ב"הדינוזאור הטוב", הסרט החדש של דיסני ופיקסאר, מטאוריט "מפספס" את כדור הארץ וכך נמנעת הכחדת הדינוזאורים ומובטחים חייהם לצד בני אדם. האם זה באמת תרחיש הגיוני? אם המטאוריט היה מחטיא, האם היינו חיים היום בין דינוזאורים?
קודם כל, הסיבה שב"הדינוזאור הטוב" דינוזאורים ובני אדם חיים ביחד היא בגלל שבתרחיש המוצג בסרט כדור הארץ לא נפגע ממטאוריט ענק שמכחיד את הדינוזאורים. במצב הזה באמת יכולה להתפתח חברות אמיצה בין דינוזאורים לבני אדם. אבל בעצם, גם זה לא בטוח. אבל בואו נתחיל בהתחלה. כלומר – בסוף.
הדינוזאורים הראשונים הופיעו על פני כדור הארץ לפני כ-240 מיליון שנה, חיו במשך כ-165 מיליון שנה ונכחדו לפני 66 מיליון שנה. זה קרה ב"הכחדת קרטיקון-שלישון" – שהיא, אגב, אפילו לא ההכחדה ההמונית הכי גדולה בהיסטוריה של כדור הארץ, אבל היא בכל זאת השמידה כמעט מחצית מהמינים על פניו: מיצורים חד-תאיים כמו פלנקטון ואצות, דרך צמחי יבשה וחסרי חוליות ימיים, ועד לדינוזאורים.
התיאוריה המקובלת להכחדה היא שמטאוריט ענק פגע בכדור הארץ, ורוב העדויות לכך הן גיאולוגיות: כמויות של יסודות נדירים שמצויים בעיקר בגופים שמיימיים ונמצאו בשכבות קרקע מהקרטיקון-שלישון, מכתש צ'יקשולוב בחצי האי יוקטן שבמקסיקו ועוד.
האם המטאוריט הוא הסיבה היחידה להיכחדות הדינוזאורים?
חלק מהחוקרים סבורים שהתשובה לכך שלילית, ומאמינים ששלטון הדינוזאורים התקרב לקצו עוד לפני פגיעת המטאוריט. גורמים כמו שינוי אקלים קיצוניים והתפרצויות געשיות הביאו לעלייה בכמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה ויצרו אפקט חממה. הצירוף של כל אלה גרם לפגיעה קשה בחי ובצומח, כך שייתכן מאוד שהמטאוריט היה רק המסמר האחרון בארון הקבורה של הדינוזאורים. התיאוריה הזאת מחזקת כמובן גם היא את חוסר הסבירות של המתרחש ב"הדינוזאור הטוב".
הכחדת הקרטיקון-שלישון השפיעה באופן לא אחיד על קבוצות בעלי החיים שחיו אז בכדור הארץ. חלקן נכחדו לחלוטין, חלקן נפגעו קשה, והיתר הושפעו באופן קל בלבד. אבל מה היה קורה אם המטאוריט באמת היה מחטיא את כדור הארץ?
במקרה כזה, סביר להניח שהדינוזאור מהסרט היה לכל היותר חבר של מכרסם קטן ולא של יונק גדול כמו האדם, שכן דינוזאורים היו איום משמעותי מאוד על היונקים המעטים שהיו בתקופתם. רק היעלמות הדינוזאורים איפשרה לקבוצות אחרות להשתלט על הנישות האקולוגיות שהם איכלסו קודם לכן ולשגשג. בעלי החיים שהפיקו את מרב התועלת מהיעלמות הדינוזאורים היו היונקים, שעד אז חיו לרוב מתחת לפני האדמה, ולאחר ההכחדה יכולים היו לצאת אל פני השטח ולהרחיב את אזורי המחייה שלהם.
חשוב גם לזכור שאפילו אם הדינוזאורים לא היו נכחדים, סביר להניח שהם היו ממשיכים להתפתח ולהשתנות ב-60 מיליון השנים שחלפו עד להופעת האדם הראשון. אין לדעת איך הייתה האבולוציה מעצבת אותם, אבל אפשר לנחש שחלקם היו מתפתחים לדינוזאורים מעופפים מפותחים כמו אלה שמהם התפתחו בסופו של דבר העופות. תרנגולות, למשל, נחשבות לדינוזאורים מודרניים. הגילוי שהביא למסקנה הזאת היה מאובן של ארכיאופטריקס - יצור שחי כנראה לפני כ-150 מיליון שנה ונשא מאפיינים של זוחלים, כמו צורת הזנב והשיניים, אך גם כנפיים ונוצות של ציפור.
הארכיאופטריקס:
כמה שנים מפרידות בין הדינוזאור לאדם?
האדם המודרני, הומו ספיאנס, הופיע לראשונה על כדור ארץ רק לפני 200 אלף שנה, אך המין "אדם" התפתח לראשונה לפני כ-2.5 מיליוני שנים מקופי אדם קדומים, ואילו האב הקדמון המשותף של האדם והשימפנזה חי לפני 6 מיליון שנה – הרבה-הרבה שנים אחרי שאחרוני הדינוזאורים נכחדו.
עם זאת, צריך לזכור שהמדע ככלל פועל לפי דוֹגְמוֹת, כלומר הנחות שנתפסות כאמת העכשווית עד שיופרכו. דוגמה יפה לכך היא מאובן של עצם לסת בן 2.8 מיליוני שנים שהתגלה ב-2013 במדבר באתיופיה. מציאת המאובן הקדימה את המועד שבו מדענים שיערו שהאדם הראשון מסוג "הומו" התפתח במזרח אפריקה בכחצי מיליון שנה. וכדאי גם לזכור שהיווצרות מאובנים היא מאורע נדיר מאוד שתלוי בגורמים סביבתיים רבים; שרפרטואר המאובנים שקיים בידינו לא כולל בשל כך את כל מגוון בעלי החיים והצמחים שהיו בעבר; ושרק מקצת מהמאובנים הם של בני אדם ודינוזאורים. אז מי יודע – אולי יום אחד נגלה ש"הדינוזאור הטוב" לא רחוק מהאמת כמו שחשבנו.
יעל גרופר היא אשת מכון דוידסון לחינוך מדעי במכון וייצמן למדע
יש לכם עוד שאלות מדעיות על תופעות תרבותיות? כתבו לנו: culture@mako.co.il