בעלי העסקים הפועלים במגזר הערבי, שחוו ירידות משמעותיות במכירות בעת מבצע צוק איתן בשנה שעברה, מעידים כעת כי הם "מתגעגעים" לפגיעה העסקית שחוו ביולי־אוגוסט 2014. גל הטרור הנוכחי, כך הם מספרים, העלים את הלקוחות היהודים והביא לפגיעה קשה הרבה יותר במכירות.

לדברי בעלים ערבי של מסעדה ביפו, שהעדיף להישאר בעילום שם, "המצב קריטי. המכירות ירדו בכ–90% בשבוע האחרון. בצוק איתן הירידה היתה הרבה יותר קטנה, הפעם זו ירידה דרסטית. 95% מהלקוחות שלנו הם יהודים והם לא מגיעים. אני מקווה לטוב, אנחנו פה כבר עשרות שנים, עברנו דברים גרועים יותר מזה ובתקווה נעבור גם את זה".

עוד ב-mako כסף:

"כנראה שאנשים יותר מפחדים מסכין קופצת מאשר מטילים", אומר אורי מרמורשטיין, בעלי מסעדת פונדק דה לוקס בשוק הפשפשים ביפו. "ביום שלישי שעבר היתה הפגנה קטנה בדרום יפו והתקשורת הציגה את זה בצורה כל כך מוגזמת, ומאז יפו התרוקנה. השוק פשוט מת, כל המתחם פשוט שומם כבר שבוע".

מרמורשטיין הוסיף "אני מדבר על ירידה של עד 70% במכירות. מי שממשיך להגיע הם הלקוחות הקבועים, אך לא אלה שהיו מסתובבים בשוק ונכנסים. אוקטובר אמור היה להיות חודש מעולה בשבילנו, כי סוף־סוף מזג האוויר נעים יותר 
ונחמד להסתובב בחוץ. רק כשאתה מנהל עסק אתה מבין את המשמעות של דבר כזה לעסקים. בשנה שעברה היה לנו ביולי־אוגוסט את צוק איתן ואז עוד שלושה חודשים בלי תיירות, ועכשיו את הגל הנוכחי. זה נורא".

לדברי מרמורשטיין, אין סיבה אמיתית שלא להגיע ליפו: "מה שעצוב הוא שזה לא משקף את המציאות, כי מאז אותה הפגנה לגמרי שקט פה, אין מתח, אין אלימות ואין כלום. זה כמעט אבסורד שהגענו למצב הזה. לפחד להגיע לצפון יפו זה כמו להגיד שאתה מפחד להסתובב בתל אביב".

אורי מרמורשטיין, בעלי מסעדת פונדק דה לוקס ביפו (צילום: מיכאל טופיול, TheMarker)
אורי מרמורשטיין, בעלי מסעדת פונדק דה לוקס ביפו. "השוק מת כבר שבוע"|צילום: מיכאל טופיול, TheMarker

"הדבר הראשון שנפגע הם עסקי המסעדנות"

השף חוסאם עבאס, דמות מוכרת בעולם הקולינריה המפעיל שלושה סניפים של מסעדת אלבאבור - באום אל־פחם, עכו ויקנעם, מספר כי גם היותו דמות מוכרת וותיקה בעולם המסעדנות לא עוזרת לו בימים אלה. "המכירות של המסעדה בעכו ובאום אל־פחם ירדו 
בכ–90%. גם מספר המבקרים במסעדה ביקנעם, שזה בכלל יישוב יהודי, ירד בכ–50% ואני לא יודע איך להסביר את זה. כנראה שאנשים לא מטיילים בישראל בגלל המצב".

לדבריו, "הבעיה היא שבכל פעם שיש איזו הסלמה במצב הביטחוני, הדבר הראשון שנפגע הם עסקי המסעדנות. אנשים צריכים להבין שכל עוד לא יהיה שלום במדינה הזאת - לא נחיה טוב, והמכירות לא היו טובות. אני מרחם על המסעדנים וגם על עצמי, כי כל שנה יש לנו איזו מלחמה".

עבאס מספר כי מחר תתקיים ארוחה משותפת של שפים יהודים וערבים במסעדת "הנמל 24" של השף רן ראש בחיפה, ומבקש מאנשים להגיע. "אני מזדהה עם ערביי ישראל, אבל לא מזדהה עם מאבק מזוין", הוא אומר. "אני מזדהה עם השלום, עם המסעדנים שרע להם ואין להם הכנסות. מאיפה מסעדנים ישלמו משכורות לעובדים שלהם? הבנקים לא מוכנים לתת שקל אחד אשראי למסעדות בארץ, סגרו לנו את כל הברז כבר מזמן. למי אני אפנה? אני אזרוק את העובדים שלי לרחוב? אני מוסד שעובד כבר 30 שנה ועדיין הבנקים לא מתחשבים ולא נותנים אשראי".

לדבריו, "צריך להבין שבצפון זה לא כמו בתל אביב, אנחנו חיים מסופי שבוע — ואם לא יהיו לנו מבקרים בסופי שבוע, כולנו נסגור ולא יהיו מסעדות בצפון", אומר עבאס. "המצב של המסעדנים בכי רע, אני לא זוכר מצב כזה בחיים שלי. מבצע צוק איתן הגיע אחרי שפתחתי מסעדה בעכו בהשקעה של 6–7 מיליון שקל עם הלוואות גדולות, ועד שהתחלנו להתאושש קורה מה שקורה עכשיו".

עבאס מאשים במצב את ראש הממשלה, בנימין נתניהו: "נתניהו ראה שאנשים מתחילים להתקומם עליו ומתעסקים במחירי הדיור והעגבניות, אז הוא התחיל לזרוע פחד ולהעלות את נושא הר הבית. כל עוד אין לנו שלום - אנחנו נישאר בבית סוהר גדול בארץ, תיירים לא יבואו ולא נתפרנס".

השף חוסאם עבאס (צילום: דניאל בר און, TheMarker)
השף חוסאם עבאס. בצפון זה לא כמו בתל אביב, אנחנו חיים מסופי שבוע"|צילום: דניאל בר און, TheMarker

רוב העסקים ישתתפו בשביתה הכללית

היום צפויה להתקיים שביתה כללית במגזר הערבי, ורוב בעלי העסקים שעמם שוחחנו אתמול הודיעו כי ישביתו את העסקים שלהם, כאשר אלה שמתכננים להיות "סרבני שביתה" ביקשו שלא נציין את שמם מתוך חשש להסתכסך עם גורמים קיצוניים במגזר הערבי.

"בעיקרון אני לא שובת מחר. אני לא יודע מה השביתה הזאת נותנת לי, אני אפילו לא יודע מה יקרה עד היום בערב. מצד שני, אולי אשבות כדי שלא יגיעו אלי גורמים קיצוניים ויסגרו לי בעצמם את החנות", אמר בעלים של עסק שביקש להישאר בעילום שם.

"התחושה היא שרוב המגזר הערבי בישראל לא מעוניין בעימות הזה", אומר בכיר בעסק אחר. "רוב המגזר כן רוצה להפגין, אבל התנגד לפיגוע שהתבצע ביום שני בחדרה על ידי ערבי־ישראלי, שבו חיילת נפצעה קשה. ההחלטה לשביתה כללית במגזר התקבלה לפני הפיגוע, ואני אישית חושב שבגלל אותו פיגוע היו צריכים לבטל את השביתה, אבל אף אחד לא יעז להצטייר כפחדן. זאת התלבטות קשה: מצד אחד, אם נשבות אנחנו עלולים לאבד לקוחות יהודים; ומצד שני, הנטייה של מרבית העסקים היא לשתף פעולה עם שביתות מסוג זה", הוא מוסיף.

ברשת הסופרמרקטים הערבית קינג סטור, המונה 11 סניפים, מרביתם במגזר הערבי אך חלקם גם במגזר היהודי, החליטו להשבית את כל הסופרמרקטים הפועלים ביישובים כמו קלנסווה, פוריידיס, אום אל־פחם, בית זרזיר ושפרעם, ולא להשבית את סניפי הרשת בבאר שבע, ברגבה ובדליית אל־כרמל.

בניגוד לאנשי עסקים אחרים שעמם שוחחנו, מנכ"ל קינג סטור, בילאל סלאח, טוען כי רשת הסופרמרקטים לא נפגעה במכירות בשל "לקוחות נאמנים" וכי המצב פגע בעיקר במכירות של בעלי עסקים קטנים, כמו מסעדות. ואולם ברשת חוששים כי המכירות בסניף פוריידיס ייפגעו אם ההסלמה הביטחונית תימשך, ומציינים כי הם כבר עדים לירידה קלה במכירות בסניף זה.

אחד היישובים שנפגעו קשות במכירות הוא נצרת. מעוז ינון, מבעלי אכסניית פאוזי עאזר בעיר, מספר כי מרבית הקהל היהודי ביטל את ההזמנות באכסנייה. אמנם התיירים מחו"ל עדיין לא ביטלו את הגעתם, אך להערכת ינון המשך המצב ירחיק גם אותם — כפי שקרה בתקופת צוק איתן.

ינון מדגיש כי בעלי העסקים הערבים בנצרת מתנגדים לאלימות: "להפגין ולמחות זה לגיטימי, אבל אלימות לא, וכל מי שאני מדבר אתו בנצרת מסכים עם זה. לממשלת ישראל הימנית נוח שיש קרע בין יהודים לערבים במדינה. זאת הדרך שלהם לשלוט ולהגיד שאין להם אלטרנטיבה".

לין שומר־מנסור, בעלי קפה מאמא בנצרת, עם שותפהּ (צילום: גיל אליהו, TheMarker)
לין שומר־מנסור, בעלי קפה מאמא בנצרת, עם שותפהּ. "המצב פוגע בי, אבל לא מוכנה שהכבוד של עמי ייפגע"|צילום: גיל אליהו, TheMarker

"כל רגע יכולים 
לירות בי"

ואולם חלק מבעלי העסקים מהמגזר הערבי שעמם שוחחנו מוכנים לספוג את הירידה הזמנית בהכנסות למען המאבק הנוכחי. "המצב פוגע בי כלכלית, אבל אני לא מוכנה שהכבוד של העם שלי ייפגע בשביל השקל היהודי. שלא יבינו אותי לא נכון - אני רוצה שיהודים יבואו לפה, אבל שלא יגידו לנו שאין לנו לגיטימציה להפגין", אומרת לין שומר־מנסור, בעלי קפה מאמא בנצרת, שתשבית את היום המסעדה שלה.

"אני מוכנה להרוויח קצת פחות, אבל לא אתחנן שיבואו אלי ויורידו מהכבוד שלי. אני לא מסכימה עם דברי ראש העיר, עלי סלאם, שאמר שלשום כי בסופי שבוע נכנסים לפה 10 מיליון שקל מהמגזר היהודי. גם בחודש לא נכנס לפה כל כך הרבה כסף המגזר היהודי", אומרת שומר־מנסור.

"אני חושבת שצריך להפגין ולהגיד מספיק - מספיק לכיבוש, מספיק לאפליית ערבים במדינת ישראל, מספיק לפחד שקיים כששרים, חברי כנסת וראשי עיריות אומרים שכל אחד צריך להחזיק כלי נשק ולירות כדי להרוג", אמרה.

שומר־מנסור הוסיפה כי "אנחנו נמצאים כיום במערב הפרוע. רציתי לנסוע אתמול עם הילדים שלי לאיקאה או למקס ברנר בתל אביב, אבל פחדנו. יש לי מסעדה ואני יכולה לקנות סכין ולהסתובב אתו עם הילדים ברחוב, אז בכל רגע יכולים לירות בי? אני עורכת דין במקצועי, ואני לא מבינה מדינת משפט שקוראת לאנשים לירות כדי להרוג".

לדבריה, "אני לא אדם דתי, והחברה הכי טובה שלי היא יהודייה. אני יכולה להזדהות עם המאבק הפלסטיני ולא להיות מסוכנת. ההזדהות שלי היא לא נגד היהודים אלא נגד הממשלה".

הכתבה פורסמה לראשונה באתר TheMarker

כתבות נוספות:
העוצמה של ארה"ב מסכנת את הכלכלה העולמית
למה במחנה הציוני מנסים להחיות את רפורמת השקשוקה של חברת החשמל?