לקראת החג: 2.9 מיליארד שקל של מזון יאבדו בפסח
דוח לקט ישראל חושף: 39% מהמזון בישראל נזרק, אובדן של כמעט 900 שקל בחודש למשק בית. המלחמה מעמיקה את המשבר


שבוע לפני ליל הסדר, ובצל המלחמה, ארגון לקט ישראל מפרסם היום (חמישי) את הדוח הלאומי לאובדן מזון לשנת 2024. הנתונים חושפים פער חריף: כ-2.9 מיליארד שקל של מזון צפויים לרדת לטמיון במהלך החג, בעוד כ-1.5 מיליון ישראלים, 485 אלף משקי בית, חיים בתנאי אי ביטחון תזונתי.
לפי הדוח, שנערך בשיתוף BDO ומסכם עשור של מדידה, בשנת 2024 אבדו בישראל 2.6 מיליון טונות מזון, 39% מכלל הייצור, בשווי 26.2 מיליארד שקל. ההפסד הגדול ביותר מתרחש דווקא בבתים הפרטיים: 966 אלף טונות בשווי עשרה מיליארד שקל. אחריהם מקטע החקלאות עם 696 אלף טונות, הקמעונאות וההפצה עם 445 אלף טונות, והצריכה המוסדית עם 230 אלף טונות. התרגום למשק הבית ישיר: 899 שקל בחודש, כלומר 10,785 שקל בשנה.
המלחמה מחריפה את שני צדי המשוואה. משפחות רבות עדיין מפונות, עשרות אלפים בשירות מילואים ממושך, ורבים חוו פיטורים או ירידה בהכנסות. לקט ישראל מדווח על זינוק בפניות, כולל ממשפחות חדשות שנקלעו למצוקה מאז תחילת המלחמה. במקביל, היקף הייצור החקלאי ירד ב-6.7 מיליון טונות, וכ-40% מאובדן המזון מתרחש במשקי הבית, נתון שמתעצם בתקופות חירום וחג. באזורים שלמים בצפון, קשיי נגישות מקשים על אספקת סיוע תזונתי דווקא כשהצורך גובר.
מעבר לעלות הישירה, הדוח מצביע על עלות סביבתית של 4.2 מיליארד שקל בשנה הנובעת מאובדן מזון. אי הביטחון התזונתי מייצר גם תוספת בריאותית של 3,850 שקל לאדם בשנה, ובסך הכל כ-5.8 מיליארד שקל, כ-4% מהוצאות הבריאות הלאומיות.
נתון מעודד
לאורך העשור חלה ירידה של 13% באובדן מזון לנפש. כל שקל שמושקע בהצלת מזון מאפשר להציל מזון בשווי 3.6 שקל, ובשקלול התועלת הבריאותית מניב למשק ערך של 10.7 שקל.
מנכ"ל לקט ישראל גידי כרוך אמר כי "השנה נחגוג את הפסח בעיצומה של מלחמה עצימה. השפעתה ניכרת בעליות מחירים של מזון ותשומות, ובייחוד בפירות וירקות". לדבריו, משפחות רבות הצטרפו למעגל הנזקקים, "משפחות שלא ראינו קודם, ואנו נקראים לסייע לכולם".
הדוח ממליץ על שלושה צעדי מדיניות: תקצוב התוכנית הלאומית לצמצום אובדן מזון, פיתוח תוכנית ייעודית לימי חירום, וקידום חקיקה למניעת אובדן מזון.