לאחר מאבק משפטי ממושך שהתגלגל בין ערכאות שונות, בית הדין לעבודה בתל אביבקיבל לאחרונה תביעה שהוגשה נגד ביטוח לאומי לאחר שסירב לשלם גמלת תלויים לאלמנתו של נגר שנפטר מסרטן ריאות.השופט דורי ספיבק העמיק בחוות דעת סותרות שקיבל משני מומחים ומצא כי גם העמדה שנטתה לרעת האלמנה לא שללה לחלוטין את האפשרות שהמנוח חלה כתוצאה מתנאי העבודה.

המנוח (61 במותו) עבד כנגר וצבע רהיטים במשך כ-36 שנים. בשלב מסוים הוא חלה בסרטן הריאות. הוא עבד עד פברואר 2013, ושלושה חודשים לאחר מכן הלך לעולמו.

ב-2014 אלמנתו תבעה גמלת תלויים בטענה שמחלתו נגרמה כתוצאה מתנאי עבודתו, אך ביטוח לאומי דחה את תביעתה.

בינואר 2015 היא תבעה את המוסד בבית הדין לעבודה. בתביעתה, האלמנה עמדה על כך שסרטן הריאות של בעלה נגרם כתוצאה מחשיפה ממושכת לאבק עץ וחומרי צבע רעילים במסגרת עבודתו כנגר. מומחה שמונה מטעם בית הדין העריך כי הסבירות שהמחלה נגרמה כתוצאה מתנאי העבודה היא בשיעור של 10% - דבר שהוביל לדחיית התביעה באפריל שנה שעברה.

האלמנה לא אמרה נואש וערערה לבית הדין הארצי, שביטל את פסק הדין בהסכמת הצדדים והחזיר את הדיון לבית הדין האזורי, שמינה מומחה נוסף בתיק.

בשונה מעמדת המומחה הראשון, המומחה החדש העריך כי ישנה סבירות של מעל ל-50% שהמנוח חלה עקב שנים של חשיפה לחומרים רעילים בעבודתו.

ביטוח לאומי תקף את עמדתו בין היתר בהסתמך על כך שהמנוח עישן במשך כ-30 שנה והיה חולה לב. לטענתו, המומחה לא הבהיר מהי מידת ההשפעה של הנתונים הללו על פטירתו לעומת הסרטן, ומשכך ביקש להעדיף את עמדת המומחה הראשון.

גורם מסרטן ודאי

עו
צילום: צילום עצמי, פסקדין
השופט ספיבק הסביר כי כדי שהתביעה תתקבל, על התובעת להוכיח כי המנוח לקה בסרטן ריאות כתוצאה מתנאי עבודתו וכי המחלה הייתה "גורם מסייע או מחיש למוות". בתוך כך, הוא הפנה לעמדת המומחה השני, שסבר כי הסרטן היה אחד הגורמים שהובילו למות המנוח.

"די בקביעות אלה על מנת לקבוע קשר סיבתי בין מחלת סרטן הריאות לבין פטירת המנוח", כתב השופט במענה לטענות המוסד.

על כן, כל שנותר לשופט הוא להכריע האם המנוח לקה בסרטן כתוצאה מתנאי עבודתו.

בהקשר זה, השופט ציין כי עמדת המומחה השני בוססה בין היתר על פירסומים של האירגון הבינלאומי לחקר מחלות הסרטן ("IARC"), שקבע כי נשימת חומרי צבע רעילים במסגרת העבודה היא "גורם מסרטן ודאי", ועלולה לגרום בעיקר לסרטן הריאות.

כמו כן, בחינה מחודשת של עמדת המומחה הראשון העלתה כי אף הוא לא שלל לחלוטין את הקשר בין החומרים הרעילים שהמנוח נשם בעבודתו לבין מחלתו. אם לא די בכך, במהלך הדיונים בתיק המומחה אישר כי "חשיפה תעסוקתית" לצבעים מעלה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות בכ-23%.

לפיכך, התביעה התקבלה, כך שמחלת הסרטן של המנוח הוכרה כפגיעה בעבודה. כעת, אלמנתו תוכל לקבל גמלת תלויים. בנוסף, ביטוח לאומי חויב לשאת בהוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 5,000 שקלים. 

ב"כ התובעת: עורך דין ביטוח לאומי עמוס כהן

ב"כ הנתבע: עו"ד רועי הררי

עו"ד טל זהבי עוסק/ת ב- דיני ביטוח 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל