ישראלים בעלי ויזת תייר, בשפה מקצועית ויזת B1/B2 , יכולים להיכנס לשטח ארצות הברית למשך 6 חודשים בכל פעם, כל עוד האשרה בתוקף (בדרך כלל במשך 10 שנים). בעלי אישור ESTA בתוקף יכולים להיכנס לארה"ב למשך 90 יום בכל פעם.
מה קורה למי שנשארים בארה"ב לאחר שפג תוקף האשרה שלהם (Overstay)? האם יוכלו לעזוב את ארצות הברית? האם ניתן להיכנס שוב לארה"ב לאחר שהיית יתר? האם יש דרך להישאר בארה"ב באופן חוקי לאחר שפג תוקפה של הוויזה? האם ייאסר עליכם להגיש בקשה עתידית לוויזה לארצות הברית? כל התשובות במאמר שלפניכם.
שהיית יתר מעבר לתוקף הויזה מעלה את הסבירות שבקשת הוויזה שלכם תידחה, או שלא תהיה לכם זכות להגיש בקשת ויזה לתקופה של מספר שנים. לפעמים יש צורך להגיש בקשה לפטור (Waiver) המבטל את איסור הכניסה, כדי שיהיה לכם סיכוי להיכנס שוב לארה"ב.
מקרים של שהייה מופרזת הם מורכבים וחשוב מאוד להבין את המצב הספציפי לפני שנוקטים בפעולה. לדוגמה, לפעמים הרצון לעזוב את ארה"ב או להגיש בקשה לאשרה חדשה יכולים רק להזיק.
סיבות מוצדקות לשהיית יתר
ישנם מקרים חריגים בהם תתאפשר שהיית יתר: קטינים מתחת לגיל 18, קורבנות של סחר בבני אדם, בני זוג מוכים, מבקשי מקלט ומשתתפים בתוכניות לאיחוד משפחות, עשויים, בנסיבות מסוימות, לשהות בארצות הברית מעבר לתוקף האשרה בלי להיתקל בבעיות מול רשויות ההגירה.
לאחרונה, רשויות ההגירה התחשבו גם בחוסר אפשרות לעזוב את ארה״ב עקב מגיפת הקורונה, במקרים בהם מדינות המוצא לא אפשרו חזרה. עם זאת, כל עוד הגבולות לישראל (או כל מדינה אחרת) היו פתוחים, יהיה קשה לשכנע ששהיית היתר הייתה לגיטימית.
איך עוזבים את ארצות הברית לאחר שהיית יתר?
חשוב להבין כי ברגע שיוצאים מגבולות ארה"ב לאחר שהיית יתר, יכול להיות מאוד קשה לקבל ויזה חדשה כדי לחזור. ייתכן שאתם זכאים להארכת ויזה או בקשה לגרין קארד שניתן להגיש בתוך ארה"ב.
אנשים רבים עוזבים את ארה"ב באופן זמני לאירוע משפחתי, או עקב נסיבות מיוחדות ולאחר מכן תקועים מחוץ לארה"ב במשך שנים. גם מי שכל מרכז חייהם הוא בתוך ארצות הברית לעתים אינם יכולים לחזור.
הארכת אשרת תייר B1/B2
בעלי אשרת B1/B2 הנמצאים בארצות הברית יכולים להגיש בקשה להארכת מעמד, זאת על מנת להישאר יותר מ-6 חודשים. יש להגיש בקשה להארכת הסטטוס לפני תום תקופת 6 החודשים, כדי לא להישאר חסרי סטטוס חוקי. שירות ההגירה של ארה"ב (USCIS) ממליץ במפורש להגיש בקשה לפחות 45 ימים לפני תאריך התפוגה של האשרה.
חשוב לזכור שמשך הזמן בו אתם רשאים להישאר בארה"ב רשום בטופס I-94 שלכם. טופס זה נערך על ידי בקרת הגבולות (CBP) בכניסה לארה"ב. בטופס תוכלו לראות את הסטטוס שלכם וכמה זמן האשרה שלכם בתוקף. מומלץ לבדוק את פרטי הטופס באינטרנט בכל כניסה לארה"ב, כדי לוודא שאין טעויות של קצין הגבול. כך גם תוכלו לדעת מתי בדיוק יגמר תוקף הוויזה ותתחיל שהיית היתר.
לאחר שבדקתם את טופס ה-I-94 שלכם, תדעו מתי להגיש את הארכת הבקשה לסטטוס.
בקשה לפטור מאיסור כניסה (Waiver)
- אם שהיית היתר הייתה פחות מ-180 יום בביקור אחד, אינכם צריכים פטור על מנת להגיש בקשה לוויזה. עם זאת, חשוב מאוד שתמלאו את בקשת הוויזה שלכם בצורה מדויקת ותצהירו על שהיית היתר. ככל ששהיית היתר הייתה ארוכה יותר, כך גדל הסיכוי שתקבלו דחיה.
- אם שהיית היתר הייתה מעל 180 יום אך פחות משנה בביקור אחד, נאסר עליכם להיכנס לארה"ב ולהגיש בקשה לוויזה למשך 3 שנים. במידה ותרצו להיכנס לארה"ב בתוך 3 השנים האלו, יש להגיש קודם בקשה לפטור.
- אם שהות היתר היא מעל שנה בביקור אחד, נאסר עליכם להיכנס לארה"ב ולהגיש בקשה לוויזה למשך 10 שנים. אם ברצונכם להגיש בקשה לוויזה בתוך תקופה של 10 שנים, תצטרכו להגיש בקשה לפטור.
- בקשת הפטור על איסור כניסה אינה מתקבלת אוטומטית – עליכם להוכיח את הצורך או ההצדקה לפטור, וכן למלא כיאות את בקשת הפטור.
מהן סיבות לגיטימיות לבקש ביטול איסור כניסה לארה"ב?
חשוב לתת הסבר לגבי הנסיבות שגרמו לשהיית היתר, מסמכים ותצהירים.
מומלץ לבסס את הבקשה לפטור על "קושי יוצאת דופן" (extreme hardship) של אזרח אמריקאי. הכוונה לקושי גדול מהרגיל של חיים בנפרד מבני המשפחה מחוץ לארה"ב.
בכל הנוגע לתכנון הזמנים של קבלת ויזה לארה"ב, זכרו כי הבקשה לפטור מאריכה את מועד קבלת הוויזה או הגרין קארד בכמה חודשים נוספים, ומחייבת תשלום אגרה בסך 930 דולר ל-USCIS.
הצלחת הבקשה תלויה בהיקף הזמן שעבר מאז שהיית יתר, פרק הזמן של שהיית היתר (כמצוין מעלה) והוכחות שמצורפות לבקשת הפטור. יש סיכוי טוב יותר לקבל את הפטור יחד עם בקשות ויזת עבודה מסוימות ו\או גרין קארד.
בתחילת כהונתו של ביידן התחייב הנשיא לבצע שינויים דרמטיים בתחום ההגירה. ניתן לקוות שיתבטל הצורך בהגשת פטור בהליכי קבלת גרין קארד. כרגע אין שינויים בעניין, אבל אנו עוקבים אחרי כל עדכון בנושא.
התמודדות עם שהייה מופרזת בארה"ב היא עניין רגיש מאוד וחשוב לפני כל מהלך להתייעץ עם עו"ד הגירה לארצות הברית שיוכל לעזור לכם בתהליך ולהסביר מה צריך להיות הצעד הבא.
עורך דין מיכאל דקר ממשרד כהן, דקר, פקס וברוש עוסק בדיני הגירה ואזרחויות זרות.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.