הפיטורים בהיי-טק הישראלי נמשכים, גם אם היה נדמה כי אחרי הגל הקודם יש הפוגה. המוסד לביטוח הלאומי דיווח כי בחודש דצמבר נרשמה עלייה של 23% במספר מבקשי העבודה וכי 49% מהמובטלים הם בתל-אביב, ניתן להניח כי חלק ניכר מהם הם אנשי היי-טק או עובדים הקשורים בעקיפין לענף.
היום בבוקר, הזהיר ח"כ אבישי ברוורמן, יו"ר ועדת הכספים, בכנס שהתקיים במכללה האקדמית להנדסה בירושלים, כי ללא צעדים מהירים צפויים להיות בישראל 50 אלף מפוטרים בהיי-טק הישראלי.
ליהודה זיסאפל, יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה ביקורת קשה על התנהלות המדינה בשעת החירום. הוא מאוכזב בעיקר מהעובדה שהממשלה והאוצר מדברים יותרת מאשר מוציאים לפועל תוכניות להצלת התעשייה.
"במכתב ששיגרתי לברוורמן לפני מספר ימים", אומר זיסאפל, "ציינתי שתוכנית ההאצה אינה מיושמת. יש לנו תחושה של עמימות, אחרי הישיבות בוועדת הכספים או בפגישות עם האוצר. כולם זורקים מספרים לאוויר אבל בלי לוחות זמנים לביצוע. זאת שעת חירום והגיע הזמן להפסיק לברבר ולהביא קבלות. זה יעשה טוב לכולם".
זיספאל מתכוון לתכנית ההאצה להיי-טק הישראלי שאינה מיושמת, ולדבריו, גם לא תפטור את הבעיות של הענף. לעטנתו, האצת ההשקעות בתשתיות, לא יסייעו מאחר והן "ארוכות טווח ורובן לא יבוצעו בשנת 2009. ההשקעות בתשתיות לא כוללות השקעה בהון האנושי, שניתן ליישמה בזמן קצר ולקבל החזר השקעה באותה שנת מס. כידוע, תשתית ההון האנושי היא המייחדת את המשק הישראלי ומהווה נדבך עיקרי במעמדה הכלכלי של ישראל בעולם".
לזיסאפל ביקורת גם על התוכנית להקלת מחנק האשראי: "התכנית המוצעת אינה מובילה לשינוי במצב מחנק האשראי במשק ואינה מציעה פתרונות לחברות היי-טק, שרבות מהן נסגרות כתוצאה ממחנק האשראי". המדינה הקצתה 400 מיליון שקלים למדען הראשי וזיסאפל טוען כי "רק השקעה משמעותית בסך של כ-3 מיליארד שקלים, תאפשר את המשך קיומו של המו"פ בישראל".
זיסאפל טוען במכתב כי גם התכנית לטיפול באבטלה רחוקה מלסייע להיקף הפיטורים: "למעשה, זו תוכנית הסבה מקצועית שאינה פותרת דבר. רק השקעה בצמיחה תייצר מקומות עבודה רבים גם לעובדים בלתי מיומנים. שכן, על כל משרת עובד היי-טק, יש 3-6 עובדים נוספים בתעשיות התומכות".
עוד אומר זיסאפל כי השקעה בענף ההיי-טק יכולה להיות השקעה שתישא תשואות עבור הממשלה והציבור כולו: "פנינו לסיוע ממשלתי כי אנחנו מאמינים שהיתרון היחסי של ישראל הוא באיכות כוח האדם בתחום הטכנולוגי, זה מנוע הצמיחה של הכלכלה הישראלית ואנחנו מאמינים שגם בזמן משבר אפשר להמשיך ולצמוח".