יש דברים שאין להם תחליף, וקריאה בספר אמיתי היא אחד מהם. הריח, המשקל, המגע, קולות הדפדוף, הסימנים שהותירו בו הקוראים הקודמים - כל אלה מצטברים לחוויה יחידה במינה, שלקוראים המושבעים מזכירה בדרך כלל את הילדות.
ויש סיבה לכך שהזיכרון שעולה הוא דווקא מהילדות: השנה היא 2021, וקריאה בספר פיזי היא רק דרך אחת ליהנות מספרות. בין אם אתם רוצים להשקיע במכשיר ייעודי לקריאת ספרים, מעוניינים לקרוא על הדרך באמצעות הטלפון הנייד, או שהכי נוח לכם בכלל זה להאזין לספרי שמע - תוכלו למצוא את הפתרון הנכון לעבורכם. בעוד במשך שנים שוק הספרים הדיגיטלי היה נחלתם הכמעט בלעדית של אנשים שקוראים בלועזית, כעת המבחר המוצע בעברית הוא גדול - וההנגשה של הספרות הישראלית רחבה יותר מתמיד.
קורא ספרים דיגיטלי: לקוראים הרציניים
בשנת 2004 מנכ״ל אמזון ג׳ף בזוס הוציא את החברה למשימה של תכנון קורא הספרים הדיגיטלי הטוב בעולם, לפני שהמתחרות אפל וגוגל יעשו זאת; שלוש שנים לאחר מכן יצא הקינדל הראשון, והמלאי אזל תוך חמש וחצי שעות. כיום, עם כל השכלולים שהוכנסו במכשיר מאז, מדובר ללא ספק בפתרון היעיל ביותר עבור תולעי הספרים: הוא מציע מבחר עצום של ספרים; טעינה אחת מספיקה לו למשך שבועות; אפשר לשנות את גודל הטקסט, לחפש מילים במילון או בוויקיפדיה בלחיצת כפתור, ולשלוח קטעים מהספר לאי-מייל; התאורה שלו מותאמת ליום או ללילה, ומתוכננת כך שתקל על העיניים; אפשר לדעת כמה עוד נותר לכם לקרוא עד סוף הספר בדפים, באחוזים או בהערכת זמן; ואם אתם בקטע של אקסטרים, המכשיר אפילו עמיד במים.
ספרי קינדל ניתן לקנות ישירות מהמכשיר בחנות של אמזון, אם כי המבחר בעברית בה מצומצם מאוד. ניתן להעביר למכשיר ספרים בעברית שהורדו כקובץ במקור אחר. כמובן, לצד הקינדל ישנם דגמים רבים אחרים של קוראי ספרים אלקטרוניים.
אפליקציית ״ספרים״ בטלפון: לחיי הנגישות
ברוב הטלפונים הניידים יש כיום אפליקציה ייעודית לקריאת ספרים. כך, למשל, באייפונים יש את אפליקציית ״ספרים״, שבה תוכלו לקרוא ספרים אשר הורדתם ממקור אחר - למשל חנויות ספרים מקוונות, דוגמת האתר הישראלי "מנדלי מוכר ספרים ברשת". בניגוד לקריאה פשוטה של קובץ PDF, האפליקצייה מציעה חוויה נוחה יותר: שינוי של גודל הטקסט, סימניות, מרקורים ויעדי קריאה. בנוסף, בספרייה המובנית תוכלו לקרוא מבחר ספרים, אך באנגלית בלבד.
אפליקציית קריאה, אגב, היא הדרך המומלצת לקרוא ספרים גם אם אתם קוראים על לפטופ. ניתן כמובן להוריד קבצי PDF ולקרוא בהם כמו כל קובץ רגיל מהסוג הזה, אבל נוח יותר לעשות זאת בתוכנה ייעודית, שמאפשרת לשנות את הפונט ואת הגודל, לסמן חלקים בטקסט, לכתוב הערות וכולי.
אפליקציית "עברית": הנוחה ביותר לספרים אלקטרוניים
"עברית" היא אפליקציה (ואתר אינטרנט) לספרים דיגיטליים בישראל, בה תוכלו למצוא את המבחר העצום והמקיף ביותר של ספרים בעברית. למעשה, זה המקום הנוח ביותר כרגע למצוא בו מידע על ספרים חדשים, לקרוא את התקציר ואף לקבל טעימה מהפרק הראשון. דרך האתר של "עברית״"אפשר לקנות קבצי ספר דיגיטלי (או גם ספרים מודפסים), וישנה גם אפליקציה לנייד שמשמשת הן כחנות ספרים והן כקורא דיגיטלי. האפליקציה מציעה את כל היתרונות של קריאת ספרים דיגיטלית - חיפוש מילים וביטויים, סימון קטעים והערות, חיפוש במילון, סנכרון בין מכשירים ועוד. עם זאת, היתרון המובהק ביותר שלה הוא כאמור המבחר הענק. מחירי הספרים הדיגיטליים נמוכים משמעותית מספרים מודפסים, ונעים בדרך כלל סביב 40 שקלים לכותר.
iCast”:״ הנוחה ביותר לספרי שמע
הפופולריות של פודקאסטים וספרי שמע רק עולה בשנים האחרונות - ביחד עם קצב החיים, שנעשה מהיר יותר ויותר. ספרי שמע הם פתרון נהדר לאנשים שרוצים ליהנות מספרות בזמן שהם נוהגים, למשל, או בהליכה, או בנסיעה באוטובוס, ובקיצור - בכל זמן ובכל מקום, גם בלי שתי ידיים פנויות ובלי להתיש את העיניים. הדרך הכי נוחה ליהנות מספרות ישראלית במדיום האודיו היא iCast. אתר אייקאסט הוקם ב-2006 על ידי מוטי ליפמן ואיל קיציס, ומציע תוכני מוזיקה, מדע, טכנולוגיה, ספורט, משפחה ויהדות, וכמובן - ספרים מוקלטים. ניתן להוריד את קבצי השמע מהאתר, אבל נוח יותר להשתמש באפליקציית הסלולר. אייקאסט עובדים בשיתוף עם הוצאות הספרים הגדולות בישראל כדי להרחיב את המאגר שלהם, שלעתים ניתן למצוא בו ספרים שהוקלטו ממש על ידי מחברם. אייקאסט מציעה כיום כ-2,500 כותרים קוליים בעברית, וכן תכנים חינמיים, תוכניות רדיו, פודקאסטים והרצאות. המחיר למנוי חודשי עומד על 39.90 שקלים.
מעניין לציין כי לפני כחצי שנה חברת אייקאסט הישראלית נרכשה על ידי חברת סטוריטל השוודית, בסכום שמוערך ב-6 מיליון דולר. בשוודיה, עם מספר תושבים דומה לזה של ישראל, יש לסטוריטל מאות אלפי מנויים - ועם הרכישה של אייקאסט, היא מקווה לגרום גם לישראלים להתמכר לספרי שמע.
דבר אחרון שאין להתעלם ממנו הוא הקורונה: המגפה טרפה את הקלפים בכל הנוגע לספרים דיגיטליים ולאפליקציות שמע. בחודשים מרץ-אפריל 2020, למשל, חנות הספרים המקוונת "עברית" הכפילה את מכירותיה, ורשמה 70 אלף מצטרפים חדשים; במקביל, הצריכה באתר "אייקאסט" קפצה ב-150%. בין הגורמים לכך ניתן למנות כמובן את הזמן הפנוי הרב שהתפנה לאנשים, במיוחד לאלו שפוטרו מעבודתם ונאלצו למצוא דרך למלא את יומם - והרי קריאה, אחרי הכול, היא תחביב שדורש זמן, וכבונוס היא גם מרגיעה, יתרון לא קטן בתקופה מתוחה כמו מגפה עולמית. בנוסף, במהלך הסגרים אי אפשר היה ללכת לחנויות הספרים בקניונים, חנויות הספרים הפרטיות והספריות נסגרו, והאפשרויות היחידות היו לקנות ספרים במשלוח - או לטבול רגל בעולם הספרים הדיגיטליים. כעת, כשאפשר כבר לראות את האור בקצה המנהרה בכל הנוגע למגפה, וגם חנויות הספרים חוזרות לפעילות סדירה, יש להניח שחלק מהישראלים ישובו לקנות ספרים מודפסים כמו פעם - אבל חלק מהם בטח הספיקו כבר להתאהב בנוחות ובנגישות של ספרים דיגיטליים וספרי שמע, ויעבירו את החלק הארי של הקריאה שלהם לאפיקים האלו. בדבר אחד אפשר להיות כמעט בטוחים: ספרים דיגיטליים וספרי שמע רק יהפכו לפופולריים יותר בעתיד.