השופט בן שלו הכריע לאחרונה בתביעת מזונות שהגישה אם לשתיים נגד אביהן. האם גרה עם הילדות ועם שתי בנותיהן הבגירות של הזוג בדיור ציבורי ומתקיימת מקצבאות ביטוח לאומי. האב אינו עובד ומתקיים גם הוא מקצבאות. השופט קבע שהוא חייב לספק את צרכיהן ההכרחיים של הילדות ועליו לשלם 1,200 שקל בחודש עבור כל אחת מהן.
לבני הזוג לשעבר ילדות בנות 11 ו-13 וכן שתי בנות בגירות. האם גרה עם הבנות בדיור ציבורי.
הילדות הקטנות לא נפגשו עם האב במשך כשנה לפחות, על אף החלטות קודמות שהורו על שילוב הצדדים בתכנית טיפולית.
שני ההורים אינם עובדים וכנגד האם אף מתקיימים הליכי פשיטת רגל.
בתביעת מזונות עתרה האם להעמיד את סכום המזונות על 1,400 שקל לכל קטינה. היא הלינה על מצבה הכלכלי הקשה וטענה כי הכנסותיה מתמצות בגמלת הבטחת הכנסה, קצבאות ילדים וקצבת נכות בסך של כ-1,000 שקל שמקבלת אחת הבנות. לטענתה, קצבת הנכות עבור הבת השנייה הופסקה.
האב טען כי אין להחיל במקרה זה את החזקות שנקבעו בפסיקה בעניין הצרכים ההכרחיים של קטינים מכיוון שבבית גרות שתי בגירות נוספות ויש בכך כדי להשליך בין היתר על הוצאות המדור.
הוא הוסיף כי העובדה שהאם בפשיטת רגל לא מצדיקה כי היא לא תמצה את פוטנציאל ההשתכרות שלה.
בנוסף הוא ביקש שבית המשפט יקבע כי קצבאות הנכות שמקבלות הילדות מכסות את כל צרכיהן.
אחריות ההורה
השופט בן שלו מבית המשפט למשפחה בבאר שבע התרשם כי אין כל הצדקה ששני ההורים לא ימצו את פוטנציאל ההשתכרות שלהם. זאת, מאחר שאיש מהם לא הציג הוכחות של ממש באשר להיעדר יכולת לעבוד.
הוא הוסיף כי גם אם ההורים אינם בעלי השכלה פורמלית הם יכולים להרוויח לפחות שכר מינימום.
בנוסף, השופט דחה את טענת האב בעניין הצרכים ההכרחיים וכתב כי הוצאות המדור אינן יכולות לשמש כקנה מידה לסכום שיש בו כדי למלא אחר צרכיהם ההכרחיים של קטין. ״צרכים, שנגזרים מהצורך לכלכל קטינים, להזינם, למלא מחסורם הפיזי והנפשי, ולו בגדרים המינימליים״.
השופט כתב כי במצב בו האב לא בקשר עם הילדות האם נאלצת ללהסתמך רק על מקורותיה על מנת לכלכלן. בנסיבות אלה, נקודת המוצא צריכה להיות חיובו של האב בנשיאה בצרכיהן ההכרחיים של הקטינות במלוא השיעור שנקבע בפסיקה, סך כולל של 2,500 שקל לחודש (1,250 שקל לכל קטינה).
ביחס לקצבאות הנכות של הילדות הבהיר השופט כי לפי פסיקת בית המשפט העליון תכלית קצבאות הנכות המשולמות לקטינים נועדה אך לכיסוי צרכיהם הרפואיים המיוחדים ולכן ספק רב אם ניתן להביא אותן בחשבון כנגד אחריות ההורה לשאת בצרכיו ההכרחיים השוטפים של קטין.
ב״כ התובעת: עו"ד עדיאל מליץ
ב״כ הנתבע: עו"ד רונן דינצ'י
עו״ד אלינור ליבוביץ' עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל