שתי סדרות הטלוויזיה האמריקאיות 'הרודן' (Tyrant) שצולמה במרביתה בישראל הועברה לצילום במדינות אחרות בעקבות הידרדרות המצב הביטחוני ומתקפות הטילים על ישראל. סרט נוסף, DOVE, שעוסק באתר מצדה אמור היה להצטלם באתר ההיסטורי בדרום, אך הפקתו הועברה לדרום אפריקה.
שוק ההפקות המקומי זכה בשנה האחרונה להבעת אמון משמעותית מהאולפנים הענקיים בארה"ב. הסדרה הראשונה שצולמה בישראל היתה של רשת FOX, שצילמה בחודשים האחרונים בישראל את הסדרה "הרודן", שנכתבה על ידי גידי רף ומופקת בשיתוף זכיינית ערוץ 2 קשת. במקביל, החלה רשת NBC לצלם בשבועות האחרונים בירושלים את הסדרה "DIG" שהחלה ביוזמה של קשת ונכתבה על ידי גידי רף, כשהעלילה שלה מתחרשת בעיר דוד. הרשת מחפשת אתרים אחרים צילום הסרה, ביניהם מלטה.
לצורך הקמת הסדרה Tyrant הושכר שטח גדול בכפר סבא שם נבנה ארמון דמה. ההפקה הספיקה לצלם כשמונה פרקים מתוך עשרה, אך אז החלה ההידרדרות הביטחונית והחלו מטחי הטילים על ישראל. צוות ההפקה נסע לחפשה קצרה לאיסטנבול בתקווה שהמצב יירגע, אך לאחר שהתברר כי המצב רק מחריף וההפקה חייבת לעמוד בלוח הזמנים הוחלט להעביר את צילומי הסדרה לאיסנטבול. בהפקת "DIG", שהיתה אמורה להצטלם עד אמצע ספטמבר, הספיקו לצלם רק את פרק הפיילוט הראשון, ועם תחילת ההידרדרות הביטחונית הוחלט להעביר את ההפקה למלטה.
ההערכות הן שבכל יום עבדו בכל הפקה כזו 100-200 איש, זאת בנוסף למאות אנשים שמעניקים שירותים במעגלים נוספים - כמו נהגים, אנשי קייטרינג, איפור ועובדי במה. היקף ההוצאה המוערך לכל הפקה כזו בישראל מוערך ב-20-30 מיליון שקל. כעת חלק גדול מסכום זה לא ייצא בישראל.
"זו מכת מוות לתעשייה הזו", אומר אברהם קרפיק, המפיק הישראלי של Tyrant. קרפיק שוהה בימים אלה באיסטנבול להשלמת הפקת הסדרה, ואתמול הוא השתתף בהשלמות לצילומי הסדרה על גבי יאכטה בטורקיה.
לדבריו, "שתי הסדרות והסרט שהיה אמור להצטלם כאן משקפים פוטנציאל הכנסות שנתי של כ-75 מיליון שקל. כל זה הלך לאיבוד. אף אחד שפוי לא מגיע לצלם פה עכשיו. כל המנהלים בחברות הבינלאומיות מכירים זה את זה ומדווחים על המצב פה".
במכתב העדכון על ביטול ההפקה ששיגרו לעובדים בישראל מנכ"ל קשת אבי ניר ומנהלת תחום הדרמה קרני זיו, הם ציינו כי "הגעת הפקת הענק DIG לישראל, הינה תולדה של תהליך ארוך בן למעלה מארבע שנים, שהחל כרעיון לסדרת מתח שירושלים במרכזה… כל השותפים הבינו את המשמעות הטמונה ברעיון ואת הפוטנציאל האדיר הטמון בהבאת הפקות בינלאומיות נוספות לישראל- משמעות של עשרות מילוני דולרים לשוק ההפקות הישראלי ולמעגלים נוספים. ההחלטה נשקלה בכובד ראש טוב וברצינות על ידי אנשי רשת NBC שהפגינו אורך רוח וחיכו בסבלנות על מנת לבחון שוב ושוב אפשרות לחזרה תקינה לצילומים".
לדברי ניר וזיו, "על אף הפסקת הצילומים זהו עדיין הישג חסר תקדים לתעשייה כה קטנה ונדרשו כוחות רבים על מנת שהדבר יקרה. אנו נמשיך לפעול גם בעתיד על מנת להגשים את חזונה של קשת לקדם את כישרון הטלוויזיה הישראלי את שוק הטלוויזיה בישראל".
הכתבה פורסמה במקור באתר "The Marker"