רגע לפני שסיימה את תפקידה, העניקה קנצלרית גרמניה לשעבר אנגלה מרקל ליהודים מתנת פרידה שפתחה בפניהם את האפשרות לקבל אזרחות גרמנית. לנוכח הלאומנות הגוברת באירופה מומלץ כעת לנצל את ההזדמנות לפני שיהיה מאוחר.
מי יכול להוציא דרכון גרמני לפי החוק החדש?
- מי שהיו אזרחי גרמניה בין 1933 ל-1945, שאזרחותם נשללה מסיבות דתיות, גזעיות או פוליטיות, ושעזבו את גרמניה בין השנים 1933-1945. הזכאות היא גם לגבי צאצאיהם של אותם אנשים ללא מגבלה דורית.
- מי שהיו תושבי גרמניה ועזבו את גרמניה בין השנים 1933-1945, הם וצאצאיהם ללא מגבלה דורית.
חשוב להדגיש כי ניתן להוציא אזרחות גם לצאצאים רחוקים, כגון נכד או נין בגין סבא או סבתא, אפילו אם ההורים של המבקש לא הוציא בעצמם אזרחות גרמנית. על פי הערכות, מדובר בקרוב לחצי מיליון ישראלים!
עד מתי ניתן להגיש את הבקשה לאזרחות גרמנית?
זוהי שאלת מיליון הדולר. בעת האחרונה אנו עדים ללאומנות גוברת באירופה, המתבטאת בצמצום קליטת מהגרים, עליית מפלגות ימניות לשלטון, ומדינות בולטות באיחוד כבר עשו "סיבוב פרסה" וביטלו הקלות מפליגות, כגון פורטוגל.
גם בגרמניה הולכים וגוברים הקולות המתנגדים למדיניות השערים הפתוחים, לכן הזכאים לדרכון גרמני צריכים להבין שהזמן אינו משחק לטובתם. ההמלצה היא לפעול עכשיו להוצאת האזרחות, ולנצל הזדמנות היסטורית שאולי לא תחזור.
מה לגבי ילדים להורה שכבר יש לו אזרחות גרמנית?
אם אחד ההורים הוא בעל אזרחות גרמנית, בעת לידת ילדיו עליו לעדכן את הרשויות בגרמניה על לידתם של אזרחים חדשים. התהליך קצר יותר מתהליך של בקשת אזרחות, אך גם הוא מצריך הגשת טפסים, מסמכים, אפוסטיל ותעודות מתורגמות לגרמנית.
האם צריך לבקש עבור הילדים תעודת לידה גרמנית?
כאמור, ילדים שנולדים להורה בעל אזרחות גרמנית הינם גרמנים מלידה, אך צריך לעדכן את הרשויות בגרמניה על לידתם ורק לאחר מכן ניתן לגשת ולהוציא עבורם דרכון גרמני. תעודת הלידה היא רק אמצעי הוכחה.
אם בעתיד הילד ירצה לחדש את הדרכון הגרמני שלו, באמצעות תעודת לידה גרמנית הוא יוכל להוכיח את היותו אזרח גרמני ללא צורך במסמכי האזרחות של הוריו.
כדאי לבקש אזרחות קודם עבור ההורים ורק לאחר מכן לילדים?
לאור הצפי שבעתיד יוקשחו התנאים לקבלת אזרחות גרמנית, רצוי להגיש את הבקשות של כל בני המשפחה המעוניינים באזרחות כבר עתה. אין לדעת מה צופן העתיד ומתי יוקשחו התנאים לקבלת האזרחות הגרמנית, כפי שכבר קרה למשל עם חוק האזרחות בפורטוגל.
אז למי פונים?
הוצאת אזרחות גרמנית כרוכה בהליך בירוקרטי מורכב, המצריך בין היתר איתור מסמכים ותרגומם, אישורי נוטריון, אפוסטיל, מילוי טפסי בקשה ארוכים ועוד.
לכן, לפני שבוחרים עו"ד כדאי לברר מה בדיוק כולל הטיפול שלו בתיק, מה ניסיונו בתחום, והאם הוא נמצא בקשר ישיר מול הרשויות בגרמניה או שתיאלצו לעבור תהליכים בירוקרטיים ארוכים דרך הקונסוליה.
- הכותבת, עו"ד ונוטריון הילה פינקו, ממשרד עורכי דין פינקו-ברקן שדורג על ידי Duns100 כמוביל בתחום ההגירה והאזרחות. המשרד עובד ישירות מול הרשויות בגרמניה באמצעות צוות דובר גרמנית שמטפל תחת קורת גג אחת בכל היבטי הוצאת האזרחות.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.