השופטת יפעת שקדי שץ קיבלה לאחרונה בקשה של אישה לשמוע עדות מוקדמת של שני עדים במסגרת תביעה שהגישה לקיום צוואה הדדית שהותירו דודיה שלפיה היא הזוכה היחידה. המבקשת טענה כי שני העדים תומכים בעמדתה כי הצוואה משקפת את רצון המנוחים, אך יש חשש שהם לא ישרדו עד לניהול הליך ההוכחות. השופטת התירה את העדויות המוקדמות לאחר שקבעה שלא תהיה פגיעה מהותית בזכויות האחיינים המתנגדים לקיום הצוואה.

ב-2018 הדודים המנוחים ערכו צוואה הדדית שלפיה לאחר פטירת שניהם תירש את רכושם אחייניתם. לצוואת הדודה ניתן צו קיום ב-2019. בתחילת 2021 הגישה האחיינית בקשה לצו קיום צוואת הדוד. שני אחיינים נוספים הגישו התנגדות וכן בקשה לביטול צו הקיום שניתן בעניין צוואת הדודה. 

הם טענו כי הצוואה ההדדית לא משקפת את רצון המנוחים. לדבריהם, בזמן עריכת הצוואה המנוח היה שרוי בבלבול, מוחלש, בלתי יציב ונתון להשפעת האחיינית. בנוסף, המנוחה היתה שותה, סבלה מבעיית שמיעה, התקשורת איתה היתה בלתי אפשרית והיא לא כתבה וקראה בעברית ברמת מספקת. כן נטען, כי המנוחה היתה חולה ומצבה הלך והחמיר באופן שהשפיע על מצבה המנטלי והקוגנטיבי.

האחיינית ענתה בתגובה כי הצוואה משקפת את רצון המנוחים וכי היא לא ידעה על עצם עריכת הצוואה בזמן אמת. היא צרפה 8 תצהירים המעידים על כשירות המצווים ורצונה הברור של המנוחה לצוות לה את עיזבונה.

האחיינית הוסיפה כי דודיה היו צלולים עד למועד פטירתם וכי החליטו לצוות לה את רכושם לאור נסיבות חייה והעובדה שדאגה וטיפלה בהם. 

במקביל היא הגישה בקשה לשמיעת עדות מוקדמת. לטענתה, היא איתרה שני עדים שעדותם מפריכה לחלוטין את גרסת האחיינים. מדובר באחותה של המנוחה ואחיו של המנוח.

האחיינית ציינה כי האח בן 85 שנים והאחות בת 65 אך מצבה הרפואי קשה בשל מחלת הסרטן.  לכן, לטענתה, קיים חשש סביר ומבוסס כי עד שיערך שלב ההוכחות לא ניתן יהיה לשמוע את העדים.

האחיינים טענו כי יש לדחות את הבקשה שכן לטענתם המבקשת לא הוכיחה כי יש חשש ממשי שלא ניתן יהיה לגבות את העדויות במועד הרגיל. 

היוועדות חזותית

השופטת יפעת שקדי שץ מבית המשפט למשפחה בחדרה קיבלה את הבקשה. היא הבהירה שלבית המשפט יש שיקול דעת רחב להתיר גביית עדות מוקדמת, בכל עת, לאחר הגשת התביעה. 

ביחס לאחות כתבה השופטת כי אמנם לא הובא מידע לגבי סכנת חיים או התדרדרות אפשרית אך מאחר שהיא חולה אונקולוגית המטופלת באופן אינטנסיבי, יש להתיר את עדותה. 

ביחס לאח נכתב כי הפסיקה ברורה בעניין מתן עדות מוקדמת כאשר העד הוא בא בימים. בנוסף, יש ממש בטענות בדבר הסכנה לה חשופים בני הגיל השלישי בתקופה זו של המגיפה.

השופטת ציינה כי אמנם שמיעת העדויות בשלב זה, טרם השלמת הטיעונים בנוגע לצוואות ובטרם הוצגו כל הראיות יוצרת מצב בו העדים נחקרים בחקירה נגדית מבלי שמלוא חומר הראיות מצוי בפני האחיינים.

עם זאת, לא מדובר בפגיעה שאינה מידתית בזכויות האחיינים ואם ניתן יהיה להעיד את העדים פעם נוספת בהמשך ניתן יהיה להורות על השלמת חקירה.

עו
עו"ד תומר מורדכי בן לולו|צילום: צילום עצמי
 

לאחר שהתרשמה שהעדים אינם יכולים לצאת מעירם, קבעה השופטת שחקירתם הנגדית תהיה בהיוועדות חזותית כבר בחודש דצמבר הקרוב.

שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו״ד תומר מורדכי בן לולו עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.