המאבק על כיס הצרכן בענף שמן הזית לא מתנהל רק על המדפים בסופרמרקטים. למעשה, כמחצית ממנו משרד החקלאות פרסם את תוצאות מכרז יבוא הדבש, וגם השנה יגיע לישראל דבש בעלות של 17.90 שקל בלבד לק"ג, שמהווים כ-60% הנחה ביחס למחיר הסטנדרטי של דבש "יד מרדכי" הנפוץ בבעלות שטראוס, הנמכר במחיר של כ-45 שקל לק"ג. זאת למרות שגם הדבש ה"ישראלי" מעורבב בדבש שמקורו בחו"ל.

במכרז השתתפו קרפור, אושר עד, ויקטורי, רמי לוי, יוחננוף ומשנת יוסף. קרפור ומשנת יוסף הם מצטרפים חדשים, אך בניגוד לשנה הקודמת, שופרסל לא ניגשו למכרז. את ההצעה הזולה ביותר הגישו אושר עד ומשנת יוסף (17.90 שקל), ואת ההצעה היקרה ביותר הגישו ויקטורי, רמי לוי ויוחננוף (19.90 שקל), אך גם הצעה זו היא פחות מחצי המחיר של הדבש הישראלי הנפוץ.

מכרז יבוא הדבש היה שנוי במחלוקת השנה, כתוצאה מהתנגדות משרד החקלאות שהצטרף להתנגדות הקבועה של ארגוני הדבוראים שלא מעוניינים בתחרות חיצונית. משרד החקלאות ניסה להימנע לחלוטין מאישור יבוא, ופרסם בסופו של דבר מכרז מצומצם של 200 טון בלבד, אך עקב הקמת מכרז אלטרנטיבי של משרד הכלכלה - התקפל ופרסם מכרז של 500 טון, בדיוק כמו בשנה שעברה.

מה שלא יימכר ייזרק

עם זאת, הרשתות השונות הגישו הצעות בפועל ל-375 טון דבש בסך-הכול, לעומת 495 טון בשנה שעברה. זאת משום שעל-פי תנאי המכרז, הן מחויבות למכור את כולו בחודשים שמיד אחרי המכרז - אחרת יידרשו לזרוק אותו. זאת כדי למנוע פריסה של המכירה לאורך השנה, תוך תחרות מול הדבש הישראלי, במקום מענה על הביקוש המוגבר לקראת ראש השנה.

על-פי המכרז הנוכחי, התאריך האחרון למכירת הדבש הוא 15 בפברואר 2025 - אחרת כאמור יצטרכו לזרוק את הדבש, למרות שמדובר במוצר שאינו מתקלקל לעולם. בשנה שעברה לא כל הדבש נמכר, ואכן חלק ממנו נזרק בפועל, וכעת מבקשים לייבא כמות קטנה יותר כדי להימנע מכך.

על-פי כללי המכרז, היבואנים יצטרכו לסמן את הדבש המיובא בצורה בולטת, כולל ארץ המקור, וכן לציין שהוא "נמכר במסגרת הליך תחרותי של משרד החקלאות וביטחון המזון". היבואנים גם יהיו מחויבים למחיר לצרכן שהגישו במכרז - אחרת המשרד ינקוט נגדם הליכים משפטיים. המשרד גם קורא לציבור לעדכן אותו אם אחד הקמעונאים מוכר את הדבש במחיר שונה.

הכתבה המקורית התפרסמה באתר גלובס