הפסטיבל הבינלאומי לסרטי סטודנטיות וסטודנטים יתקיים השנה במהדורתו ה-25, בין ה-25 ביוני ל-1 ביולי, ואירועיו השונים ייערכו בסינמטק תל אביב וברחבי העיר.

בהודעה לעיתונות נחשף כי בתחרויות הפסטיבל ישתתפו השנה כ-100 סרטים קצרים מ-25 מדינות - ביניהן אוקראינה, קולומביה ופולין. עוד פורסמו גם שלושת סרטי הפתיחה של הפסטיבל, שלושתם עוסקים בחוויות של זרות והגירה. כמו כן, הפסטיבל יארח השנה שורה של יוצרים מוערכים מרחבי העולם כאורחי כבוד, גם שמותיהם פורסמו בהודעה לעיתונות.

אורחי הכבוד מרחבי העולם

בין אורחי הפסטיבל ניתן למנות את הבמאי הגרמני כריסטיאן פצולד, שקטף השנה את פרס דב הכסף בפסטיבל בברלין ("פניקס", "טרנזיט"). כמו כן, תתארח בפסטיבל גם הבמאית ג'סיקה האוזנר ("ג'ו הקטן"), שפרצה לתודעה במהדורתו השישית של הפסטיבל ומאז הספיקה להיות אורחת קבועה בקאן, כולל השנה עם סרט חדש בתחרות הרשמית. בנוסף יגיעו הבמאית אגניישקה שמוצ'ינסקה ("פיתיון", התאומות האילמות") והצלם דייגו גרסיה שבין יצירותיו ניתן למצוא את הסדרה "מבוגר מדי כדי למות צעיר" והסרט המועמד לאוסקר "causeway".

סרטי הפתיחה

הפסטיבל ייפתח ב-25 ביוני בגן הפסגה ביפו, בטקס חגיגי בהנחייתו של שי אביבי. בטקס, יוקרנו בהקרנות טרום בכורה שלושה סרטים קצרים – שלושתם עוסקים, בדרך כזו או אחרת, בחוויות של הגירה ושל זרות. הראשון הוא "בצילו של ההר", סרטה הקצר של מאיה קסל; הסרט עוקב אחרי מינג, שנשלף מאתר הבנייה של הרכבת הקלה למקום שמזכיר לו את הבית שעזב. סרט הפתיחה השני הוא "נובי גוד", סרטה של ענת איזנברג. הוא מספר את סיפורה של גלינה ממולדובה, מטפלת שמקבלת הזמנה לדייט אחרי שנים שבהן לא פגשה אף גבר. בסרט מככבת הזמרת והשחקנית מירי אלוני, בתפקיד הקאמבק שלה, שמגיע לאחר הניתוח שעברה. הסרט השלישי הוא "הבר של מוריס", סרט האנימציה הקצר של תום פרזמן וצור אדרי. הוא מתרחש בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, ועוקב אחר מלכת דראג לשעבר שנזכרת בלילה מעברה באחד הברים הגאים הראשונים בפריז.

מתוך
מתוך "איש קונספירציה"|צילום: אנדראה פייטרו מונפו, יחסי ציבור

בתחרויות הפסטיבל, כאמור, ישתתפו השנה כ-100 סרטים קצרים מ-25 מדינות ברחבי העולם. בתחרות הבינלאומית ישתתפו בין השאר הסרט "סוחרי הקרח", המועמד לאוסקר בקטגוריית "סרט האנימציה הקצר הטוב ביותר" - וגם הסרט "איש קונספירציה", הזוכה בסרט הסטודנטים הטוב ביותר בפסטיבל קאן 2022.

השנה יתקיימו חמש תחרויות: תחרות ישראלית, תחרות בינלאומית, תחרות הסרט העצמאי הקצר, התחרות למדיה דיגיטלית והתחרות לאמנות וידאו וקולנוע ניסיוני אשר השנה בפעם הראשונה תציג יצירות מכל העולם. במסגרתן יוענקו פרסים בשווי של 130 אלף שקלים.

הסרטים המתמודדים בתחרות הישראלית

22 סרטים יתמודדו השנה בתחרות הישראלית: "צנחן" (דניאל אמביה), "אנחנו צריכים לדבר" (טל קומאי), "סיבא" (דונה חוה), "מכתב אהבה לגן" (יהלי מעוז), "שמעי קלמי" (זהר אוריין כהן), "דודה דינה" (בני אסתיקנגי), "אני טובה" (מאיה שיף), "הצילו אני רוצה למות" (דנה וויל), "האקדח" (שעיה צ'סנר), "נול" (מאי גרוסמן), "מירה" (אלמה בן זאב), "גרד לי פה" (יניב לביא), "ניפגש בסוף הבלוק" (דניאל גת), "א"ש לילה" (אביב נחשון), "תקופה משונה להיות בן אדם" (מיה אלה), "הילד" (יהב וינר), "הבשורה על פי אלן" (ירדן מלכה בונה), "ביומולדת שלך" (הלה פז), "צהלה" (יסמין שפט), "קוורטט" (תמרה דגן), "לזכר ימים עברו" (מאיה זלצמן), "כולם יודעים" (ליה דקל).

בסרטי התחרות הישראליות ניתן למצוא כמה שחקנים מוכרים ומוערכים - ביניהם מנשה נוי, ענת וקסמן, אריק ברמן, אדם גבאי ("הנערים"), עומר פרלמן ("שבאבניקים") ואלונה סער.

מתוך
אלונה סער ב"לזכר ימים עברו"|צילום: אמילי שיר סגל, יחסי ציבור

התחרות הבינלאומית לסרטי סטודנטים

בתחרות הבינלאומית ישתתפו 35 סרטים מ-21 מדינות שונות. הסרטים שנבחרו מביאים עוסקים בין השאר בסוגיות של פוליטיקה וחברה, משפחה, מיניות וגוף, רפלקסיביות של המדיום, אמונה ואובדן. הסרטים מייצגים את התרבויות השונות בהן הם נוצרו, ויחד עם זאת מדברים בשפה בינלאומית.

מבין סרטי התחרות ניתן למצוא סרטים קצרים מאוקראינה אשר יוקרנו במעמד היוצרים, שעושים דרך קשה וארוכה על מנת להשתתף בפסטיבל. הסרטים אינם מביאים באופן ישיר את עוולות המלחמה, ולכן מצליחים להעביר תחושה אנושית של המחשבות והתחושות שמתקיימות לצד אירועים קשים כאלה.

חמישה סרטים ישראליים מתמודדים בתחרות הבינלאומית: "מנאר" (רחל אלברט), "שמלת הכלה" (ראמא מוסא); "רגעים לפני השינה" (פביו זילברמן יוכנו); "מותו של לויתן" (עידו ויסמן); "אור פנס יחיד" (שי-לי עטרי).

מתוך
מתוך "עולמות בוערים בין הצללים"|צילום: דויד קוררה, יחסי ציבור

השופטים בתחרויות

בתחרויות ישפטו אנשי קולנוע מהארץ ומהעולם, לצד בכירים בעולם הפסטיבלים והאמנות. ביניהם: ג'ודית לו לוי (מפיקת "הברך" של נדב לפיד), יונה רוזנקיאר ( התסריטאי והבמאי של "הצלילה" ו"הדרך לאילת"); הדר מורג (זוכת תחרות הסרט העצמאי הקצר לשנת 2022); כריסטוף לפארק (מנהל פסטיבל הסרטים הים תיכוניים של מונפלייה), אסיה קרסמנוביץ' (מנהלת תחרות הסרטים הקצרים בפסטיבל סרייבו); אלעד קידן (התסריטאי והבמאי של "המנון" זוכה פסטיבל קאן, ושל "היורד למעלה" עטור הפרסים); טל אלפרשטיין (אמנית רב-תחומית); רוזה בוש (מפיקה ומשווקת של סרטים רבים, כולל "The Quiet Girl" המועמד לאוסקר); ואלון סרנגה (אומן חזותי המועמד ל4 פרסי אקדמיה).

אירועים מיוחדים נוספים

במסגרת האירועים המיוחדים תיערך הקרנת בכורה ישראלית לסרט מאת עמית אולמן "העיר הזאת", אופרת ראפ בלשית הראשונה מסוגה בעברית. הסרט מהווה עיבוד קולנועי באורך מלא להצגת הקאלט המדוברת שרצה כעשור בארץ ובעולם. 

בנוסף, הפסטיבל הבינלאומי יקיים השנה אסיפת התנגדות. האירוע יציג אסיפה של יוצרים המשתמשים במדיום ככלי של מאבק. במקבץ יוקרנו סרטים קצרים דוקומנטריים ועלילתיים, לצד סרטונים שנולדו ברשתות החברתיות. ביניהם יצירת האינסטגרם של הצלמת אלכס פרפורי העוסקת במחאת 2023, וסרטונים שנעשו ע"י האקטיביסטים יובל אברהם ורחל שור המתעדים את המציאות בגדה המערבית.

הפסטיבל מופק ומנוהל על ידי סטודנטיות וסטודנטים לקולנוע של בית הספר לקולנוע וטלוויזיה ע"ש סטיב טיש באוניברסיטת תל אביב.