בית המשפט למשפחה בתל-אביב דחה תביעה שהגיש אב לשלושה (תאומות בנות 15.5 ובן בן 10) להפחתת מזונות שנקבעו בהסכם גירושין שלפיו הוא אמור לשלם 10,000 שקלים בחודש. השופטת ורד שביט פינקלשטיין קבעה כי טענתו לקריסה כלכלית לא הוכחה ואינה מתיישבת עם רמת החיים הגבוהה שלו. עם זאת, מאחר שאחת התאומות עברה לגור אצלו תוך כדי ההליך הוא קיבל פטור מתשלום החלק שלה.

ההורים חתמו ב-2013 על הסכם גירושין שאושר וקיבל תוקף של פסק דין. בנושא המזונות הוסכם כי האב ישלם מזונות חודשיים שיעלו בתוך 3 שנים באופן הדרגתי מ-7,995 שקלים ל-10,005 שקלים.

לפני כ-3 שנים פתחה האם בהליכי הוצאה לפועל לגביית מזונות לאחר שהאב לא שילם את סכום המזונות המוסכם. בעקבות זאת הגיש האב תביעה להפחתת מזונות כשהטענה המרכזית שלו הייתה סביב שינוי משמעותי במצבו הכלכלי. בהקשר הזה טען כי בזמן ההסכם עסקיו פרחו והוא הרוויח 22-23 אלף שקלים בחודש עם צפי לעלייה ניכרת. אלא שבסמוך לגירושין המצב הלך והידרדר והעסקים פשוט קרסו.

בעקבות זאת הוא לא עמד בתשלומי המזונות וגיבש עם האם הסכמה על הפחתה אבל היא הפרה אותה כשפתחה את תיק ההוצל"פ. האב הוסיף כי היום הוא לא יכול לעמוד אפילו בסכום מופחת כיוון שהוא מתקיים מ-5,000 שקלים בחודש ויש לו חובות של חצי מיליון שקלים.

האם הגיבה בתביעה לאכיפת ההתחייבות בהסכם הגירושין וטענה כי הסכימה להפחתת מזונות זמנית תחת איומים אבל בסופו של יום ההסכם לא השתנה באופן רשמי. האם הוסיפה כי אין כל הצדקה להתערב בהסכם מאחר שאין כל יסוד לטענת הקריסה הכלכלית. לטענתה, האב הסתיר מבית המשפט את הנתונים האמיתיים על מצבו, ובפועל הוא בעל מניות בחברה רווחית, גר בשכונה נחשבת, נוסע על ג'יפ יקר וחי חיי פאר.

"לא התנהל בקלפים פתוחים"

השופטת ורד שביט פינקלשטיין קבעה כי גם אם האם הסכימה בשלב מסוים להפחית את המזונות מתוך התחשבות באב ההסכמה הזו לא גוברת על הסכם גירושין תקף. עוד קבעה השופטת כי האב גם לא הצליח להוכיח שינוי נסיבות מהותי שמצדיק להתערב בסכומי המזונות שנקבעו בו.

השופטת ציינה בהקשר הזה שהאב "לא התנהל ב'קלפים פתוחים'" והציג תמונה מעורפלת מאוד על אודות הכנסותיו והוצאותיו. מכל מקום, השופטת לא מצאה שהאב הצליח להוכיח שחווה קריסה כלכלית או צבר חובות עתק.

עו
עו"ד מרינה ויספלנר|צילום: יהודה נחום שקד

השופטת ציינה כי מדו"חות ההלוואות שנטל על שמו עולה כי הוא חייב בסך הכל כ-30,000 שקלים, ומהצד השני הוא מחזיק במניות בשווי מאות אלפי שקלים, רמת החיים שלו גבוהה והוצאותיו השוטפות ממש לא תואמות הכנסה חודשית של 5,000 שקלים.

עם זאת, מאחר שאחת התאומות עברה לאב תוך כדי ההליכים קבעה השופטת כי כל עוד היא מתגוררת אצלו הוא פטור מלשלם את חלקה במזונות. כך שבסופו של דבר האב יישא במזונותיהם של שני הילדים האחרים בסך 6,670 שקלים בחודש בתוספת חצי מההוצאות רפואיות והחינוכיות החריגות שלהם.

מאחר שהטענה העיקרית לגבי מצבו הכלכלי נדחתה חויב האב בהוצאות של 20,000 שקלים.

ב"כ האב: עורך דין אביעד אושרי

ב"כ האם: דנית אסף יהודאי, עו"ד דיני משפחה

עו"ד מרינה ויספלנר עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל