זליג רבינוביץ' (צילום: דני שטרק)
מעוזר למנכ"ל למפיק. זליג רבינוביץ'|צילום: דני שטרק

רגע לפני כניסת המפרק של רשות השידור, הנהלת רשות השידור הנוכחית מבצעת שורה של מחטפים כדי למנוע פיטורים של מקורביה ולהשאירם בעמדות כוח. המינוי המשמעותי והמפתיע ביותר הוא של זליג רבינוביץ', האיש החזק ברשות שכיהן עד עתה כעוזר למנכ"ל רשות השידור יוני בן מנחם. רבינוביץ' מונה לתפקיד מפיק תוכנית האקטואליה של יום שישי, "יומן", בהגשת איילה חסון.

רבינוביץ', אחד הגורמים החזקים ברשות, הואשם על ידי עיתונאים ועובדים רבים, במחדלי ההנהלה. עם סיומם של הליכי החקיקה בכנסת, שונה סעיף בחוק השידור הציבורי ונקבע כי אמנם המפרק של רשות השידור לא יוכל לפטר עובדים לצורכי התייעלות, אך יוכל לפטר נושאי משרה ברשות - למשל מנהלי מדיה וסמנכ"לים. המשמעות של פיטורים כאלה הם שהמפרק יכול היה להדיח ולפטר מיידית לא רק את המנכ"ל בן מנחם, אלא גם עובדים בכירים שהיו צמודים לו או מנהלים כמו מנהל קול ישראל מיקי מירו. גורמים ברשות אומרים כי בעקבות סעיף זה, החליטו בהנהלה לבצע מחטף ולמנות את רבינוביץ' למפיק ביומן - במטרה להשאירו כביכול בתפקיד עיתונאי ברשות כדי שאי אפשר יהיה לפטרו, וכך הוא יוכל להישאר בעמדת כוח.

בשנים שבהן ניהל את הרשות ג'ו בראל, רבינוביץ' הגיע גם כן לעמדות כוח. הוא החל את דרכו ברשות כעוזר צלם וכצלם, ותחת שלטונו של בראל מ-2002 הוא מונה לסגן מנהל מחלקת צלמים, מפיק ולאחר מכן עוזר למנהל טלוויזיה. לאחר הדחת בראל, הודח רבינוביץ' מתפקידים כאלה על ידי המנכ"ל החדש יאיר אלוני - וניסה ללא הצלחה להיאבק בהנהלה בבית הדין לעבודה. רבינוביץ' טען כי הוא עובר "מסע התנכלות" מצד אלוני ואף ציטט בתביעתו את אלוני באומרו כי רבינוביץ' הוא "תפוח מורעל" המרעיל את האווירה בבנין הטלוויזיה וכי הוא יצר סביבו "אוירה עוינת ומפוחדת". בית הדין דחה את בקשותיו של רבינוביץ'. לאחר עליית הליכוד לשלטון, ב-2009, הצליח רבינוביץ' להגיע להסכמות עם רשות שידור במסגרת גישור בבית הדין ומונה למפיק התוכנית "פוליטיקה".

עם כניסתו של בן מנחם לתפקיד, הוא מינה את רבינוביץ' לתפקיד עיתונאי של ראש דסק ובכך קידם אותו בדרגה - ולאחר מכן מינה אותו לעוזרו. בן מנחם פנה שוב ושוב למשרד האוצר לאשר את מינויו של רבינוביץ' לתפקידים שונים, כמו מנהל הרפורמה, ובכך להעלות את שכרו מ-22 אלף שקל בחודש ל-34 אלף שקל בחודש, אך האוצר סירב.

"המינוי הזה ייתן לרבינוביץ' את האפשרות להישאר בתמונה ולשלוט בסידורי העבודה", אמר גורם ברשות השידור. "הוא הרי שולט ללא מיצרים. הם מתנהגים כמו בימי פומפיי האחרונים. בשלב הבא כל ההנהלה תתחבא מאחורי משרות עיתונאיות. לבן מנחם יש תוכנית על המזרח התיכון, ולמירו יש תוכנית בענייני סביבה. הם אמורים לשלם מחיר על ההתנהלות שלהם, אבל הם כרגע מנסים להמשיך לתפוס עמדות שידור ולהחזיק בשליטה גם אחרי כניסת המפרק".

רבינוביץ' מסר בתגובה: "בתור עובד למעלה מ-28 שנים ברשות השידור, ארתם לכל משימה ובלבד שתתרום להצלת רשות השידור והשידור הציבורי".

משה נסטלבאום (צילום: דני שטרק)
חוזר לקדמת הבמה. משה נסטלבאום|צילום: דני שטרק

בנוסף לרבינוביץ', מזכירה נוסף מצוותו של בן מנחם מונתה לעובדת "יומן". שינוי מפתיע נוסף נרשם בגזרת הגשת החדשות - מנהל חטיבת החדשות המודח, משה נסטלבאום, חזר לפתע לקדמת הבמה והחל להגיש בעצמו תוכניות בערוץ 1. נסטלבאום נאלץ באחרונה לוותר על מינויו החוזר לתפקיד מנהל חטיבת החדשות, לאחר שבג"צ קבע בצו ביניים כי מינויו היה שלא כדין. נסטלבאום הושעה מתפקיד מנהל חטיבת החדשות לאחר שהורשע בהתנהלות שאינה הולמת כלפי עובדים בעלי נטייה הומוסקסואלית ובין השאר אמר להם "לידך אני צריך ללבוש תחתוני פח" או "אני אפתח לך מטריה בתחת".

הרוחות ברשות סוערות גם בעקבות ההחלטה של ההנהלה ונציגיה לצמצם את מספר הימים שבהם יערוך את מהדורת "מבט" אבי מוסקל, ובמקום זה לתת שני ימי עריכה לאלון מזר, שנחשב למקורב להנהלה וערך בעבר את "פוליטיקה". בפוסט בפייסבוק כתב מוסקל כי "כבר שנתיים שאני מסתובב במערכת עם צלב צלפים על הגב", זאת לאחר שהעיד נגד נסטלבאום במשפטו.

בפוסט של מוסקל נכתב כי "לאחר שהודח בצו בג"ץ מניהול חטיבת החדשות (בפעם השנייה), הודיע נסטלבאום שהוא מוותר על ניהול החדשות וכבש את מסך הערוץ הראשון עם תוכניות על בסיס יומי. החטיבה מתנהלת כבר שבועות ללא מנהל, ממלא מקומו סירב להמשיך. על דלת חדר מנהל החדשות כתבה המזכירה המיואשת 'לא יודעת', לאחר שנמאס לה להסביר לשואלים כי באמת אינה יודעת מי מנהל. אם תתעקשו יגידו לכם ש'הם' מנהלים. זה מספיק. אף אחד לא שואל יותר, כי ה'הם' הזה מייצג את השליטה ללא מצרים בכל עמדות המפתח. כש'הם' מחליטים – אין טעם לנסות לערער ואין גם אל מי. בעיצומו של מבצע השידורים הנוכחי, אין מנהל גם לטלוויזיה והמנכ"ל לא נראה בחדר החדשות אף לא פעם אחת".

מוסקל סיפר בפוסט כי "אחרי שש שנים שבהן אני גאה להשתייך לצוות העורכים של מבט, 'הם' מחליטים לדלל את תפקידי. 'הם' צריכים לדאוג לעובד אחר שהוגדר בהודעת דוברות של רשות השידור, כמי שנחשב במשך שנים לאחד ממקורבי זליג רבינוביץ', עוזרו הבכיר המנכ"ל.... העובד האחר שה'הם' דואגים לו כעת הוא אלון מזר. שמשרתו עורך 'פוליטיקה' הועברה למישהו אחר. למי? נכון, לנסטלבאום... כל זה קורה, ימים ספורים לפני כניסתו לרשות השידור של המפרק שעל פי חוק יחליף את ההנהלה הנוכחית".

טרם נמסרה תגובת רשות השידור.

הכתבה פורסמה במקור באתר "The Marker"

>> ארה"ב והאיחוד האירופי הכריזו מלחמה כלכלית על רוסיה - פוטין מצפצף עליהם

>> מאז חידוש הטיסות: ירידה של 15 אחוז בלבד בתנועת הנוסעים מישראל לאנטליה