עד כמה אתם מכירים את בני הזוג שלכם? רוב האנשים ודאי יענו כי הם מכירים את בני זוגם מצוין. אבל חשבו על זה לרגע - איך אתם יכולים להיות בטוחים שהאדם העומד מולכם הוא אכן מי שהוא טוען שהוא, ושכל הדברים שסיפר לגבי עברו, משפחתו, השכלתו ועבודתו - אכן נכונים?

חוסר הוודאות הזה מקבל משנה תוקף בסביבה של רשתות חברתיות ואפליקציות היכרויות. כשהבחור או הבחורה שאתם קובעים להיפגש איתם הם לא יותר משם ותמונה על מסך הסמארטפון שלכם, כשאין לכם חברים משותפים שיעידו על טיבו של בן הזוג הפוטנציאלי. האם אתם מרגישים לגמרי בנוח לסמוך על האינטואיציה שלכם? ובכן, מסתמן שלא מעט אנשים ישיבו בשלילה על השאלה הזו.

"חקירות אישיות, ובכלל זאת חקירות גירושין, חשיפת בגידות וכדומה, הן תחום מוכר בעולמם של החוקרים", מסביר יפתח שגב, בעלים ושותף במשרד החקירות "בטיחות אנוש"; "אבל בשלוש השנים האחרונות אנחנו מזהים מגמה ברורה של חקירות אודות בני זוג כבר בתחילת הקשר, כדי לאמת נתונים שנמסרו על ידי בני הזוג".

via GIPHY

כך, מתברר שיותר ויותר אנשים פונים למשרדי חקירות כדי לבדוק את הדייט הבא שלהם. פאני אוזן, חוקרת סמויה במשרד "בטיחות אנוש", ביצעה בשנה האחרונה עשרות חקירות מסוג זה, ולדבריה גילתה לא פעם ממצאים מטרידים. "בהתחלה הבקשות האלה נשמעו לנו קצת הזויות", נזכרת אוזן, בעלת ניסיון של שלושים שנה בחקירות פרטיות, "אבל היום זה כבר הרבה יותר שכיח. אנשים רוצים לדעת מי עומד מאחורי התמונה שהם רואים באינטרנט".

פייסבוק (צילום: ShutterStock)
מי נמצא מהצד השני של השיחה?|צילום: ShutterStock

לדברי שגב ואוזן, לאתרי ההיכרויות, לרשתות החברתיות ולאפליקציות השונות יש תפקיד גדול במציאות הזו. "אנשים נעשים יותר מודעים לסיפורי התחזות ורמאויות", אומרת אוזן. "העולם השתנה - מאחורי המחשב אתה יכול להיות מי שאתה רוצה, ולכן העולם הדיגיטלי הגביר את החשדנות ואת חוסר האמון שלנו באחר".

"חשבי על זה כך", היא אומרת לי, "את יושבת מאחורי המחשב ומדברת באתר היכרויות עם בחור שנראה לך. תוך שאתם מדברים את נזכרת בסיפור שראית בחדשות לאחרונה, על בחור שהתחזה למישהו אחר, ואין לך דרך לוודא אם מי שעומד מולך הוא אכן אותו בחור נחמד או שמא נוכל".

כשאני מבקשת דוגמא לחקירה מסוג זה, אוזן משתפת בסיפור מטריד אודות בחורה שסיפרה לה כי היא יוצאת כבר מספר חודשים עם "בחור מקסים" שמכיר את ההורים שלה ומסתדר נהדר עם בתה. אבל דבר אחד לא הסתדר לה - לעיתים הוא לא היה עונה לה לאחר שמונה בערב, או אף נעלם לחלוטין בסופי השבוע. היא החליטה לפנות למשרד חקירות, ועד מהרה אוזן, שהופקדה על החקירה, גילתה כי למעשה מדובר באדם נשוי, אב לשלושה ילדים - שרק הציג את עצמו כרווק. לאחר הגילוי, החליטה אותה אישה לתבוע את האדם שהוליך אותה שולל, וקיבלה פיצוי כספי.

איך נראית חקירה כזו?

"בכל חקירה, אני אוספת מידע מהחברים ומהמשפחה של מושא המחקר, אליהם אני מגיעה דרך מאגרי מידע כמו פייסבוק, ובונה פאזל. בשלב הבא, אני בונה סיפור כיסוי ומדובבת אנשים לספר לי את האמת. חלק מהשאלות שאני בונה הן רלוונטיות, ואחרות לא, כדי שלא יחשדו בי, וחשוב לדעת מתי לעצור. בסיפור הזה, למשל, פניתי לאמו של הבחור בטלפון והצגתי את עצמי כמי שעושה סקר טלפוני בנושא איכות הסביבה. במהלך השיחה הגענו לדבר על המשפחה שלה, והיא כמובן סיפרה שבנה נשוי וכי יש לו שלושה ילדים. בהמשך, איתרתי את אשתו ואמרתי לה שיש לי משלוח שמיועד עבורו, והיא אמרה שהוא יקבל אותו כשיחזור מהעבודה. כך וידאתי שהוא נשוי".

במקרה אחר פנה לאוזן אב שבתו עברה לגור עם בן זוגה הגרוש. האב, שלא היה שקט, ביקש לברר מדוע הבחור התגרש. לאחר שאוזן בנתה סיפור כיסוי והתקשרה אל קרוביו של הבחור - התברר כי נישואיו לא הצליחו מפני שהיה מכה את אשתו.

מה מאפיין את האנשים שפונים אלייך כדי לבדוק את הדייט שלהם?

"יש כל מיני סוגים של אנשים. יש כאלה שחוששים לפגוש אדם שהם לא מכירים, יש כאלה שפשוט סקרנים מאוד ויש את מי שנמצאים בפרק ב' ולא רוצים להיכנס למערכת יחסים לא בטוחה. יש לקוחה אחת שיש לה כרטיסייה אצלי - אני בודקת עבורה כל בחור שהיא יוצאת איתו. כלומר, האם הוא אכן גר איפה שאמר ועוסק במה שטען, שהוא אכן רווק ולא נשוי. דברים בסיסיים".

מה קורה אם האדם שאת מנסה לדובב לא נפתח?

"כשסיפור הכיסוי טוב והשיחה זורמת - כל אחד מדבר. אני מעבירה הרצאות לחברות, ובאחד המקומות קיבלתי לפני ההרצאה כאתגר, לדובב את אחד העובדים, אחד שאמרו עליו שאין סיכוי שישתף פעולה. אותו עובד באמת היה סגור יחסית, אבל גיליתי שהוא מעריץ זמר כלשהו, בניתי סיפור לפיו אני ממועדון שקשור לאותו זמר ואמרתי לו שיוגרל להיכנס להופעה שלו. באותו רגע הבחור נפתח, סיפר על עצמו ועל מקום העבודה שלו. כשהוא גילה שמדובר בחקירה סמויה - הוא הופתע מאוד. לכל אחד יש נקודת תורפה".

שחקו אותה שרלוק

לא בטוחים אם אתם יכולים לסמוך על האדם שעומד מולכם? הנה כמה טיפים וסימני אזהרה שנתנו צוות החוקרים של "בטיחות אנוש"

גוגל איט

בדקו באמצעות גוגל אם הפרטים הבסיסיים שהדייט שלכם מסר נכונים. בתחום העיסוק, למשל, תוכלו לחפש את שם העסק שבו הוא עובד בגוגל, ואפילו להתקשר לעסק כדי לוודא שהוא מועסק שם. כמו כן, חשוב לדעת שמתחזות ומתחזים רבים בוחרים להציג את עצמם כמי שעוסקים במקצועות מעניינים, ביטחוניים או סמויים, הן כדי למצוא חן ולהצטייר כייחודיים, והן מפני שמדובר בתפקידים שקשה יותר להתחקות אחר מי שממלא אותם.

חפשו בפייסבוק

פייסבוק הפך לדבר מרכזי בחיים החברתיים שלנו, ויכול להציג כמה סימנים מקדימים, בראשם תמונת פרופיל שצולמה באופן מקצועי למדי, פרופיל שפעילותו דלה וממעט באינטראקציות עם משתמשים אחרים, מספר מועט של חברים ועוד. 

שימו לב להיבריס 

מתחזים מיומנים מתאפיינים בגאווה עצמית ובלשון חלקלקה, מפארים את עצמם, מנסים למצוא חן ללא הרף וכדומה. לא כל אדם כזה הוא מתחזה, אבל זה בהחלט יכול להוות סימן.

עניין מוגזם במצב הכלכלי

במהלך השיחות ביניכם, שימו לב עד כמה האדם שמולכם חותר לברר את מצבכם הכלכלי, ההכנסה והנכסים שלכם ואפילו את פרטי כרטיס האשראי שלכם.

איפה אתם נפגשים?

ניסיון להיפגש במקומות שאינם הומי אדם יכול להעיד על חשש של המתחזה שאנשים יזהו אותו. התעקשו לתאם פגישה בבית קפה, ובשום אופן אל תסכימו למפגש ראשון במקום שאינו ציבורי.

שימו לב לרכב

במפגש הראשון עדיף להגיע ישירות ובאופן עצמאי למקום המפגש, אבל אם הדייט בכל זאת אוסף אתכם - שימו לב שהוא אינו מגיע ברכב שכור, ואם כן - בדקו היטב מדוע.

שימוש ב"טוקמן"

שימוש בשני מכשירי טלפון עלול להוות סימן לקיום "חיים כפולים". למעשה, לא מעט אנשים שבוגדים פועלים כך.

הגבלת שעות תקשורת

בדרך כלל, אנשים נשואים לא ייצרו קשר בשעות הערב או בסופי השבוע, למשל בטענה שהם נמצאים בעבודה. במקרה כזה, כדאי שתחתרו להיפגש דווקא בשעות האלה, ותבחנו את ההיענות.