כלב בשדה (צילום: מעין רודה)
לאושר יש מחיר|צילום: מעין רודה

בסופו של דבר, כשאתם מתכרבלים עם גוש פרווה מתחת לשמיכה בלילה חורפי, השאלה כמה הוא עולה לכם לא רלוונטית. ובאמת, כשמתכוונים לאמץ חיית מחמד, השאלה הכלכלית כמעט לא עולה על הפרק. אתם תשאלו את עצמכם אם אתם מוכנים לאחריות הגדולה, אם יש מי שיוריד אותו כשאתם בעבודה, ואפילו כמה פרווה הוא משיר, אבל כדאי שתדעו – חיית מחמד זו הוצאה כלכלית. השאלה היא כמה.

הרשת יעילה לבעלי החיות, והיא רוויה בחנויות שיאפשרו לכם להשוות מחירים. אל תתעצלו, ההבדלים יכולים להסתכם בעשרות שקלים בין החנויות, שמרביתן ישלחו לכם את המוצרים הביתה.

עוד ב-mako כסף:

ארנבים מוציאים לשון (צילום: boredpanda.com)
רק תחפשו בגוגל "ארנבונים למסירה"|צילום: boredpanda.com
 

מכרסמים

מחיר ראשוני: 250 שקל
מחיר לשנה: 150 שקל

אם אתם מוותרים מראש על הדבר האמיתי, קרי חתול או כלב, תצאו בזול. שרקן עולה 35-50 שקל, וארנבון כמה עשרות שקלים יותר. אוגר יעלה 30 שקל ועבור צ'ינצ'ילה רכה תשלמו 450 שקל. כלוב לאוגר יעלה כ-150 שקל, ומחיר כפול ואף יותר תשלמו עבור כלוב למכרסמים גדולים, תלוי במידת הפאר. מצע נסורת לריפוד הכלוב עולה כ-40 שקל ומספיק לחודש. הם אוכלים ירקות, שכבר יש לכם במקרר, ושקית מזון שהיא תוסף תזונה עולה כ-20 שקל. כלומר – עבור מכרסם ממוצע תשלמו סכום ראשוני של כ-250 שקל, וכמה עשרות שקלים בודדים בחודש, שתמורתם תזכו בשעמום נוראי.

איך חוסכים? מספיק שתקלידו בגוגל "ארנבונים למסירה", ותגיעו לאנשים שמאסו במכרסם שלהם, ונותנים אותו ללא כסף. גם תגאלו אותו מבית שבו הוא לא רצוי, וגם הכיס שלכם יודה לכם.

חתולה בקופסה (צילום: ניר סלונים)
כאן היא תישן, אין צורך להשקיע במיטה|צילום: ניר סלונים
 

חתולים

מחיר ראשוני: 800 שקל
מחיר ממוצע לשנה: 2,300 שקל

עברתם לשלב מתקדם – ואתם רוצים חתול. סל אימוץ לחתול בעמותות השונות יעלה 150-350 שקל, שכוללים חיסונים, ולעתים אף עיקור או סירוס. לא רוצים להציל חתול ומעדיפים חתול גזעי? עבור גור פרסי או סיאמי תשלמו כ-1,500 שקל. עם האימוץ תצטרכו לרכוש כלוב נשיאה (150 שקל), צלחות למזון ולמים (40 שקל), ארגז לצרכים (250 שקל), משטחים לגירוד וצעצועים (100 שקל). כלומר, המחיר הראשוני הוא כ-800 שקל.

אחרי שהכנסתם את המיילל לבית, תצטרכו להקפיד על החלפת חול, כ-20 שקלים בחודש, ומזון שעולה בין 20-40 שקל לקילו, כלומר כ-60 שקל לחודש. כל זה נכון כל עוד החתול בריא ומסתפק במזון ממוצע. במקרים רבים תצטרכו להגיע לטווח הגבוה יותר של המחירים, אם יש בעיה שמצריכה מזון רפואי, או אם החתול שלכם סנוב שלא מוכן לאכול שום דבר פשוט. הוסיפו מנוי שנתי לווטרינר שעולה כ-500 שקל, וטיפול נגד פרעושים (כ-65 שקל לחודש). התוצאה היא כ-190 שקל לחודש.

איך חוסכים? מיטה לחתול היא דבר מיותר, לאור העובדה שהוא גם ככה יישן לכם על הראש.

גור כלבים (צילום: עמית סלונים)
כשהוא יחזור הביתה, הוא מסתער על הספה|צילום: עמית סלונים
 

כלבים

מחיר ראשוני לכלב: כ-1,000 שקל
מחיר לשנה: כ-3,300 שקל

משתוקקים שמישהו יקפוץ עליכם בשמחה כשאתם נכנסים הביתה? קחו את הדבר האמיתי. אימוץ כלבלב יעלה בעמותות השונות בין 250 ל-700 שקל, בהתאם לסוג הכלב וגילו, שכוללים חיסונים ועיקור/סירוס. אם אתם חושבים שכלב הוא רק אקססורי, ולא בא לכם להציל חיה ממוות, תשלמו אלפי שקלים על גור של כלב גזעי.

הרכישה הראשונית תכלול מיטה (300-120 שקל), קולר (כ-40 שקל), רצועה (90-150, תלוי בגודל הכלב), כלים לאוכל ולמים (כ-40 שקל) וצעצועים (100 שקל). האומדן גס, כיוון שההבדל בין כלבלב קטן במשקל 3 ק"ג לבין כלב ענק ששוקל 50 ק"ג עשוי להיות משמעותי.

מחיר האוכל לכלב משתנה גם הוא בהתאם לסוג והגודל, ולכן נתייחס לכלב בינוני ששוקל בין 10 ל-25 קילו, ואוכל בערך 7 קילו לחודש, יבזבז בערך 140 שקל לחודש. הוצאות שוטפות נוספות הן טיפול לפרעושים ולקרציות (כ-40 שקל לחודש), תספורת שנתית (150 שקל), ופנסיון כשאתם יוצאים לחופשה (65 שקל ליום בממוצע).

עם זאת, אם אימצתם גור, אתם צפויים לעמוד בפני הוצאה נוספת, שבדרך כלל לא נלקחת בחשבון: חורבן והרס. לא אחת יספרו לכם בעלי גורים על משקפיים שנלעסו, מגפיים שהפכו לצעצוע ואפילו ספות שקיפחו את חייהן הודות לגורים. הוצאות כאלה כבר תופחות לאלפי שקלים. עמיר פורת, מומחה להתנהגות כלבים במשפחה, מתריע שאפשר להימנע מהנזקים האלה, אם חושבים עליהם מראש. "מומלץ לקחת ייעוץ מבעל מקצוע, שילמד אתכם איך לחנך את הכלב נכון. עד גיל שישה חודשים, לפני שניתן לאלף את הכלב, מספיקה פגישת ייעוץ אחת, שעולה בממוצע 150-200 שקל".

כלבה (צילום: אורית פורטי)
לא צריכה באמת בגדים|צילום: אורית פורטי

הפתרון לנזק הגורי, לפי פורת, הוא לשכן את הכלב בחדר קטן או בכלוב אילוף, הנקרא גם כלוב טיסה, בו נמצא הכלב  כשאתם לא בבית. פורת ממליץ לרכוש כלובים כאלה ביד שנייה, כי הם יקרים, ואין צורך בקנייה של מוצר חדש. גם ביד שנייה תשלמו עליו כמה מאות שקלים (כ-600 שקל), שהם הרבה פחות ממחיר של ספה, ושל פריטים יקרים שהכלב עשוי לנשנש.

גם במקרה של כלבים תצטרכו להקפיד על ביקור קבוע אצל הרופא, לחיסונים שגרתיים ובדיקות. גם כאן מנוי יעלה לכם כמה מאות שקלים בשנה, או מחיר דומה עבור מספר ביקורים בסיסיים אצל הווטרינר. הקופה רושמת עוד 500 שקל לשנה.

איפה כדאי לחסוך? עמיר פורת מספר על תעשייה שלמה של אקססוריז לכלבים. "כל מה שאנשים קונים לילד שלהם – הם קונים גם לכלב. בגדים, תמרוקים, צעצועים וכלים מעוצבים". חושבים שהכלב שלכם באמת צריך סוודר אופנתי? כנראה שלא.

שימו לב גם שכשאתם קונים כלב גזעי, אתם לא רק משרתים תעשייה אכזרית, אלא צפויים למחיר גבוה הרבה יותר, שכן במקרים רבים נוטים הגזעיים למחלות גנטיות, וההוצאות שלכם על וטרינר יאמירו. ולכן חשוב לקרוא היטב איך מאמצים כלב גזעי, ולוודא את ההיסטוריה המשפחתית שלו.

איפה לא כדאי לחסוך? הוצאות המזון לכלב עשויות להגיע לסכומים משמעותיים, במיוחד אם אתם מקפידים על מזון משובח לכלב, ולא מסתפקים במזון הזול ביותר. ד"ר טלי שטיין, וטרינרית, מדגישה שחשוב לשים לב במה אתם מאכילים את הכלב שלכם. "ההמלצה היא לתת אוכל מאוזן, וכמובן לא אוכל ביתי. מזון איכותי עולה ביוקר, אבל לא כל מזון יקר הוא איכותי. כדאי להתייעץ עם איש מקצוע".

גם בנושא הפנסיון, חשוב לא לקפוץ על המציאה הזולה ביותר, ולבדוק מרכיבים נוספים פרט למחיר. סיוון חייל מהפנסיון הביתי אייפט בכפר טרומן מדגישה ש"הכלב עובר לטריטוריה זרה, ולעתים ההתנהגות שלו משתנה", כך שלא מדובר רק על לתת לכלב אוכל ומים, אלא "חשוב שאיש מקצוע יתנהל נכון, כשכל כלב מתנהג אחרת".