מאז כניסתה לתוקף של אמנת 'מאסטריכט' (Maastricht) ב-1993, כל בעל אזרחות של מדינה החברה באיחוד האירופי, מוכר כבעל 'אזרחות אירופית'. אזרחות זו מקנה את הזכות לנוע בחופשיות באזור 'שנגן' (Schengen) וליהנות מכל יתרונותיו.
שנגן הוא אזור של תנועה חופשית באירופה המאפשר לאנשים לנוע בין המדינות החתומות על אמנת שנגן שנחתמה ב- 14 ביוני 1985. על האמנה חתומות 22 מתוך 28 מדינות החברות באיחוד האירופי, ו-4 מדינות נוספות שאינן חברות האיחוד: נורבגיה, איסלנד, שווייץ וליכטנשטיין. לכן, האזרחות הצרפתית מקנה לכם גם זכות להתגורר, ללמוד או לעבוד בכל המדינות החברות באיחוד האירופי כמו גם לנוע במדינות השייכות לאזור שנגן.
אזרחות אירופית מעניקה גם אפשרות לפנות בחו"ל לשגרירויות ולקונסוליות של כל מדינה חברה באיחוד אם לצרפת אין נציגות דיפלומטית במדינה זו. כמו כן, אזרח אירופי רשאי להצביע ולהיבחר בבחירות האירופיות והמוניציפליות במדינה שבה הוא מתגורר, להגיש עתירה לפרלמנט האירופי, ואף להגיש תלונה בפני נציב תלונות הציבור האירופי בדבר פגם בפעולת המנהל הקהילתי. זאת ועוד, בעלי דרכון אירופי אינם צריכים להגיש בקשה לוויזה מראש מהרשויות האמריקניות כדי להיכנס לארצות הברית.
הצרפתים יכולים לנסוע בחופשיות למדינות רבות נוספות בעולם – הדרכון הצרפתי מאפשר נסיעה ל-165 מדינות ללא צורך בהצטיידות באשרת כניסה טרם הנסיעה. מעל לכול, הם נהנים מהחופש להתיישב ולהתבסס בחו"ל ביתר קלות, ולהשתלב בעבודה בלי לסבול מבעיות פורמליות מסורבלות מדי. מכאן ברור שאזרחות צרפתית היא מפתח הפותח את הדלתות לא רק לצרפת אלא ל-27 מדינות באיחוד האירופי.
וזה לא הכול. בעלי אזרחות צרפתית שרוצים ללמוד בקנדה, יכולים ליהנות מתעריפים מועדפים באוניברסיטאות בקוויבק ששמרו על יחסים מיוחסים עם סטודנטים צרפתים.
למעשה, ברוב המקרים מבקשי האזרחות כלל לא מעוניינים לחיות בצרפת, אלא לקבל דרכון אירופי שמעניק הטבות רבות.
מי יכול לקבל אזרחות צרפתית?
הרבה ישראלים רבים לא מודעים לכך שהם יכולים להיעזר בקשר המשפחתי שלהם לקבלת אזרחות. לדוגמה, צאצאים רבים של יהודי צפון אפריקה מעולם לא העלו על דעתם לטעון לאזרחות צרפתית, אף שהם זכאים לה.
מאז 'צו כרמייה' (Décret Crémieux) שהתפרסם ב-24 באוקטובר 1870– יהודי אלג'יריה הם צרפתים. צו נוסף משנת 1939 הרחיב את הקבוצה הזו וכלל גם את יהודי מרוקו וטוניסיה בתנאים מסוימים. לפיכך צאצאים רבים של יהודי צפון אפריקה יכולים לתבוע אזרחות צרפתית על פי חוק הדם.
ישראלים שנישאו לצרפתים ו/או ילדיהם שנולדו בישראל יכולים גם הם לנקוט בצעדים כדי לאפשר לבן הזוג ולילדים ליהנות מאזרחות צרפתית.
אזרחות צרפתית נרכשת על בסיס שני סוגי זיקה למדינה:
דין האדמה ודין הדם. ניתן לקרוא יותר על כל זכות במאמרים שלנו בנושא: 'אזרחות צרפתית על בסיס מוצא' ו'אזרחות צרפתית על בסיס מגורים בצרפת'.
הדרכים לרכישת אזרחות צרפתית הן:
- לידה על אדמת צרפת
- על פי מוצא: צאצא של צרפתי, אח או אחות של צרפתי
- על בסיס הצהרה: נישואין עם צרפתי
- על פי צו התאזרחות
מכאן שאם אחד מהוריך צרפתי, אתה יכול לתבוע אזרחות צרפתית על אף שנולדת בישראל. אם בן או בת הזוג שלך צרפתי או שאבות אבותיו הם צרפתים ואתה עומד בתנאים הנדרשים, אתה גם יכול להגיש בקשה לקבלת אזרחות צרפתית.
מהן זכויות בני המשפחה?
אם אתה זכאי לקבלת אזרחות בשל אחד מאבותיך, שאר בני משפחתך יכולים אף הם לנקוט בצעדים להכרה באזרחותם הצרפתית.
אם הגעתם למסקנה שזה הזמן המושלם להוצאת דרכון צרפתי, מן הראוי שתתחילו את דרככם באמצעות עורך דין לענייני הגירה. כפי שאתם יכולים לשער, הוצאת אזרחות של מדינה זרה איננה הליך יומיומי ופשוט שתוכלו לעשות בעצמכם, אלא הליך ביורוקרטי חוצה יבשות. מומלץ שילווה אתכם אדם מקצועי שעשה זאת קודם, מכיר את החוק הן בישראל והן בצרפת, ויודע כיצד לסייע לכם לקבל את האזרחות הנחשקת בסופו של דבר.
רשל אמסלם אוואט היא ראש מחלקת הגירה לצרפת במשרד עורכי דין כהן, דקר, פקס וברוש
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל