בעל ואישה אזרחי דרום אפריקה נכנסו לארץ ב-2016. תהליך קבלת אזרחות בו החל האיש, בן להורים יהודיים, התעכב בשל הרשעתו בעבירת הריגה במולדתו. לפני כחודשיים בוטלה אשרת התייר הזמנית של השניים. לאחרונה קיבל בית המשפט עתירה והורה למשרד הפנים לחדש את אשרות השהייה ולהכריע בבקשת האזרחות בזמן הקרוב.

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו״ד יהושע פקס ועו״ד אירנה וסיליבה, ביקשו בני הזוג להאריך את אשרת התייר שלהם בה הם מחזיקים מאז נכנסו לארץ. לדבריהם, משרד הפנים האריך את האשרה באופן עקבי לאורך השנים אך סירב לעשות כן בחודש פברואר השנה (2019).

הם סיפרו שזמן קצר לאחר שנכנסו לארץ האיש הגיש בקשה לקבלת תעודת זהות ישראלית מכוח חוק האזרחות מאחר שאביו היה אזרח ישראלי עד לפטירתו. לדבריהם, האישה מתכננת להסדיר את מעמדה כאזרחית ישראלית מכוח נישואיה לאיש לאחר שתאושר בקשתו.

השניים הוסיפו כי במסגרת הבקשה האיש הציג תעודת לידה אך נאמר לו בעל פה שהדבר אינו מספיק ועליו להביא פסק דין של בית המשפט למשפחה שמאשר את הקשר בינו לבין אביו.

במקביל ועוד בשנת 2017 הגיש האיש בקשה לקבלת מעמד מכוח חוק השבות בהתאם להנחיות שניתנו לו ברשות האוכלוסין וההגירה. בקשה זו לא נענתה עד היום.  

המשיבים, שר הפנים ומשרד הפנים (רשות האוכלוסין וההגירה), שיוצגו על ידי עו״ד חנאן חורשיד, ציינו כי לנוכח מידע שהתקבל באשר לעברו הפלילי של האיש טרם התקבלה החלטה בעניינו אך הבירורים נמצאים ״בישורת האחרונה״.

משרד הפנים הבהיר כי הוא מסרב להאריך את האשרות הזמניות בשלב זה מאחר שהבירורים שערך מעלים אפשרות שהעותר הורשע בעבר ברצח ועלול לסכן את שלום הציבור.

העותרים השיבו כי אמנם לאיש עבר פלילי אך הוא הורשע בהריגה בנסיבות מקלות וקיבל עונש מאסר על תנאי. הם הדגישו כי הוא מעולם לא שהה מאחורי סורג ובריח וכי חלפו מעל 12 שנים מאז ביצוע העבירה.

אין הסבר לעיכובים

השופט דני צרפתי מבית המשפט המחוזי בנצרת קיבל את העתירה. הוא כתב כי לא ברור מדוע דווקא כעת, בטרם ניתנה החלטה בבקשתם של העותרים לקבל מעמד של קבע, חדל המשרד להאריך את האשרה. זאת, במיוחד כשסוגית העבר הפלילי של העותר ידועה למשרד הפנים מאז תחילת התהליך.

כמו כן כתב השופט כי התנהלות משרד הפנים כשלעצמה מצדיקה את מתן הארכה שכן אין כל הסבר לעיכובים במתן ההחלטות. הוא הדגיש כי ראוי היה שהעותר יקבל תשובה מסודרת בכתב, למשל כזו המפרטת כי תעודת הלידה שהציג לא מספיקה ופתוחה בפניו הדרך לפנות לקבלת פסק דין הצהרתי מבית המשפט למשפחה שיקבע את האבהות.

עוד נכתב בפסק הדין כי  העיכובים במתן ההחלטה בבקשה על פי חוק השבות מצדיקים גם הם היעתרות לבקשה.

לפיכך הורה השופט למשרד הפנים להאריך את אשרת השהייה של העותרים עד למתן החלטה בבקשת העותר על פי חוק האזרחות וחוק השבות. בנוסף הוא קבע שעל ההחלטות הסופיות בעניינם להתקבל לא יאוחר מתחילת מאי 2019.

לאור התוצאה ודרך התנהלותו חויב משרד הפנים בהוצאות בסך 7,500 שקל.

לפסק הדין המלא בתיק 58575-02-19

ב״כ העותרים: עו״ד יהושע פקס ועו״ד אירנה וסיליבה

ב״כ המשיבים: עו״ד חנאן חורשיד

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל