השתתפות ישראל וכל מתווך או אישיות משפטית מטעמה בכנס החימוש האירופאי, ה-Eurosatory.

היום (שלישי) התקבל ערעור שהוגש על ידי עורכי דין צרפתיים שכן תומכים בישראל, וההחלטה בוטלה ברגע האחרון.

להילחם בשביל זכויות?

האם אנו לקראת ימים קשים שבהם בעלי אזרחות כפולה באירופה, כמו ישראלים בעלי אזרחות צרפתית, יצטרכו להתארגן ולמחות על מנת לשמור על זכויותיהם כאזרחים, להשמיע את קולה של ישראל בחלל האירופאי ולמנוע אמברגו כלפי כל חברה ואזרח ישראלי? נקווה שלא, אך הנבואה – כידוע – ניתנה לשוטים.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.