השופטת עפרה גיא דחתה לאחרונה בקשה של אם לבן 12 לעבור עמו דירה לעיר מרוחקת ממקום מגורי האב. בני הזוג לשעבר הם הורים לשלושה. שתי הבנות הגדולות אינן בקשר עם האם והבן הצעיר חזר לגור עמה לאחר טיפול. בפסק הדין המתאר מסכת של התנהגות הורית הרסנית קבעה השופטת כי הפתרון הטוב בנסיבות הוא שהקטין יישאר עם אביו בעיר מגוריו.

בני הזוג נישאו ב-2001 ונולדו להם שתי בנות ובן. ב-2019 הם נפרדו והילדים עברו לבית האב. בהמשך האם הגישה בקשה דחופה להעברת הילדים לביתה בטענה לניכור הורי מצדו. 

בית המשפט הפנה את הצדדים לטיפול משפחתי. מהדיווח של המטפל עלה כי הבנות לא בקשר עם האם. הבן הקטן נגרר אחר אחיותיו הגדולות ומושפע מהאב אך הוא מעוניין לשמור עם אמו על קשר.

במרץ 2020 הגישה האם בקשה להעברת המשמורת על הבן אליה, בטענה שהאב מפר הסדרים שנקבעו וגורם לניכור קשה בינה לבין בנה. כמה חודשים לאחר מכן, לאור הסכמת הצדדים, המשמורת על הבן הועברה לאם.

בחודש שעבר ביקשה האם לעבור עם הקטין למרכז הארץ. היא טענה כי האב ניכר את הבנות כלפיה והן אינן בקשר עמה. עוד היא טענה כי רק בעקבות ניתוק הקטין מהבנות והאב הוא חזר להיות ילד המתרפק עליה ועם ניסיון חידוש הקשר בינו לבין האב והבנות, חלה רגרסיה משמעותית ביחסו כלפיה. עוד הוסיפה האם כי היא מתגוררת עם בנה מזה שישה חודשים מחוץ לעיר מגורי האב וטובת הילד מחייבת את המעבר.

האב טען שהאם כופה את רצונה לעבור על הקטין מתוך רצון לנקום בו. הוא ציין שהקטין חווה תקופה קשה אצל אמו שמחזיקה אותו ללא מכשיר סלולרי, ללא אוכל וללא מפתח, מענישה אותו ללא הרף, מכה ומקללת אותו וזכותו של הקטין לבחור היכן להתגורר.

דפוס דומה

השופטת עפרה גיא מבית המשפט למשפחה באשדוד אסרה על האם להעתיק את מקום מגורי הקטין. 

היא ציינה שמדיווח המטפלת שמונתה בתיק עלה כי הוא חווה את המעבר של אמו כחוויה מטלטלת ואינו רוצה לעבור. עוד צוין כי הקטין נמצא במצוקה רגשית קשה, אין לו קשר עם חבריו, נמצא ללא מחשב ומשלם מחיר כבד על המצב המשפחתי. 

בהכרעה נתנה השופטת משקל רב לרצונו של הקטין. היא כתבה כי אכן האב ניכר הבנות הגדולות ואף ניסה לנכר הקטין ואכן קיים חשש כי אם יתגורר בביתו, יחדש את הניסיון. עם זאת, גם האם מפתחת תסמינים של ניכור הורי כלפי האב. 

"האם כועסת על הניכור ההורי שבו נקט האב, אולם בפועל, נוקטת בדפוס דומה תוך שהיא מנסה לצמצם את נוכחות האב והבנות בחיי הקטין", כתבה.

בנסיבות אלה אין עדיפות דווקא לשהות אצל האם, במיוחד כששני ההורים גורמים נזק לילד.

עו
עו"ד מיה רשל ארבל|צילום: אלבום פרטי, פסקדין

לפיכך ובשל רצונו של הקטין לא לעבור לעיר אחרת קבעה השופטת כי הוא יגור עם אביו ולאם ייקבעו זמני שהות. 

ב״כ האם: עו"ד אלון קריטי

ב״כ האב: עו"ד אור עזריה

עו״ד מיה רשל ארבל עוסק/ת ב- ניכור הורי
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל