קווין גארווי מ"הנותרים" עושה דברים איומים מתוך שינה: הולך למקומות, מדבר עם אנשים, חוטף את פטי, מחליט להתאבד – וכמובן, לא זוכר דבר מכל זה. אבל האם זה בכלל אפשרי לעשות פעולות מסובכות מתוך שינה ולא לזכור כלום למחרת בבוקר?
בואו נדבר קודם כל על סהרוריות. סהרוריות היא הפרעת שינה נפוצה. לפי התיאוריה הרווחת מדובר במצב שבו המוח "נתקע" בין שינה לערות, מכיוון שהוא מנסה ללא הצלחה לצאת משלב השינה העמוקה ולהתעורר. סהרוריות יכולה להופיע בכל הגילים, בדרך כלל כשאדם יוצא משלב של שינה עמוקה (או "שנת גלים אטיים"). כיוון שמשך השינה העמוקה הולך ומתמעט עם הגיל, התופעה מוגבלת כמעט רק לילדים ולאנשים צעירים.
מדובר, ככל הנראה, בתופעה תורשתית. אם הורה אחד סהרורי, השכיחות של התופעה בגיל ילדות עולה מאחוזים בודדים ל-45 אחוזים. אם שני ההורים סהרוריים, מדובר כבר ב-60 אחוזים. מעבר לרקע הגנטי, גם גורמים סביבתיים כמו חרדה או לחץ נפשי עלולים לגרום לתופעה להתפרץ.
השערה אחרת היא שסהרוריות בילדות נובעת מעיכוב בהתבגרות מערכת העצבים המרכזית. סהרוריות יכולה להיות גם תסמין של הפרעות נפש כגון סכיזופרניה והפרעות חרדה. תרופות למחלות נפש מסוימות עלולות להעצים גם הן את התופעה. גורמים אחרים שמחישים את הופעת הסהרוריות יכולים להיות כאלה שמאריכים את משך השינה העמוקה, כגון שלילת שינה, חום או עייפות כרונית.
בניגוד לדעה הרווחת, רוב הסהרוריים לא רק הולכים אלא עושים גם פעולות אחרות, למשל אכילה והתלבשות. הפעולות האלה ספציפית אינן כרוכות בסכנה אם עושים אותן מתוך שינה, אבל יש גם סהרורים שעלולים לעשות פעולות מסוכנות יותר כמו נהיגה במכונית, ולעתים אפילו מעשים פליליים כאונס ורצח. יש גם הפרעת שינה שקרויה "סקסומניה", שמתבטאת בקיום יחסי מין מתוך שינה.
עד לשנת 2005 דווחו ברחבי העולם 68 מקרים של רצח מתוך שינה, אם כי יש ויכוח על מהימנותם. נאשמים שהצליחו להוכיח שהרצח נעשה מתוך שינה זוכו במשפט על בסיס הטענה של התנהגות לא מודעת (אוטומטיזם).
במקרה ידוע אחד של רצח מתוך שינה, גלי המוח של הרוצח הראו שהמוח שלו ניסה להתעורר משינה עמוקה בין 10 ל-20 פעמים בלילה – מספר גבוה בהרבה מהמקובל אצל רוב האנשים, שכמעט שלא חווים את התופעה הזאת. המוח עובר בדרך כלל לערות משלבים אחרים, פחות עמוקים, של השינה. הממצא הזה תומך בתיאור שרואה בסהרוריות מצב של "היתקעות" בין שינה לערות. עם זאת, עדיין לא ברור מדוע אנשים סהרוריים ביצעו מעשי רצח, ונראה שזו תוצאה של כמה גורמים ביחד.
ישנן, אם כך, עדויות למעשי אלימות שנעשו מתוך שינה, אך עדיין אין עדויות לכך שאדם יכול לבצע מתוך שינה פעולות מורכבות יותר, כמו פתרון תרגילים במתמטיקה (לאכזבת כל מי שטוען שהוא "יכול לפתור תרגילים מתוך שינה"). הסיבה היא כנראה שבמצב של שינה חלק מאזורי המוח עדיין ערניים מספיק כדי לבצע מעשים לא מורכבים יחסית, אולם לפעולות מתוחכמות יותר דרושים גם האזורים ה"ישנים". ובמילים אחרות: רצח זאת פעולה איומה, אבל מספיק פשוטה כדי שתיעשה מתוך שינה, אז תבחרו טוב טוב את האיש שלידו מי אתם נרדמים בלילה.
ד"ר עידו מגן הוא איש מכון דוידסון לחינוך מדעי במכון וייצמן למדע
יש לכם עוד שאלות מדעיות על תופעות תרבותיות? כתבו לנו: culture@mako.co.il