השופט אסף זגורי קבע לאחרונה שאימוץ של ילדה שננטשה על ידי אמה יהיה סגור, ללא קשר עם האם הביולוגית. השופט קיבל את חוות דעת המומחית שמונתה בתיק שלפיה האם סוחבת טראומות משל עצמה ואינה יכולה לתמוך באופן כלשהו בילדה. בפסק הדין נקבע שקשר בין השתיים בשנים הקרובות רק יזיק לשיקומה הרגשי של הקטינה.
במאי 2014 נטשה אם את בתה בת ה-7. היא לא התעניינה בגורלה במשך חודשים ארוכים ואף הוגש נגדה כתב אישום בעילה של נטישת קטין.
במקביל נפתחו הליכי הכרזה על הקטינה כבת אימוץ ונמצאה משפחה מתאימה לאמצה. בית המשפט למשפחה קבע שלאם אין מסוגלות הורית והכריז על אימוץ סגור של הילדה.
האם ערערה על פסק הדין לבית המשפט המחוזי בנצרת. היא הסכימה שהילדה תאומץ אך ביקשה שהאימוץ יהיה פתוח. בית המשפט החזיר את הדיון לבית המשפט למשפחה כדי לדון באופי האימוץ.
המומחית שמונתה בתיק קבעה באופן חד משמעי שטובת הילדה היא אימוץ סגור. היא ציינה שמפגש בין האם לילדה יהיה של ״טראומה מול טראומה״ – הטראומה של הקטינה שחוותה נטישה והתעללות על בסיס יומיומי מול הטראומות הקשות שסוחבת האם, ביניהן אונס, עיסוק בזנות וסחר בגופה. לדבריה, המפגש מצריך יכולות נפשיות ותעצומות שאין לאם ועלול להזיק באופן חמור לנפשה של הילדה ולהכשיל את העיבוד הרגשי של חוויותיה.
היועץ המשפטי לממשלה ביקש לקבל את חוות הדעת במלואה. הוא הדגיש שממצאי הגורמים הטיפוליים עולה באופן ברור שלאם אין מסוגלות לגדל את הקטינה. כמו כן, משאביה הרגשיים דלים והיא לא יכולה ליצור קשר עמוק עם אחר או להגיב באופן מותאם לסיטואציות מורכבות.
בא-כוח האם טען מנגד שיש לצמצם את תוצאות האימוץ באופן כלשהו ולשמור על קשר בין האם לבתה. לדבריו, המומחית התמקדה בחוות דעתה רק ביכולות האם ולא במצב הקטינה והחמיצה הזדמנות לקבל תמונת מצב עדכנית על עולמה הרגשי. עוד נטען כי המומחית הייתה ״נעולה״ בדעתה לגבי היעדר יכולת שיקום של האם.
לא קשר מיטיב
השופט אסף זגורי מבית המשפט למשפחה בנצרת אימץ את חוות דעת המומחית במלואה. הוא ציין שאין ספק שהקשר של הקטינה עם אמה לא יהיה מיטיב לנוכח הטראומות שחוותה בזמן שחיה עם האם. ״הקטינה ננטשה על ידי האם באופן סופי ללא שהאם חיפשה אחריה או ביקשה קשר עמה ולא בוקרה על ידה כאשר הייתה במעון מיוחד״, כתב.
עוד לדבריו, בנסיבות הטראומה של הקטינה ואי שיפור ביכולותיה האישיותיות של האם, קיום קשר ביניהן יזיק להתפתחותה הרגשית של הילדה ויכולתה לשקם את עצמה. הוא הבהיר שאין הוכחה לשיפור משמעותי ביכולות האם במשך שלוש השנים מאז החלו ההליכים המשפטיים.
השופט סיכם כי ניכר שאם מתמקדת בעצמה, בכאבה וברצונה לקשר עם הילדה אך אימוץ פתוח יהיה הרסני עבור הקטינה, שלא בטוח כלל אם תצליח אי פעם להתגבר על חוויות ילדותה הקשות.
בסופו של דבר קבע השופט שהאימוץ יהיה סגור למשך שש השנים הקרובות. הוא הוסיף כי לאחר מכן ניתן יהיה לבחון את הדברים שוב אם תהיה המלצה מתאימה מהגורמים הטיפוליים.
ב״כ היועמ״ש: עו"ד משפחה מריה שלש
ב״כ האם: עו"ד אורי פליישר מטעם הלשכה לסיוע משפטי
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין