שופטת בית המשפט למשפחה ענבל קצב-קרן החליטה לאחרונה להפחית מזונות של אב לתאומים בני 17 מ-4,000 שקלים ל-2,500 שקלים בשל בחירתם לנתק איתו את הקשר לפני 7 שנים. היא לא נענתה לתביעתו לביטול המזונות לחלוטין מאחר שהרים ידיים מוקדם מדי ובשנים האחרונות לא עשה כל מאמץ ליצור איתם קשר. בנוסף, בניגוד לטענתו, היא לא מצאה שהאם אשמה בגרימת ניכור הורי גם אם תרמה למצב בכך שלא עודדה את הילדים לחידוש הקשר.
ב-2016 נדחתה התביעה הראשונה לביטול מזונות ילדים בשל סרבנות קשר שהגיש האב מאחר שבאותה תקופה עוד התקיימו בינו לבין הילדים מפגשים במרכז הקשר. אלא שתוך ימים ספורים האם הודיעה שהם לא מוכנים להיפגש עם אביהם ומאז הקשר נותק לחלוטין.
בתביעה נוספת שהגיש האב לפני כשנה וחצי הוא טען כי אחרי 7 שנים שבהן הילדים מסרבים בעיקשות לקיים איתו כל קשר הגיע הזמן שהם ואימם יישאו בתוצאות. האב ציין כי הילדים הושפעו מהסתה קשה מצד האם וכיום הם מתנכרים לו ואף שינו את שם המשפחה שלהם לשם המשפחה שלה. הוסיף כי במשך שנים נאבק וניסה למצוא דרך ללב ילדיו אבל נתקל בסרבנות קשה והגיע לכדי ייאוש. במצב זה הוא לא מעוניין לשמש כ"כספומט" בלבד במיוחד כשמצבו הכלכלי הידרדר והוא הוכרז כפושט רגל.
האם התנגדה לתביעה וטענה כי האב מחזר טענות שכבר נדחו. לדבריה, הוא זה שהתנער מהילדים, לא עשה כל פעולה כדי לטפל במצב, לא מתעניין בשום דבר שקשור אליהם ולא לוקח אחריות על מעשיו לגבי הסוגייה הכלכלית היא טענה כי הוא הבריח כספים רבים ומרוויח משכורת גבוהה ולמעשה מצבו רק הלך והשתפר בשנים האחרונות.
רק צרכים הכרחיים
לאחר שהשופטת ענבל קצב-קרן עיינה בתסקירי הרווחה בעניינה של המשפחה היא התרשמה כי האם לא גרמה לניכור הורי וכי הבחירה לנתק את הקשר הייתה של הילדים. עם זאת, היא ציינה כי סביר להניח שהכעס הרב שלה על האב השפיע על הנכונות של הילדים לחדש את הקשר וכי לא עשתה שום פעולה אקטיבית כדי לעודד אותם לשנות את דעתם.
מהצד השני, האב לא יישם את המלצות הרווחה לנסות לשמור עם הילדים על קשר באמצעים דיגיטליים ובשנים האחרונות לא ניסה ליצור איתם קשר כלל או לפעול לחידושו.
במילים אחרות, יש כאן אחריות משולשת למצב – של הילדים, נערים בני 17 שאמורים להיות מודעים למעשיהם ולהשלכות של הבחירה לנתק את הקשר עם אביהם, של האם שנמנעה מלעודד אותם לחידוש הקשר ושל האב שהרים ידיים. בנסיבות אלה סברה השופטת כי הפתרון הוא להפחית את המזונות ולא לבטל אותם לחלוטין.
תוך התחשבות במצבו הכלכלי של האב ודחיית טענות האם בהקשר זה, היא קבעה כי האב ישלם מעתה רק את הצרכים ההכרחיים של הילדים. בהתאם לכך, המזונות הופחתו ל-2,500 שקלים והשופטת גם ביטלה את החיוב של האב בשליש מהסכום בתקופת שירות הצבאי ואת ההשתתפות שלו בהוצאות החינוך החריגות. היא לא חייבה בהוצאות כדי לא להקצין את הסכסוך.
ב"כ האב: עו"ד גרינשטיין
האם לא הייתה מיוצגת על-ידי עו"ד דיני משפחה
עו"ד דנה תירוש אליהו עוסק/ת ב- ניכור הורי
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל