בעיית יוקר המחיה הולכת ומחמירה, ולמרות זאת - גל עליות המחירים המשמעותי עדיין לפנינו. בעקבות ההודעות והידיעות על המשך התייקרות המחירים, ביקשנו מהמכון לחקר הקמעונאות לבחון סל קניות ממוצע בתשע רשתות השיווק המובילות, ולבדוק היכן נשלם את המחיר היקר ביותר והיכן נמצא את הסל במחיר המשתלם ביותר.

סל הקניות החודשי והשכיח בקרב משקי הבית, כולל 85 מוצרים שונים מהמותגים הידועים ומהקטגוריות השונות: חומרי ניקוי, מוצרי טיפוח, מזון יבש, מוצרים קפואים, בשרים, סלטים, ומאפים. הנתון הנוסף שבחנו מה הפער שנשלם היום מול אותו הסל ששילמנו עבורו בחודש ספטמבר 2021.

על פי הנתונים מחירי סל הקניה התייקרו בממוצע ב 2.4 אחוזים מול חודש ספטמבר 2021 אך הנתון המדאיג יותר נמצא בפערי המחירים בין רשתות השיווק השונות.  הפער בין רשת אושר עד לרשת פרשמרקט עומד על כ - 16 אחוזים, ומול רשת טיב טעם הפער גדל ל – 17 אחוזים כך שבקניה חודשית הפערים יכולים להגיע ל - 500 שקלים ויותר.

אבל יש גם נקודת אור. הדיווח על עליות המחירים של מוצרי אוסם הצליחה לקומם לא מעט צרכנים, וההדים שיצרה הידיעה בתקשורת  על התייקרות מוצרי אוסם גרמה לחשש בקרב הקמעונאים ואולי גם בחברת אוסם עצמה.

סקרנו סל של 42 מוצרים מובילים של חברת אסם, בהשוואה לסל זהה במחירים הממוצעים מחודש אוקטובר 2021, וזהינו שהקמעונאים העמיקו מבצעים והורידו מחירים. הסיבה הראשונה לכך היא ערנות הצרכנים למצב ובעקבות כך הימנעות של הקמעוניים להעלות מחירים, והסיבה נוספת זו האסטרטגיה של אסם להגביר את הפעילות בשוק ולהימנע מאיבוד נתח שוק.

התוצאה היא שמחירי מוצרי אוסם הוזלו לצרכן ביותר מ - 2 אחוזים בממוצע. מחירי מוצרי אסם ברשת יינות ביתן הוזלו ב 8 אחוזים וברשת אושר עד הוזלו ב 2 אחוזים. אושר עד אף הציגה את סל מוצרי אסם במחיר הנמוך ביותר בסקר שערכנו.

 

איך מוזילים את סל הקניות?

הפתרון להוזלת סל הקניות הוא די פשוט: במקום המותג היקר, קונים את המוצרים המקבילים של חברות אחרות הנמצאות על המדפים. פתרונות נוספים קיימים ברשתות הגדולות, תחת מותגים פרטיים שחלק לא מבוטל מהם מיוצרים על ידי החברות המוכרות תחת שם הרשת.

ברשת רמי לוי לדוגמה, נמכר מארז נקניקים 800 גרם של חברת זוגלובק במבצע החודש במחיר מוזל של 23.90 שקלים, לעומת מוצר זהה תחת המותג של רמי לוי שנמכר ב 19.90 שקלים במחיר קבוע ללא מבצע.  אבל הנה הדבר המדהים שלא ידעתם עליו: מסתבר שהמוצר זהה ומיוצר באותו מפעל של זוגלובק, וכך, אם תבחרו לקנות את אותו מוצר תחת המותג של רמי לוי- תחסכו 20 אחוזים על מוצר זהה.

שינויים בדפוסי הצריכה הם תהליך ארוך ולא פשוט, ולמרות הרצון העז לחסוך, בעת קבלת החלטות הקנייה אנו לא תמיד פועלים בצורה רציונלית לטובת הכיס, אלא פועלים לפי נאמנות המותג, הרצון לביטחון במוצר מוכר גובר, ותופעת הטעם הנרכש.

לקוחות רבים העידו למרות יוקר המחייה, אין סיכוי שיחליפו את קפה הטורקי ו/או הנמס של חברת עלית לטובת מוצר מקביל במותג פרטי או לא ידוע.  דוגמה נוספת היא הניסיון רשת שופרסל בהשקת מותג מתחרה לקוקה קולה במחיר מוזל, ראינו שאחרי כשנה ירד ממדפי הרשת לאחר שלא הציג היתכנות כלכלית. גם בסגמנט מוצרי תחליפי חלב אם ומזון התינוקות שנאמנות המותג היא גבוהה מאוד, וקיים גם חשש לשנות או להחליף במיוחד מאירועי העבר במשבר רמדיה.

בסקרי שטח ברשתות השיווק בחנו העדפות רכישת מותגים ידועים מול מותגים פרטיים או מותגים לא מוכרים, ובמסקנות הן כי גם החשש במעמד החברתי גורמים ללקוחות להימנע משינויים בהחלטות הקנייה. לקוחות רבים השיבו שהם מוכנים לנסות מוצרים חדשים, אם פערי המחיר משמעותיים ואיכותם זהה, אך החסמים שלהם הם חסמים חברתיים.  הלקוח הוא למעשה זה שמבצע את הקנייה, אבל בפועל חלק לא מבוטל מהקנייה מיועדת לאנשים נוספים כגון חברים, בני משפחה או למשרד, ואפילו הילדים, שלא כל כך מהר יתגמשו או יוותרו על המותג האהוב.

בתקופה לא פשוטה בה אנו מתעוררים כל יום למציאות חדשה, שינויים בהרגלי העבודה, המחייה והצריכה מובילים אותנו לשינויים דינמיים יום יומיים, ראוי שניקח רגע להבין שיש דרך לחסוך הרבה כסף- אם רק נשכיל לקבל ולאמץ שינויים.