בית הדין הרבני בבאר שבע דחה לאחרונה בקשה של אישה להתיר לה להינשא לכהן אף שהיא גרושה. הדיין הרב אברהם צבי גאופטמןקבע כי אין עילה לביטול נישואיה של האישה לבעלה לשעבר משום שסבל מאין אונות, בין היתר מאחר שהמסמכים הרפואיים בתיק לא מאששים זאת ותלונה כזו אף לא הועלתה על ידה בתיק הגירושין.
כידוע, ההלכה היהודית אוסרת על נישואים בין כהן לגרושה, ובשל כך הדרך היחידה של זוג כזה להינשא כדת משה וישראל היא למצוא דרכים "לבטל את הגירושין". במקרה הנוכחי האישה – שנמצאת כיום בזוגיות עם כהן – ביקשה לבטל את הקידושין מבעלה לשעבר – ובכך גם את הגירושין – בטענת "מקח טעות".
האישה טענה כי כשעמדה תחת החופה לא ידעה שלבעלה אין כוח גברא ולו הייתה יודעת זאת לא הייתה מתחתנת עמו. בנסיבות אלה ניתן לפי ההלכה היהודית לבטל את החתונה בדיעבד.
כדי לבחון את הטענה נעשתה פנייה מטעם בית הדין הרבני לגרוש כדי שיביע את עמדתו אך הוא לא נענה. לפיכך, הורה בית הדין לקופת החולים של הבעל להמציא לו מסמכים רפואיים הנוגעים לנושא.
רק במקרים חריגים
לאחר עיון במסמכים החסויים קבע הרב גאופטמן כי "אין בהם כדי להוכיח את טענת האישה". אמנם בני הזוג ביקרו אצל הרופא כדי שיסייע להם להתמודד עם בעיות בקיום יחסי מין אך "קשה להבין האם הבעיה עמה התמודדו בני הזוג הייתה חוסר בכוח גברא, או בעיה בפליטת הזרע, דהיינו שהבעל אינו יורה כחץ".
בנוסף הדיין ציין כי אפשר ללמוד מהמסמכים הרפואיים כי הבעיה בין בני הזוג יכולה הייתה להיפתר באמצעות הדרכה וטיפול כך שבני הזוג כן היו יכולים לקיים יחסים באופן תקין.
לכך התווספה גם העובדה שלאורך הליכי הגירושים האישה מעולם לא העלתה טענה הנוגעת לכוח הגברא של בעלה.
בנסיבות אלה נקבע כי אי אפשר לבטל את נישואי המבקשת עקב "מקח טעות". יותר מזה, בהמשך הדיין אף הבהיר כי גם אם הטענה הייתה מתקבלת אי אפשר היה להפקיע את הנישואים מפני שעצם העובדה שבני הזוג לשעבר עברו הליך גירושין הלכתי פוסלת אותה להינשא לכהן "מחמת ריח הגט".
באופן כללי, הדיין ציין כי הפקעת קידושין נעשית רק במקרים חריגים וקשים כמו ממזרות ועגינות, והמקרה של המבקשת לא נכנס לגדרם.
לא צוין שם עורך דין בהחלטה
עו"ד ענת גוטליב שטיינמץ עוסק/ת ב- דיני משפחה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל