קולטנים סולאריים (צילום: stock_xchng)
חייל, נצל את אנרגיית השמש, בפקודה!|צילום: stock_xchng

משרד הביטחון בוחן התקנת קולטים סולאריים לייצור חשמל עצמי בבסיסי צה"ל. ל"גלובס" נודע כי משרד הביטחון יצא בשבוע שעבר במכרז מקדים הנוגע להתקנת מערכות סולאריות בטכנולוגיה פוטו-וולטאית (PV) לייצור ואספקת חשמל בבסיסי צה"ל.

מערכות סולאריות אלה הן קטנות ומסוגלות להגיע להספק של עד 50 קילוואט. החברות היזמיות המתעניינות בפרויקט התבקשו להציג אפשרויות שונות לשיטת ההתקשרות, לרבות B.O.T (בה היזם מקים, מממן ומפעיל את המערכות בחוזה ארוך טווח) או בהליך רגיל של התקנה ומכירה. החברות הסולאריות התבקשו להעביר את תגובתן למשרד הביטחון עד אמצע ספטמבר 2009. ההערכות הן כי המכרז הסופי יתפרסם ב-2010 והיקפו המינימלי יהיה עשרות מיליוני דולרים.

לפני כשנה, כחלק מתוכנית אסטרטגית להפיכת בסיסי צה"ל לירוקים יותר, הוחלט לקדם את השימוש באנרגיה סולארית בבסיסי הצבא. במסגרת זו, יצא משרד הביטחון במכרז מקדים להקמת תחנת כוח תרמו-סולארית של 15-20 מגאווט בבסיס חיל האוויר בנבטים, בהשקעה הנאמדת בכ-40-50 מיליון דולר.

כעת שוקלים במשרד הביטחון להרחיב את השימוש באנרגיה סולארית גם למתקנים הקטנים יותר. זאת, בהמשך לרגולציה שקבעה הרשות לחשמל ביולי 2008 לתמריץ של כ-1.97 שקלים לכל קוט"ש המיוצר במתקנים הקטנים.

הכוונה להרחיב את השימוש באנרגיה סולארית תשתלב גם במכרז הענק המתוכנן להקמת קריית ההדרכה (עיר הבה"דים) בצומת הנגב. במסגרת הפרויקט, נלקחה בחשבון אפשרות להציב גגות סולאריים בשטח כולל של כ-100 דונם בקריית ההדרכה, בעלות של עשרות מיליוני דולרים.
העתקת בסיסי ההדרכה של הצבא לנגב כוללת את העברת מחנה צריפין לקריית הדרכה בשטח של 1,250 דונם, את העברת בסיס חיל האוויר שבנתב"ג לבסיס נבטים ששטחו יורחב, הקמת קמפוס טכנולוגי של יחידות חיל התקשוב על שטח של 165 דונם בבאר-שבע והקמת קריה מודיעינית בשטח 2,000 דונם בסמוך לעומר.

פחות ביורוקרטיה

מכרז עיר הבה"דים כולל הקמה, תפעול ותחזוקה של הבסיסים החדשים. עלות ההקמה נאמדת בכ-2-3 מיליארד שקל, כאשר תפעול הפרויקט אמור להתבצע על-ידי היזם לאורך 20 עד 25 שנה.

למרות שמדובר בשלב מקדמי, המכרז מעורר עניין רב בקרב החברות הסולאריות המקומיות, בשל הפריסה הנרחבת של בסיסי צה"ל, שחלקם הגדול באזור הנגב והערבה. בכירים בענף מציינים שבניגוד לרשויות המקומיות שמערימות לא מעט קשיים, ההערכה שלהם היא שהעבודה מול משרד הביטחון דווקא תתאפיין בפחות ביורוקרטיה וכי את ההיתרים להצבת קולטים סולאריים בבסיסים אפשר יהיה לקבל בקלות רבה יותר.

מערכת הביטחון היא אחת מצרכני החשמל הגדולים במשק, ולפי הערכות צריכת החשמל בבסיסי צה"ל מסתכמת בכ-1.5 מיליארד שקל בשנה - כלומר, 5% מהצריכה הארצית. מאחר שמכירת החשמל הסולארי זוכה לרשת ביטחון מלאה מהמדינה, הצבת הקולטים הסולאריים עשויה לסייע למשרד הביטחון במאמציו להקטין את הוצאות האנרגיה.