בית הדין לעבודה בתל-אביב קיבל לאחרונה תביעה שהגיש אלמן לתשלום סכומי פנסיה והפרשי קצבת שאירים לאחר שאשתו – שעבדה כאחות במשרד הבריאות ולאחר מכן בעיריית ראשון לציון — נפטרה באוגוסט 2016. נקבע כי על העירייה לשלם לאלמן תוספת "שעות נוספות גלובליות" גם עבור התקופה שבה עבדה אשתו המנוחה במשרד הבריאות. זאת, לנוכח הסכם רציפות זכויות עובדים שחל עליה וקובע כי יש לחשב את סכום הגמלה על פי משכורתה האחרונה. האלמן יקבל תוספת תשלום רטרואקטיבית לעבר ולעתיד.
בתביעה שהגיש באפריל 2017, האלמן טען שאשתו עבדה כאחות במשרד הבריאות החל משנת 1975. לאחר 11 שנים היא עזבה את משרד הבריאות והחלה לעבוד בעיריית ראשון לציון, שם עבדה 27 שנים נוספות עד לפרישתה ב-2013, כשהיא זכאית לפנסיה תקציבית.
לשיטתו, לאור קיומו של הסכם רציפות זכויות עובדים משנת 1976 - שמטרתו להבטיח שמירה על רצף זכויות הפנסיה בהחלפת מקומות העבודה - על העירייה לחשב את הפנסיה התקציבית המשולמת על פי תנאי השכר שלה בפרישתה.
למרות זאת טען, העירייה לא שילמה את גמלת הפנסיה כראוי ולא התחשבה ב"תוספת שעות גלובליות" – שלה הייתה אשתו זכאית בעבודתה בעירייה – על 11 שנות עבודתה הקודמת במשרד הבריאות. כתוצאה מכך נפגעו גמלת הפנסיה שקיבלה אשתו לפני פטירתו וכן קצבת השאירים שלו.
מן העבר השני, הנתבעת טענה שיש לדחות את התביעה על הסף משום שהתובע מנסה לערער בחלוף 3 וחצי שנים על קביעת גובה הגמלה – דבר שהיה עליו לעשות בתוך 60 יום מהחלטת הממונה על הגמלאות.
מנסה באמצעות תביעתו לערער בחלוף 3 וחצי שני על החלטת התובע איחר את המועד להגשת הערעור כאשר הגיש את תביעתו בחלוף שלוש וחצי שנים מהחלטת הממונה על הגמלאות על גובה הגמלה, תוך שחרג ממסגרת הזמנים בת 60 היום הקבועה בחוק.
לגופו של עניין, העירייה טענה כי שילמה למנוחה את רכיב השעות הנוספות הגלובליות כחריגת שכר מכוח הסכם שחתמה מולה ישירות, ועל כן היא פטורה מלשלם אותו לגבי חלקו של משרד הבריאות, שלא הפריש תשלום עבור רכיב זה לגמלת הפנסיה.
עילת תביעה עצמאית
השופטת עידית איצקוביץ פסקה שהתביעה בסוגיית הפרש סכומי הפנסיה שקיבלה התובעת בחייה אכן התיישנה כטענת העירייה, אך יחד עם זאת קבעה, לתובע קיימת עילת תביעה עצמאית עבור קצבת השאירים.
השופטת הדגישה שבהתאם להסכם רציפות הזכויות, העירייה – כמעסיקתה האחרונה של המנוחה – הייתה מחויבת לשלם לה (ולאחר פטירתה לתובע) את הקצבה שכוללת גם אם את חלקו של משרד הבריאות. אף על פי שבמסגרת עבודתה במשרד הבריאות שכר המנוחה לא כלל רכיב "שעות נוספות גלובליות", בהתאם להסכם הרציפות היה על העירייה לשלם לה את מלוא הגמלה – גם עבור תקופת עבודתה הקודמת.
משכך, השופטת קבעה כי בהתאם להסכם הרציפות, על העירייה לשלם לתובע הפרשי גמלה בסך של 200 שקל עבור כל חודש של זכאות לקצבת שאירים בעבר ובעתיד, והוצאות משפט בסך 5,000 שקל.
שם ב"כ התובע לא צוין בפסק הדין
ב"כ העירייה: עו"ד ביטוח אוראל נדב
עו"ד אלישר זקרי עוסק/ת ב- דיני ביטוח
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל