עיתונאי זר מחבק עיתונאית פלסטינית (צילום: ap)
עיתונאי זר מחבק עיתונאית פלסטינית שבית משפחתה בעזה נהרס, לפני כשבוע וחצי|צילום: ap

בזמן שברצועת עזה מתנהלת מערכה צבאית קשה, בסוריה ובעיראק ממשיכים הכוחות של הארגון האסלאמי הקיצוני דאעש להילחם ולכבוש עוד ועוד אזורים. מספר ההרוגים מאז תחילת הלחימה במדינות אלה מגיע לעשרות אלפים, אבל ג'ון וויליאמס, עורך חדשות החוץ של רשת ABC האמריקאית, מצייץ בטוויטר ללא הפסקה רק על האירועים בעזה. תוך כדי כך, מדי פעם, הוא מצייץ דיווח שנוגע לעיראק - כמו, למשל, "בינתיים, שלוש ערים נוספות נפלו לידי כוחות דאעש".

הפער בתשומת הלב הציבורית לאירועים הקשים במזרח התיכון, לעומת הסיקור הנרחב לנעשה בישראל, אינו חדש. אבל הפעם, בתקופת מבצע צוק איתן, הוא מגיע לשיא - והתקשורת הזרה מסקרת ללא הפסקה את האירועים בישראל.

כ-580 עיתונאים זרים הגיעו עד כה לישראל לסקר את מבצע צוק איתן - מספר שיא יחסית למספר העיתונאים שהגיעו לכאן במערכות הצבאיות הקודמות - ובימים הקרובים צפויים להגיע עשרות עיתונאים נוספים. לשם השוואה, במבצעים עמוד ענן (2012) ועופרת יצוקה (2009), שהתנהלו במשך זמן קצר יותר, הגיעו לישראל רק כ–300 עיתונאים זרים.

580 העיתונאים, הכוללים גם צוותי הפקה או צלמים, התווספו לכ–300 עיתונאים שמוצבים בישראל באופן קבוע. לדברי ניצן חן, מנהל לשכת העיתונות הממשלתית (לע"מ), שני שלישים מהעיתונאים הזרים שמגיעים לישראל עוברים במעבר ארז לעזה, ומשם מסקרים את האירועים מהצד הפלסטיני. את ההעברות מישראל לצד הפלסטיני מנהלת לע"מ.

"זו לחימה של כבר כמעט חודש, ומגיעים עוד ועוד כתבים, בין היתר כדי להחליף כתבים זרים אחרים שיוצאים להתרעננות", אמר חן. "מגיעים לפה בעיקר נציגים מהרשתות האמריקאיות. כרגע יש תשומת לב רבה מאוד לנעשה כאן, אחרי סיום הסיקור של המונדיאל בברזיל ולאחר שהתרסקות המטוס המלזי באוקראינה ירדה מסדר היום".

עם תחילת הלחימה, הוציאה לע"מ אזהרה לכל העיתונאים הזרים שלפיה הכניסה לרצועת עזה מסכנת את חייהם. "הזהרנו אותם שהם מגיעים לאזור לחימה, שהאחריות היא עליהם ושינקטו משנה זהירות", אמר חן. "עיתונאי חוץ שמגיעים לסקר מלחמה מודעים לסיכונים, אבל אנחנו צריכים להחתים אותם על טופס שאין לישראל אחריות - לא על נזיקין וגם חלילה לא על פגיעה בנפש".

"באסיה הסיקור 
מעזה הוא מינימלי"

מעבר להסדרת תחום הפעילות מול העיתונאים הזרים, פועלת לע"מ גם כזרוע ביצועית של מטה ההסברה. כך, ביום שישי האחרון אירגנה לע"מ אוטובוס של כ–50 עיתונאים זרים שהגיע לקיבוץ כרם שלום שבמועצה האזורית אשכול. בזמן שהעיתונאים שהו שם, התחוללה באזור התקרית שבה עלה חשש כי נחטף סגן הדר גולדין - שבסופו של דבר, התברר כי נהרג יחד עם עוד שני חיילים - והאזור כולו התלקח בהפגזות כבדות. "העיתונאים הזרים היו עדים לאירוע, והתחילו לשדר משם לכל העולם", אמר חן. "הם ראו בפועל איך החמאס מפר את הפסקת האש שעה וחצי לאחר שנכנסה לתוקף".

אחד מאותם עיתונאים זרים שמסקרים כעת מעזה הוא ניקולס קייסי, כתב ה"וול סטריט ג'ורנל", שחי בתל אביב, אבל נמצא כבר כשלושה שבועות בעזה ומסקר משם לעיתון את האירועים הביטחוניים. "האזור כאן נורא, ואנחנו רואים כל הזמן את ההפצצות של חיל האוויר", הוא אמר בשיחה טלפונית שמתנתקת כמה פעמים, בקו משובש מהרצועה. אתמול הכריזה ישראל על הפסקת אש חד־צדדית, "אבל נראה כי כבר כעת הפסקת האש הופרה", אמר קייסי, לאחר שכוחות החמאס המשיכו לשגר טילים לעבר יישובי עוטף עזה.

קייסי מסכים שיש הבדל באופן הסיקור ובהיקפו במבצע הנוכחי לעומת 2012: "מדברים כעת על 1,800 הרוגים בעזה. אלה מספרים גבוהים שלא היו בעבר - ולכן, לא רק אמצעי המדיה מקדישים לכך תשומת לב רבה, כל דעת הקהל הבינלאומית מתעניינת בנעשה באזור", הוא אמר. לדבריו, הרגעים הקשים ביותר בעבודתו הם אלה שבהם הוא רואה את משפחות שאיבדו את יקיריהן.

"וול סטריט ג'ורנל", עיתון בעל השפעה בינלאומית רחבה, מסקר בדרך כלל אירועים מזווית ראייה כלכלית ועסקית. לאירועים בעזה, לדברי קייסי, יהיו גם השלכות כלכליות: "אני מבין שהלחימה פגעה בכלכלה הישראלית, אבל הנזק המשמעותי הוא כאן, בעזה. יש כאן הרס משמעותי של תשתיות ופגיעה קשה בפעילות הכלכלית ברצועה. יהיה צורך בהשקעות רבות לבנות מחדש את כל האזורים שנהרסו", אמר קייסי.

עיתונאי פלסטיני בין ההריסות בעזה (צילום: ap)
עיתונאי פלסטיני בין ההריסות בעזה|צילום: ap

עיתונאית מגוף תקשורת בינלאומי גדול, שסירבה להתראיין בשמה, אמרה: "אני לא רואה הבדל באופן הסיקור בין מבצעים קודמים לאירועים הנוכחיים. גם פעם היו עיתונאים זרים שהגיעו לישראל, רק אז המבצע נמשך פחות זמן". לדבריה, "גם זווית הראייה היא הוגנת, ומציגה את הנפגעים משני הצדדים. עזה סופגת הרבה יותר אבידות והרס של שכונות שלמות - ולכן התקשורת הזרה מתמקדת בה יותר מאשר בישראל. הם עדיין נתפשים כחלשים".

לעומת העיתונאים ממדינות המערב, אחד העיתונאים שעוסק בסיקור עבור מדינות אסיה, אמר כי "את התקשורת במזרח לא מעסיק מה קורה פה. הסיקור הוא מינימלי. הם מסקרים רק כשהאירוע נוגע איכשהו לכלכלה שלהם - למשל, פגיעה במסחר בנפט".

"בהתחלה, עם המתקפה הישראלית על עזה, גם אני חשבתי שזו טעות", אמר מארק גולדברג, כתב פרילאנסר לתקשורת הזרה. "חשבתי שהממשלה הישראלית הגזימה. כיום, אני מבין שחמאס זה חמאס, ובכל מקרה היו מגיעים לנקודה של עימות אתם". לדבריו, יש בתקשורת הזרה גורמים שמצדדים לחלוטין בצד הפלסטיני.

"אני רואה כותרת בתקשורת הזרה, שבה נכתב ש'ישראל שברה את הפסקת האש אחרי שחמאס שיגר רקטות'. גם בסקיי ניוז ובמקומות אחרים דיווחו שישראל שברה את הפסקת האש, אחרי שהחמאס הרג שני חיילים. זה לא הגיוני", אמר גולדברג. "מצד שני, יש גם יותר כתבות פרו־ישראליות, ויש כלי תקשורת שמציגים יותר את הזווית הישראלית".

הכתבה פורסמה במקור באתר "The Marker"

>> המפרסמים הגדולים: "המשתלחים בנו על עצירת הפרסום - לא מבינים בשיווק"

>> גוגל הסירה מחנות האפליקציות משחק שבו מפציצים את עזה