ביל גייטס, ממייסדי מיקרוסופט, שהשתלט על יקום המחשבים השולחניים והפך את קרן הנדבנות שלו למעצמת-על פילנטרופית, מנסה עתה להטביע את חותמו על מזג האוויר הגלובלי. אם הוא יצליח, הדורות הבאים יזכרו אותו כאיש שהדביר את ההוריקנים, לא רק כאבי "חלונות".
גייטס נמנה עם חבורת משקיעים בעלת חזון: להפיק רווח מתכנית לשלוט על מזג האווויר ולסכל הוריקנים בעודם באיבם באמצעים טכנולוגיים. כך לפי בקשות לרישום פטנטים שהגישה הקבוצה למשרד הפטנטים האמריקני בוושינגטון, ב-2008. לבקשות ניתן עתה פומבי, כמקובל, והן קיבלו תהודה גדולה אתמול (שבת) בניו יורק פוסט.
ביסוד התכנית: שימוש בצי ספינות שנושאות ציוד לקרור טמפטורת פני האוקיינוס. בכך יישלל מהוריקנים בפוטנציה אוויר חם, המזין את עוצמם ההרסנית.
כידוע, נזונים הוריקנים מאוויר חם ולח המתאייד מעל פני האוקיינוסים. כששכבות האוויר מתרוממות, או "נשאבות" כלפי מעלה באזור של לחץ נמוך, הן מתקררות ואדי המים מתעבים ומשחררים אנרגיה. האנרגיה הזו היא המנוע של ההוריקן הצעיר.
ביסוד הפטנטים של קבוצת גייטס נמצאת הנחה פשוטה: יהיה אפשר להדביר הוריקנים אם נשלול מהם את מקור החיות שלהם, זרמי האוויר החם והלח. ואיך משיגים מטרה זו? פשוט, מפחיתים את הטמפרטורה של פני האוקיינוס.
לפי הנוסחים הפומביים של הבקשות לרישום הפטנטים, הספינות לסיכול ההוריקנים ישאבו מים קרים ממעמקי האוקינוסים, באזורים שידועים כאתרי היווצרות הסופות, וישחררו אותן ברמת פני המים. בכך תקורר טמפרטורת פני האוקיינוס ואדים חמים ולחים פשוט לא יעלו השמימה. הבקשות לרישום הפטנטים כוללות שרטוטים של של מערכות צנרת ומשאבות שבהן יצוידו הספינות.
באחת הבקשות נאמר: "נזקים והרס בעלות מיליארדי דולר מיוחסים באופן שגרתי להוריקנים או לסופות טרופיות עזות. לכן יש עניין גואה בשליטה על הסופות האלה".
הרעיון נראה אולי מרחיק לכת, אך אין זו הפעם הראשונה שמשרד הפטנטים מקבל בקשות לרישום פטנטים להדברת הוריקנים. הקבוצה של גייטס מונה כמה הצעות כאלה ומפרטת את מגרעותיהן בהשוואה לרעיונות שלה עצמה.
כך, למשל, אחת הגישות הקודמות, "שנתקלה בספקנות רבה", לדברי הקבוצה, מבוססת על הצבת מנועי סילון על פלטפורמות צפות, בלב האוקינוס. בתיאוריה, המנועים ייצרו מעין מיני צקלונים שאמורים "לצרוך את אנרגיית האוקינוס ולסכל בכך היווצרות סופות. לפי רעיון אחר, מטוסים יפזרו ג'ל (תקריש) סופג מים בעין ההוריקן וישללו מהסופה את את מקור חיותה. אחת הבעיות בגישה זו היא, שיהיה צורך בכמויות עצומות של ג'ל.
מה המודל הפיננסי של הקבוצה? למעשה, היא מתכננת לפעול כחברת ביטוח. המשקיעים מבקשים לממן את רכש הסיפונת והציוד לסיכול הוריאקנים ע"י מכירת פוליסות ביטוח באזורים עתירי הוריקנים, שעתה יקבלו מעין מטריה. הקבוצה מתכננת גם לבקש מימון מהשלטונות ברמה הפדרלית וברמת המדינה.