בית המשפט למשפחה בחיפה חייב לאחרונה קשיש, שעסק הקבלנות שלו קרס ושקע בחובות עצומים, לשלם לפרודתו עשרות אלפי שקלים כ"דמי הסתגלות" מהפרידה. פסיקתו של השופט אפרים צ'יזיק ניתנה על רקע מסמך מתקופת הזוגיות בו התחייב האיש לספק לזוגתו לשעבר קורת גג על חשבונו, למשך כל ימי חייה.

הצדדים, ניצולי שואה בשנות ה-80 לחייהם, היו בני זוג למשך 33 שנה. בשנת 2014, בעודם בקשר זוגי, הם מכרו את דירתם המשותפת ועברו לגור בנכס בחיפה הרשום על-שם האיש בלבד. במקביל חתם האיש על מסמך "התחייבות בלתי חוזרת" במסגרתו התחייב, בין היתר, להרשות לזוגתו "להתגורר בדירה ללא תשלום דמי שכירות, במשך כל חייה".

בעקבות החמרה במצבה הבריאותי של האישה הידרדרה מערכת היחסים בין בני הזוג ובינואר אשתקד הם נפרדו, באופן שהאישה עזבה את הבית ועברה לגור בשכירות בגבעתיים. כחצי שנה לאחר מכן הוגשה התביעה לבית המשפט.

לטענת האישה, בעקבות הפרידה היא זכאית ל"דמי הסתגלות" (המורכבים מהוצאות מדור ו"מזונות משקמים" - מעין חלופה ל"כתובה" בקרב ידועים בציבור) בסך 18,000 שקלים בחודש, במכפלת מספר חודשים לשיקול דעתו של בית המשפט. לשיטתה, זכאותה לדמי ההסתגלות נובעת משיקולי צדק, תום לב ושוויון, ובעיקר מהתחייבות הנתבע להעניק לה קורת גג למשך כל חייה.

מנגד טען האיש כי זוגתו לשעבר עזבה את הבית בשל ההידרדרות החמורה במצבו הכלכלי, שהתבטאה בחובות של כ-960,000 שקלים לעסק הקבלנות שבבעלותו. עוד נטען, שאין הצדקה לפסוק לתובעת את מבוקשה בזמן שהיא מכניסה כ-20,000 שקלים בחודש ממספר מקורות, ושצבורים בחשבונה מעל למיליון שקלים חסכונות.

עו
עו"ד רועי חלפון|צילום: צילום עצמי, פסקדין

המסמך שותק לגבי פרידה

השופט צ'יזיק ציין כי הגם שהנתבע התחייב לפני עשור לספק לתובעת קורת גג למשך כל חייה, היה זה בתקופת הזוגיות כשההתחייבות לא מתייחסת לאפשרות של פרידה. "עיון בלשון מסמך ההתחייבות מלמד על כך שהתובעת אמורה להיות פטורה מתשלומי שכירות לטובת הנתבע עד ליום פטירתה. דא עקא, שהמסמך אינו מתייחס לתרחיש אפשרי שלפיו הצדדים ייפרדו זה מזה על רקע קרע חמור במערכת היחסים", כתב.

בהקשר לכך השופט דחה את עמדת האישה כי פועל יוצא של ההתחייבות הוא שבן-זוגה לשעבר יצטרך לממן את מלוא צרכיה ואת שכירות הדירה בגבעתיים. הוא הדגיש שהתחייבות הנתבע הייתה לספק לתובעת מגורים בדירה שבה התגוררו, ולא בדירה אחרת.

עובדה נוספת שהובילה את השופט לדחות את בקשת האישה לדמי הסתגלות גבוהים, הייתה ההפרדה הרכושית ששרתה בין הצדדים בתקופת הזוגיות. למרות זאת, נוכח גילם המבוגר ומצבה הבריאותי הרעוע של האישה, המרותקת לכיסא גלגלים, ועל רקע התחייבות האיש מ-2014, קבע השופט שעליו לשלם לפרודתו דמי הסתגלות בסך 4,000 שקלים בחודש למשך שנה וחצי, ובסך הכול 72,000 שקלים.

  • ב"כ האישה: עו"ד חוה דיסטנפלד
  • ב"כ האיש: עו"ד רויטל לוין

עו"ד רועי חלפון עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.