המחסל / חגי ליניק (הספריה החדשה)

ספרו הקודם של חגי ליניק, "דרוש לחשן", זכה בפרס ספיר והפך אותו מסופר יחסית אלמוני לאחד מרבי המכר גדולים של 2011. זה היה ספר ישראלי מאוד, שעסק בהתמודדות של משפחה עם מות אחד הבנים; גם הספר החדש, "המחסל", עוסק באחד הנושאים החיים והטעונים בחברה הישראלית. הגיבור שלה הוא איש מוסד שתפקידו להוציא לפועל חיסולים, אבל בניגוד למה שהשם רומז - הספר לא עוסק בחיסולים עצמם, אלא בהרהורים של המחסל על הקריירה שבחר לעצמו ובמשמעות המוסרית שלה.

העולם עד אתמול / ג'ארד דיימונד (עם עובד)

ג'ארד דיימונד הוא סוג של יובל נח הררי האמריקאי: היסטוריון שקנה את עולמו בשנת 1997, כשברב המכר "רובים, חיידקים ופלדה" תיאר בקצרה את ההיסטוריה של האנושות כולה וניסה לפצח את התעלומה ההיסטורית הקלאסית - מדוע דווקא מדינות אירופה הן אלה שכבשו את העולם. אבל לפני הספר הזה היתה לדיימונד קריירה ארוכה כחוקר תרבויות ילידויות ומסורתיות עתיקות, אותן הוא מתאר ב'העולם עד אתמול'. זכייה בפיס לכל מי שראשו מסתחרר בכל פעם שמוצאים שבט אבוד באמזונס.

סיפור הכיסוי הכפול של אמא שלי / נתן שחם (כנרת-זמורה-ביתן)

כל כך הרבה סודות הסתירו דור מייסדי המדינה, שאפשר לבנות ספרייה שלמה רק מהספרים שמנסים לפענח אותם ולהוציא לאור את סיפורי החיים הגנוזים. נתן שחם, חתן פרס ישראל, גילה בגיל מאוחר כי לא ידע כמעט דבר על חייה של אמו, וגם המעט שידע היה שקר. רק בגיל 90 הוא פתח סוף סוף את המגירה הזו, והתוצאה היא ספרו החדש. בניגוד לרבים מספריו של שחם, שמתרחשים בקיבוץ, בספר הזה הוא כותב את זכרונותיו מילדותו בתל אביב הקטנה.

גוזל / ארנה קזין (הקיבוץ המאוחד)

עכשיו, כשכבר הוכח מעבר לכל ספק שיש קוראים בישראל לספרות מתח, והרבה, אפשר לאתגר אותם – ספר על בלשית, לסבית, שמנסה לפצח פרשת היעלמות של ילדה על רקע גל של חטיפות תינוקות. התפאורה סקסית לא פחות מהמקובל בבלשים גבריים – סיגריות, וויסקי ומתח מיני – וכל זה מתחיל ונגמר ב-160 עמודים שלא תובעים מכם יותר מדי. כל הכבוד.

2007 / קובי עובדיה (כנרת-זמורה-ביתן)

ספרו הראשון של קובי עובדיה נקרא "העונה האחרונה של מוטי ביטון", והעלילה התנהלה על רקע ירוחם הענייה של האייטיז. הספר החדש של ביטון, בנה של ירדנה עובדיה, שובר חזק לצד השני של טבלת העשירונים: גם פה הגיבור גדל בעיירת פיתוח, אבל אנחנו תופסים אותו בסיומה של נסיקה אל הקומות הגבוהות של המגדלים בתל אביב, על רקע של המון תהילה ומלא כסף, או כמו שהוא כותב: "אני הגעתי לתל אביב, ומיד היא פתחה את הרגליים לקראתי". 

 

ילדים / תמר מרין (ידיעות ספרים)

להירשם לתואר שני או לא להירשם לתואר שני? בעולם שבו אינפלציית התארים יצאה משליטה, זו לא נראית דילמה הרת גורל, אבל כל מי שישב בספרייה יום אחד בחייו וניסה לכתוב הצעה לתזה יודע שזה יכול להיות רגע מייסר למדי, שמעמת אותך עם הרבה דעות שלך על עצמך. אדוה, גיבורת "ילדים", מתחפרת בדילמה הזאת בנסיון נואש להשתלב ברפובליקה הספרותית, ועל הדרך מספרת סיפור מעניין על כל מה שאנשים צעירים יעשו כדי להגשים מה שהם תופסים כייעוד שלהם, ובעיקר על הניצול שזה מאפשר.

תולעת משי / רוברט גלבריית (ספרי עליית הגג וידיעות ספרים)

רוברט גלבריית, למי שלא זוכר, הוא ג'יי. קיי. רולינג - אותה ג'יי. קיי. שכמעט עשור לאחר שיצא לאור הספר האחרון בסדרת "הארי פוטר" עדיין נאבקת למצוא את הדרך החוצה ממפלצת התהילה שיצרה בעצמה. אחרי הרומן "כיסא פנוי" וספר המתח הראשון בסדרת קורמורן סטרייק, "קריאת הקוקייה", מגיע "תולעת המשי", הספר השני בסדרה. זה הספר שבו זה סוף סוף קרה: הפסיקו לדבר על רולינג ושמו לב שכמעט לא משנה מה הפסבדונים והז'אנר - היא פשוט כותבת מעולה. ההצלחה של שני הספרים הראשונים בסדרת קורמורן סטרייק ואורך הנשימה המפורסם של רולינג רומזים שהסדרה הזו תבלה איתנו עוד הרבה שנים.

ערש / אורית גידלי (הקיבוץ המאוחד)

מות ההורים הוא אירוע שהביא לעולם הרבה יצירות ספרות גדולות, כמו "מוות רך מאוד" של סימון דה בובואר, "יומן אבל" של רולאן בארת, ואצלנו - "נרות נץ החלב" של אגי משעול ו"המתים והחיים מאוד" של תמר גלבץ. אורית גידלי היא מהמשוררות חזקות המבע והמוכשרות שפועלות פה בשנים האחרונות, וספרה החדש, "ערש", שכתבה בעקבות מות אמה, מלא בשורות מורידות דמעות. לדוגמה: "בדרך למגדל האשפוז המערבי אני מזדקפת./ צל הגוף נמתח לסמן/ קו על סרגל המסדרון./ עד כאן הייתי מאושרת,/ ולא בזבזתי את זה בלא לדעת".

ועוד כמה ספרים שיצאו החודש:

דו קרב / דוד גרוסמן (הספריה החדשה). הוצאה מחודשת לספרו הראשון של גרוסמן - ספר לנוער שראה אור בשנת 1982.

תיק ליברמן / אביה אלף (כנרת זמורה ביתן). הפרקליטה הממונה על תיק ליברמן מגוללת את הפרשה, שהסתיימה ללא העמדה לדין.

משהו שרציתי לספר לך / אליס מונרו (כנרת זמורה ביתן). מלאכת בניית ספרייתה המלאה של אליס מונרו בעברית נמשכת, ועכשיו: קובץ סיפוריה השני.

כשהקיסר היה אלוהי / ג'ולי אוטסוקה (פן וידיעות ספרים). ספר חדש למחברת רב המכר "הבודהה בעליית הגג", הפעם על האמריקאים היפנים שנרדפו בזמן מלחמת העולם השנייה.

כולנו יוצאים מגדרנו / קארן ג'יי פאולר (כנרת זמורה ביתן). אישה שתקנית חוזרת לילדותה בנסיון להיזכר בטראומה ששינתה את חייה.

אגף מבצעים: ספרים שיוצאים החודש מהגנת החוק

רשתות הספרים פתחו החודש במבצעי ארבעה במאה - לא על ספרים חדשים, אותם, על פי חוק הספרים, אסור למכור בהנחה, אלא על ספרים שיצאו לפני שנה וחצי או יותר. בחרנו כמה ספרים מומלצים שיצאו מהגנת החוק, ושווה לחפש אותם על שולחנות המבצעים:

גדר חיה / דורית רביניאן. ספרה האחרון של הסופרת הישראלית האהובה, על רומן בין יהודיה לערבי בניו יורק.

חלומותיהם החדשים / חיים באר. ספר על פרק ב' שנרקם בין יוצא מוסד לבין סופרת, שזכה לביקורות מעולות גם בזמן אמת.

שנים עשר השבטים של האטי /  איאנה מאטיס. סיפורה של משפחה שחורה מרובת ילדים לאורך המאה ה-20 בארצות הברית.

עם הנצח לא מפחד / שני בויאנג'ו. רומן ביכורים שיצא לאור לראשונה בארה"ב, וממנו אפשר ללמוד קצת על איך ישראל נראית מרחוק. זה לא תמיד נעים.