אין הרבה סרטי אימה בישראל. למעשה, אפשר לספור אותם על שתי הידיים. הערך ״סרטי אימה ישראליים״ בוויקיפדיה מכיל שישה סרטים בלבד. החדשות הטובות הן שוויקיפדיה לא מכירה את כל הסרטים. החדשות הרעות הן שחסרים שם רק ארבעה סרטים.
למזלם של חובבי האימה בישראל, בשנים האחרונות חלה התעוררות. יותר ויותר סרטי אימה חדשים מגיעים לקולנוע מדי שנה והיד האוחזת בסכין עוד נטויה. הסרט ״מסווג חריג״ שעלה לאחרונה על המסכים מצטרף לרשימה קצרה אך מכובדת של סרטי אימה ישראלים. הנה הם לפניכם.
1. "המלאך היה שטן" (1976)
סרט המתח-אימה הטראשי של משה גז, שנחשב לסרט האימה הישראלי הראשון, הוקרן במשך כמה ימים בודדים בטרם ירד מהמסכים בגלל כישלון בקופות. כמה שנים אחר כך החליט גז, שעזב את הארץ, להשמיד את העותק היחיד של הסרט שנותר בישראל. הסרט מספר על שתי צעירות שנרדפות על ידי זר מסתורי. אחת מהן (אופליה שטראל, המוכרת יותר כסטלה המגמרת מ"אקסימו לימון") בורחת מהעיר ונקלעת לחווה מבודדת עם חוואי פסיכופת.
2. ״חייל הלילה״ (1985)
הסרט העצמאי-מחתרתי של דן וולמן עוקב אחר זאב, בחור צעיר שנכשל פעם אחר פעם בניסיונותיו להתקבל ליחידה קרבית. תסכולו מוביל אותו לצאת ולנקום בלוחמים. בימים הוא מוכר בחנות, בלילות - רוצח סדרתי של חיילי צה״ל. סלאשר מדמם, עם חתיכות בשר מתעופפות וביקורת כלפי הממסד הצבאי.
3. "כלבת" (2010)
רק 25 שנה אחרי "חייל הלילה" זכינו לסרט אימה ישראלי חדש. "כלבת" של אהרון קשלס ונבות פפושדו גייר סיטואציית אימה קלאסית על ארבעה צעירים יפים ועשירים שנתקעים ביער עם שני שוטרים, אח ואחות, יערן וזוגתו ופסיכופת אחד; המפגש בין הדמויות הופך למרחץ דמים מבדר לפרקים עם אמירה על נפש האדם.
סרט הבכורה של קשלס ופפושדו (אנחנו עוד נגיע לסרטם השני, שזכה לשבחים אפילו מטרנטינו בכבודו ובעצמו) היווה בשורה של ממש, ולא סתם שיווקו אותו תחת הטייטל המחייב ״סרט האימה הישראלי הראשון״. לא עוד דרמה ישראלית משפחתית, סרט פסטיבלים או קומדיה מטופשת. כלבת היה ניסיון להביא משהו חדש לקולנוע הישראלי - וזה עבד. בשנת 2011 כלבת היה הסרט הישראלי החמישי הנצפה ביותר, והוא אף זכה בפרסים והצלחה בינלאומית.
4. "מורעלים" (2011)
עובד רס"ר ביחידה קרבית נשאר בערב פסח בבסיס עם הלוחמים, שהופכים לזומבים אלימים וצמאי דם. ואם זה לא מספיק, הוא מנסה גם להרשים את החובשת שנתקעה איתו שם, בה הוא מאוהב עוד מהתיכון.
״מורעלים״ של דידי לובצקי (גילוי נאות: לקחתי חלק בהפקתו) הוא קומדיית זומבים צה״לית. זה סרט אימה קלאסי מהז'אנר שמקבל פה את הטוויסט הכי ישראלי שיש ומביא את האיום לבסיס הצבאי - המקום בו הישראליות נוצרת. בין ביס לביס הסרט מצליח גם למתוח ביקורת על הישראליות והמצ'ואיזם בחברה.
5. "בשר תותחים" (2012)
יחידת עלית צבאית המורכבת מאוסף של סטריאוטיפים על ישראליות - רוסי, אתיופי, דתי וצבר (לירון לבו) - יוצאת למבצע סודי במעמקי לבנון כדי לחטוף לישראל בכיר בחיזבאללה שפיתח נשק ביולוגי. המבצע מסתבך והיחידה נאלצת להתמודד עם תוצאות הניסוי בנשק הזה - שדה קרב בשטח עוין השורץ בזומבים רצחניים.
סרטו של איתן גפני נבדל מהסרטים שקדמו לו בשלושה דברים: בשר תותחים הוא סרט אימה-פעולה עם פיצוצים; הפסקול המלווה את הסרט הוא רוק כבד משובח והאלימות בוטה עד לרמה שהיא גורמת לבחילה.
יש לציין לטובה את הדמות הנשית בסרט, המגולמת על ידי יפית שלו, שמביאה קצת דם פמיניסטי לסרט שכולו טסטוסטרון צה״לי. שלו היא מדענית ערבייה יפה וחכמה שגם יורה - לא יכולנו לבקש יותר מסרט הזומבים הישראלי הראשון באורך מלא. גם בשר תותחים זכה לביקורות משבחות ופרסים בעולם.
6. "חתולים על סירת פדלים" (2012)
השנה היא 1994. מילי ונועם, זוג אוהבים, (מיכאל מושונוב ודנה פרידר) יוצאים לשיט רומנטי בנחל הירקון. הם לא יודעים שבדיוק באותו הזמן, אדמירל משוגע שמנהל את אגף הסירות (שמואל וילוז׳ני), שופך לירקון חומר רדיואקטיבי. השיט הרומנטי משתבש כשהחתול של מילי נופל לנחל, הופך למוטציה ומילי נחטפת על ידי האדמירל. כעת על נועם להציל את מילי ולהילחם בחתולים מוטנטים רצחניים. לעזרתו באים ארבעה צופי-ים.
"חתולים" הוא הדבר הכי קרוב ל-B-מובי ישראלי: יש בו אלימות מוגזמת ומגוחכת (שימוש בנקניקיות כמעיים), הומור עצמי וכמובן גם חתולים מוטנטים. ההברקה של הסרט היא ארבעת צופי-הים: דוביק, דב דב (מיכאל הנגבי המצוין), דובל׳ה ודובי, שמוצאים את מותם במיתות שונות ומשונות.
7. "מי מפחד מהזאב הרע" (2013)
חשוד עיקרי ברצח ילדה קטנה משוחרר בגלל אלימות משטרתית. בלש המשטרה (ליאור אשכנזי) ואביה של הילדה (צחי גראד) מחליטים לקחת את החוק לידיים, הם חוטפים את החשוד העיקרי ומענים אותו במטרה לגרום לו לחשוף את האמת.
סרטם השני של הצמד קשלס-פפושדו הרים במטר לפחות את הרף של הקולנוע הישראלי והביא כמה חידושים: הוא זכה להצלחה בינלאומית מבלי לעסוק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, ביהדות או בצה״ל; הוא העלה את הסטנדרט של העשייה הקולנועית - מהצילום ועד פס הקול, שהוקלט עם התזמורת המטרופוליטנית של לונדון, והוא הצליח לשלב בישראליות אופיינית הומור בסצנות קשות. הסרט מותח ומהנה, מורט עצבים לעתים, חכם ועשוי מצוין.
8. "מסווג חריג" (2015)
בסרט הביכורים של בועז ארמוני (על פי תסריט של ליאור לדרמן) חוויית האבט״ש, שהיא סיוט לכל חייל, הופכת לסרט אימה. גיבור הסרט הוא מתן (איתי זבולון, "יניר האחמ"ש״), חייל-כאפות ג׳ובניק שנשלח לשבוע שמירות בבסיס נידח בצפון הארץ. הוא די סובל: החיילים האחרים מתעללים בו, הוא מפחד, והוא מתגעגע לאימא. דברים מוזרים מתחילים לקרות בבסיס ומתן מבין שמהאבט"ש הזה לא בטוח שיצא בחיים.
9. "עולם אחר" (2016)
שני סרטים סוגרים (זמנית) את רשימת סרטי האימה הישראליים. הראשון הוא "עולם אחר" של איתן ראובן; הוא מתרחש בעתיד פוסט-אפוקליפטי בו מתרחשת שואה גרעינית גלובלית. חמישה שורדים נלחמים ב״נגועים״, כשכל אחד מייצג אספקט שונה של הקיום האנושי. הסרט דובר אנגלית, ועל פי הטריילר, למעט העובדה שישראלים עשו אותו, קשה למצוא בו זכר לישראליות.
10. "ג'רוזלם" (2016)
סרטם של דורון פז ויואב פז ("מתים לרגע") עוקב אחר שלושה תיירים אמריקנים המגיעים לטיול תרמילאים בירושלים. אירועים מוזרים ומפחידים מתחילים להתרחש סביבם וכשהם מנסים לצאת מהעיר השלושה מגלים שכבר מאוחר מדי - הצבא הטיל עוצר על ירושלים והם תקועים בסיוט שמגיע הישר מהגיהנום. גם הסרט הזה דובר אנגלית.