שימוש בזרע של נפטר

עד השביעי לאוקטובר, בתי החולים היו רשאים לאשר קצירת זרע מן המת רק באמצעות צו של בית המשפט. בעקבות בקשות רבות לשאיבת זרע שהגיעו עם פרוץ המלחמה, התירו להורים שכולים לבקש את ביצוע ההליך בבתי חולים שונים בארץ מבלי להידרש לצו בית משפט. חשוב לציין כי אף שאושרה שאיבת הזרע, האפשרות להשתמש בו עדיין נותרה שנויה במחלוקת.

כיום, בישראל, לא ניתן לעשות שימוש בזרע של נפטר שלא השאיר הסכמה לכך בכתב בחייו. הצעת חוק ההמשכיות שמבקשת לשנות את המצב, מבדילה בין בת זוגו של הנפטר להוריו. לפי ההצעה, במידה ולא ידוע על התנגדותו של הנפטר לשימוש בזרעו, בת זוגו תהיה רשאית להשתמש בו.

אם אין לנפטר בת זוג או שהיא אינה מעוניינת לעשות זאת, הוריו של הנפטר רשאים, באישור בית המשפט, לעשות שימוש בזרעו של הנפטר באמצעות אישה אחרת, אך זאת בכפוף לבחינה של כמה שאלות: האם הנפטר רצה להביא צאצאים?; האם הוא הסכים שיהיו לו ילדים לאחר מותו מבלי שיהיה שם לגדלם? והאם יש לאפשר שימוש בזרע הנפטר לאישה שאין ולא היה לו שום קשר איתה?

כיצד אפשר לדעת את כל התשובות לשאלות הללו? נכון להיום חובה להוכיח את רצונו של הנפטר באמצעות הצהרת הנפטר אשר נתן בחייו, תצהירי אנשים אשר שיתף אותם ברצונו וכד'.

הנושא עלה לכותרות לאורך כל השנה האחרונה ובפרט בחודש האחרון עם רצון הוריו של בראל חדריה ז"ל לעשות שימוש בזרעו המוקפא בטענה כי הביע בפני בני משפחה וחברים את רצונו להביא ילדים גם אם ייפול בקרב. במידה ותוגש תביעה לבית המשפט בעניין, הוריו של בראל ז"ל יצטרכו לשכנע את בית המשפט כי זה אכן היה רצונו.

בנוסף, יהיה צורך להסדיר גם את זכויות הצאצא אשר ייוולד מזרעו של הנפטר מבחינת דיני הירושה. האם הוא יורש של הנפטר מאחר ומדובר בצאצא אשר נולד מזרעו? החוק לא מתייחס לכך. לגבי צאצאים אשר ייוולדו מזרע של חללים, האם הם יהיו זכאים לזכויות להם זכאים ילדים של חללי צה"ל?

שימוש בזרע של נפטר מעלה הרבה אתגרים משפטיים, כלכליים, ערכיים, פילוסופיים ודתיים אבל אין ספק שמלחמת חרבות ברזל, האיצה את הצורך להביא את הסוגייה החשובה הזאת לידי הסדרה.

עו
עוד מורן חן הראל|צילום: רמה שפי יזמה

זכויות בני זוג מאותו מין

שינוי נוסף אשר הביאה המלחמה הוא הכרה גם בבן זוג או בבת זוג של נופלים להט"בים כאלמן צה"ל או כאלמנת צה"ל. השינוי התקבל בעקבות נפילתו של קצין לוט"ר סרן (מיל') שגיא גולן ב-7/10/23 בקרב בבארי שבוע לפני נישואיו לבן זוגו, עומר אוחנה.

מענין יהיה לעקוב ולראות איך שני השינויים הללו מתחברים יחד ומאפשרים לעומר להביא צאצא מזרעו של שגיא ז"ל ולממש את זכותו להורות.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.