מה זה סטארט אפ? 

סטארט אפ (חברת הזנק) היא חברה שקמה במטרה לקדם פיתוח של רעיון או מוצר חדש שאינו קיים בשוק או לפחות לא קיים ברמת ביצוע מספקת. 

למרות העובדה כי בדרך כלל המושג סטארט-אפ משוייך לתחום התוכנה והמחשב, קיימות דוגמאות לחברות הזנק (או כאלו שהיו בעבר) בתחומים נוספים כגון ביוטכנולוגיה (פרוטליקס), מים (טקדו), מזון וחקלאות (מכון וולקני), אנרגיה (אורמת), רכב (בטרפלייס, המכוניות החשמליות של שי אגסי) ורפואה (neuroderm).

וכן, גם גוגל, HP, מיקרוסופט, אפלפייסבוק ועוד הרבה אחרות התחילו את דרכן בתור חברות הזנק קטנות באיזה מוסך או משרד קטן הרבה לפני שהפכו לחברות ענק.

מתוך הסרט הרשת החברתית (יח``צ:  יחסי ציבור )
כדי להקים סטארט אפ צריך כמה חבר'ה עם רעיון מהפכני והרבה שאיפות. מתוך הסרט "הרשת החברתית"|יח``צ: יחסי ציבור

איך מתחילים?

זה אולי נשמע כמו קלישאה אבל כדי להקים סטארט אפ צריך רעיון ואמונה ואלו שני הכלים החשובים ביותר: "צריך לגרום לזה לקרות. זה הדבר הראשון שאתה חושב עליו בבוקר ואחרון לפני שינה", אומר גיא חזי, אחד היזמים של חברת ההזנק Spinner שפיתחו את האפליקציה הראשונה בישראל שמעבירה מקומות בילוי בשידור חי, ומוסיף: "רוב המכשולים הם נפשיים וכוללים התמודדות עם מצבים שאתה חושב שהכל אבוד".

לארי פייג', סרגיי ברין
גם גוגל התחילה כסטארט אפ עם רעיון למנוע חיפוש חדש

היבט נוסף שצריך לקחת בחשבון זו הסטטיסטיקה. על פי נתונים של הלשכה המרכזית, בין השנים 2002 ל-2008 נמכרו בישראל 47 חברות הזנק באופן מלא או חלקי. במילים אחרות כ-8 חברות בשנה נמכרו למשקיעים שונים בשנים אלו מתוך כל החברות הפועלות בישראל.

יחד עם זאת, יש החושבים שלא צריך להתייחס לנתונים יבשים. "סטטיסטיקה זה ללוזרים", אומר ישי גרין, אחד היזמים של חברת הסטארט אפ זוכת הפרסים Soluto, שמציעה תוכנה שיודעת לזהות ולנתח תקלות במחשב, וגם אישיות מוכרת בישראל בזכות השתתפותו בסדרה המצליחה מחוברים.

הוא מוסיף: "כל הייחודיות של חברת ההזנק טמונה ברעיון ייחודי, יכולת הנדסית גבוהה וחזון. אם יש לך את כל אלו, הסטטיסטיקה לא צריכה להפריע לך או להוות שיקול בדרך".

נזכיר שגרין כבר סטארט-אפיסט מנוסה שגם עשה אקזיט נאה. בשנת 2006 גרין ושותפיו מכרו את Onigma, חברת סטארט אפ בת שנתיים בלבד תמורת כ-25 מיליון דולר. הקונה: ענקית אבטחת המידע מק'אפי

חברת סולוטו זוכה בתחרות של טק קראנץ' (צילום: TechCrunch)
סולוטו זוכה בתחרות הסטארט אפים היוקרתית של טק קראנצ'|צילום: TechCrunch

שעות עבודה ומשכורות

"תנאי העבודה עדיין בגיבוש. בינתיים חדר השינה שלנו הפך למשרד והמכונית הפרטית לרכב חברה", מספרים גיא, אסף אראל ודניאל מילר יזמי Spinner.

"באופן רשמי מדובר על ימי עבודה של 10 עד 12 שעות ביום אבל בפועל אתה כל הזמן עם הראש בעסק. זו עבודה של 24/7".

בחברת Soluto המצב לא שונה. "מאקזיטים עושים הרבה כסף", אומר גרין, "יחד עם זאת, חברת הזנק היא לא פיקניק". הוא מוסיף. " פעם בשבועיים יש יום מאמץ בו כל החברה נשארת עד 24:00 בלילה ובשאר הימים עובדים 10 שעות ביום באופן ממוקד ויעיל. למרות הלחץ, אנו משתדלים לאזן בין הצרכים של החברה לבין חיי המשפחה והחיים הפרטיים של העובדים שלנו".

ישן על מחשב (צילום: efenzi, Istock)
10 עד 12 שעות עבודה ביום ולפעמים אפילו יותר|צילום: efenzi, Istock

"בסטארט אפים רק האנשים המוכשרים והחזקים ביותר שורדים. אמנם הקמה של סטארט אפ או עבודה באחד פותחת הרבה מאוד אפשרויות אבל מצד שני גם אתגרים אינטלקטואליים גדולים. העבודה היא מאוד קשה, בגלל שלרוב אין הרבה עובדים ולכן כל עובד נחשב ונחוץ". סיפר אחד מבעלי אחד הסטארט אפים המצליחים בישראל שביקש להישאר אנונימי.

והוסיף: "זה עולם אכזר שאין בו מקום לבינוניות, מי שלא טוב מספיק פשוט לא יהיה שם, וכשאני אומר טוב מספיק, הכוונה היא שיש לו כישרון של אחד למיליון".

בנושא השכר, החברות לא רצו לחשוף משכורות ובין השורות ניתן להבין כי ייתכן והסיבה קשורה להבדל הגדול בין העובדים. "אין חוקים באהבה", אומר גרין. "הסטארטאפים לוקחים את הטובים ביותר ולאלו בדרך כלל יש הרבה אפשרויות תעסוקה, עובדה המעלה את המחיר שלהם. יחד עם זאת המשכורת תלויה בידע הייחודי של העובד וביכולת שלו לתרום לחברה".

ב-Spinner עדיין לא גייסו כספים והחברה מתנהלת על בסיס מימון עצמי של היזמים והם נעזרים בעובדים מקצועיים במתכונת של מיקור חוץ. "תנאי העבודה אצלנו עדיין בתהליך גיבוש", אומר גיא חזי. "הכל תלוי בהליך גיוס הכספים ובתזרים".

מבירור קצר עם סטארטאפיסטים נוספים בתחום ניתן לסכם כי בממצוע המשכורות לא שונות בהרבה מחברות גדולות אחרות.

אבל אם מדובר בעובד נחוץ ומוכשר במיוחד, שהחברה מאוד מעוניינת בו, המשכורת שלו יכולה להיות גבוהה יותר אפילו מזו של מנכ"ל החברה. 

יתרון נוסף בחברות צעירות היא האופציה לקבל חלק מהמשכורת בצורת מניות, דבר שגם מאפשר להוריד את את אחוז המס שחל עליה וגם מאפשר לעובד לקבל חלק ממניות החברה וכשערכה יגדל המניות שלו יהיו שוות במיוחד

גיוס כספים

כסף (צילום: Ivan Bliznetsov, Istock)
יש הרבה דרכים לגייס כסף - אם הרעיון והביצוע טובים כולם ירצו להשקיע בכם|צילום: Ivan Bliznetsov, Istock

אחד האתגרים הגדולים של כל חברת סטארט אפ הוא היכולת להתקיים בתקופה עד האקזיט או עד שיש מספיק מנויים בתשלום המהווים תזרים מזומנים מספק.

נקודה מכרעת בהליך הגיוס היא אסטרטגיית המימון שנוקטת החברה. יש חברות המחפשות אנג'לים (משקיעים פרטיים) בשלב מוקדם כאשר הרעיון עוד בוסר ואין אפילו דמו עובד עם מנויים.

יש חברות עם יותר הון עצמי שמפתחות את המוצר לשלבים מתקדמים ואז מנהלות מו"מ עם משקיעים כאשר הן בעמדה טובה יותר ויש חברות שהמוצר שלהן 'תפס' והמנויים הקיימים מכניסים להן מספיק כסף בכל חודש כדי לא לרוץ למשקיעים, אלא לתת להם לבוא לחברה.

אם מדובר בשלב ראשוני מאוד אפשר גם לנסות לגייס כסף מהמשפחה, חברים קרובים וחברים מקרבה שנייה.

אפשרות נוספת היא לפנות למשרד התמ"ת המספק תמיכה לחממות טכנולוגיות ולחברות הזנק בתחילת דרכן או לגופים כמו נספחים כלכליים, לשכות מסחר, מכון היצוא, התאחדות התעשיינים, מתימו"פ והמטה לקידום עסקים. אם המטרה היא להצליח, כל האמצעים כשרים.  

חברת SPINNER
מקימי Spinner - גיא חזי (מימין), דניאל מילר (באמצע) ואסף אראל (קרדיט: הפרלה בר בפלורנטין )|צילום:

רוצים להתחיל? לסטארט-אפיסטים יש המלצות 

לא חשוב אם אתם רוצים להתחיל לעבוד בחברת הזנק או להקים אחת, ההמלצות של גיא חזי, אסף אראל וישי גרין יספקו לכם כמה נושאים לחשוב עליהם.

1. שימו לב למיקום החברה. "קיימת חשיבות רבה לשאלה איפה נמצאת החברה. רחוב רוטשילד בתל אביב, נתניה או לוד. הגיאוגרפיה היא מרכיב חשוב בהצלחת החברה", אומר ישי גרין.

2. לא לחשוב רק על הכסף. "זה לא רק כסף. להקים חברת הזנק עם רעיון שלך זו תחושת סיפוק, הגשמה עצמית וחוויה מדהימה. אתה בונה בייבי מהתחלה ועד הסוף. יש לזה ערך", מגלים גיא ואסף מספינר.

3. האם התחום מעניין אותי? "אלוהים נמצא בפרטים הקטנים. כאשר אתם באים לראיון תבדקו מה עושה החברה ותראו אם התוכן מעניין אתכם. תשאלו שאלות, תנסו לקלוט את ההווי החברתי במקום. כל אחד שרוצה לעבוד בחברת הזנק חייב שתהיה לו היכולת להסיק לבד האם זה בשבילו. ההקרבה גדולה ואם אין עניין מקצועי, יהיה קשה להמשיך לאורך זמן", ממליץ גרין.

4. קחו שותף. "האתגרים בדרך כוללים התמודדות נפשית לא פשוטה וכדאי שיהיו לכם שותף או שותפים אתם תוכלו לחלוק את הנטל בגאות ובשפל", אומרים גיא ואסף.  

    >> אכן גאווה ישראלית: סטארט אפים כחול לבן שעשו אקזיטים שווים