שלום יובל.

"אהלן".

איפה נולד הרעיון לסרט על הרשת האפלה?

"למדתי על הדארקנט לראשונה בזמן לימודי היסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטה האמריקאית בקהיר ב-2011, לפני המהפכה. היה אז קשה מאוד להתחבר לאינטרנט – הצבא בעצם סגר את האינטרנט, פשוט הגיעו לספקים וניתקו כבלים. המהפכנים המצרים התחברו ל-TOR כדי שלא יהיה ניתן לעקוב אחרי המהפכה״.

בעצם, כל אחד יכול להוריד את ה-TOR. למרות שקריפטו-אנרכיסטים כמו אלה שמתראיינים בסרט עם כיסויי פנים – אנשים שיוצרים אמצעי תקשורת אלטרנטיביים ברשת למטרות אנרכיסטיות – גרמו לי לחשוש שמשטרת ישראל תעקוב אחריי.

"זה מראה לך איזה כוח יש למשטרה בתודעה שלנו, במיוחד בישראל כשכל בן אדם שני הוא ביטחוניסט ואנחנו נורא רגישים לעניין הביטחון גם כשאין לנו מה להסתיר. להוריד את ה-TOR זה חוקי לגמרי. אתה יכול להוריד את ה-TOR מחר בבוקר ממקום העבודה שלך וגם אם המשטרה עוקבת אחר עמוד ההורדה של התוכנה, היא תגיע לכתובת האיי.פי של מקום העבודה ולא אלייך ישירות". 

ואם אני לא קריפטו-אנרכיסט, אני יכול לגלוש בדארקנט בלי חשש?

"אם אין לך רקע פלילי, למה שהמשטרה תתעניין בך בכלל? הבעיה בכינוי דארקנט היא שהוא נותן הרגשה שאם אתה נכנס לשם אתה ישר נחשף לדברים מטורפים, לכל הזוועות שיש לעולם להציע. אבל זה בעצם זה כמו כל דפדפן אחר: יש לך דף נחיתה, יש לך מנוע חיפוש. זה לא גוגל, אבל יש לך אופציות דומות".

אבל מה שווה האנונימיות כשכל הסיסמאות שלי נמצאות באינטרנט?

״האינטרנט לא נולד כדי לספק לנו פרטיות. הוא נולד כדי לספק לנו יכולת לתקשר בין נקודה א' לנקודה ב', וזהו. על זה התפתחו כל מיני דברים. תחשוב על הפעם הראשונה שהכנסת פרטי כרטיס אשראי לאינטרנט, זה היה מאוד משמעותי. עכשיו אתה עושה את זה על אוטומט, אתה אפילו לא חושב על זה. תחשוב מה יקרה אם מישהו יצליח לפרוץ למחשב שלך. יהיה לו את חשבון הבנק, את הפייסבוק, את הג'ימייל – הכל שם. זה לא קונספירטיבי, זה ממש מפחיד!״.

והאקר יכול למעשה לדעת עליי הכל.

"אם נשב עכשיו עם מישהו שיש לו אפילו מעט יכולות בתחום ההאקינג, ואני אצליב את כל האינפורמציה עליך, אני אספר לך סיפור על עצמך שאתה לא תאמין. אנחנו מוציאים את כל האינפורמציה על עצמנו לעולם, ורוב הזמן אנחנו עושים את זה מול המחשב, לובשים תחתונים, כשאף אחד לא שם. אנחנו לא חושבים על שאר העולם שאולי ייחשף למידע הזה שאנחנו מפרסמים על עצמנו ברשת. אנחנו חושבים שכולנו נמצאים בבריכה קטנה, שוחים אחד עם השני במין מעגל סגור של מידע אבל זה לא נכון״.

בסופו של דבר יגיד לך האדם הממוצע שאין לו מה להסתיר, אז למה לו כל כאב הראש הזה עכשיו?

״זה לא נכון. למשל, אתה היית רוצה שכולם ידעו כמה אתה מרוויח? בסדר, כולנו רואים פורנו, אבל היית רוצה שיידעו איזה פורנו אתה אוהב? במצרים נעצרו בזמן המהפכה אנשים שהשתמשו באפליקציית ההיכרויות לגייז גריינדר. השלטונות השתמשו בכך שהאפליקציה חושפת את המיקום של המשתמשים והגיעו אליהם. זה משהו שלגמרי יכול לקרות גם בארץ - מה יהיה עם השלטון שלנו יהיה יותר דתי ויחליטו לעצור את כל מי שנכנס בארץ לגריינדר?״.

אין תמונה
אנחנו שוחים בבריכה קטנה. יובל אור גולש בדארקנט

הדארקנט קיים גם בישראל?

"אני יודע בוודאות שיש בארץ אנשים שמתעסקים בתחום של הדארקנט. בשבוע האחרון פנו אליי לפחות שני אנשים שמתעסקים בתחום. ישראל גם מובילה בתחום הביטקוין, וזה לגמרי גלוי".

איך הביטקוין קשור לדארקנט?

"כשיש לך ביטקוין אתה יכול להסתיר כמה כסף יש לך, מה קנית ומאיפה. אבל צריך להיות זהיר. אני לא סוחר בסמים או קונה דברים לא חוקיים, אבל הביטקוין אומר לא לתת כוח לבנקים המרכזיים, לא לתת כוח למדינה, ויש בזה הרבה עוצמה גם אם אתה לא מאמין במהפכה״.

אז מהי הדרך הנכונה שבה אנחנו צריכים להתנהל היום?

״לנו כבני אדם יש נטייה להסתכל על המערכות המקבילות ולהגיד זה או הכל או כלום. זה או שאנחנו לוקחים את הכל בחבילה אחת ומתנתקים מהכל וחיים באיזה אי בודד, או שאנחנו נשארים במה שאנחנו מכירים. יש את האשליה של להאמין שהמצב היום יציב ואין טעם לשנות, ויש את האשליה של ההאקרים שמאמינים באנונימיות מוחלטת. בעיניי הדרך הנכונה היא איפשהו באמצע".