שבוע קשה עובר על עולם התרבות הישראלי; שבעה ימים בדיוק אחר שאריק איינשטיין נפטר, באותו ערב שלישי, פעמיים כי רע, הלך לעולמו השחקן והבדרן ספי ריבלין. ריבלין היה צעיר מאיינשטיין בכמעט עשור, אבל לעומת הראשון כבר היה למוד מאבק מתיש של עשרים שנה בסרטן הגרון.
יש משהו נדיר בעובדה שלא משנה אם נמניתם על ילדי הסבנטיז, האייטיז או הניינטיז – ריבלין היה שם בנוף ילדותכם. הוא היה שם כפיסטוק ליד דודלי בשחור ולבן, ואז בהדרגה נכנס לעולם הטלוויזיה בצבע עם הספין אוף "בבית של פיסטוק" ובתור הבלש ב"זהו זה". ילידי שנות השמונים זוכרים אותו מ"הופה היי", וילדי שנות התשעים כבר הכירו אותו בתור הסיידקיק בתכנית של ציפי שביט.
נתן את הקול
ריבלין אמור היה לחגוג יום הולדת 67 בעוד ארבעה ימים. מחלתו תמיד הייתה ברקע, הוא רקד סביבה ואיתה כמעט רבע מחייו. היו רגעים רבים בהם נראה היה שהנה היא מכניעה אותו, ובאחרים יכולנו להישבע שהוא זה שמכופף אותה. כבר ב-93 אובחן נגע בגרונו, והוא, שחשב שזה עוד ישתפר, החליט בינתיים לעזוב את הבמות, הדורשות יותר מאמץ קולי, ולעשות רק טלוויזיה.
אלא שהמצב לא השתפר וריבלין הלך והידרדר, הרחק מעיני הציבור. אף אחד לא ידע מה בדיוק אירע לו, עד שחשף, לפני כמעט שש שנים, בתכנית "עובדה", את מאבקו בסרטן, הניתוחים הרבים שעבר, והיות המלחמה הזו בדיוק מה שעמד בינו לבין היכולת להופיע, בינו לבין הקהל. החברה והקולגה ציפי שביט סיפרה שלא האמינה איך גם ממיטת חוליו, ריבלין היה שוכב ומספר בדיחות, "הוא שורד, זה האופי שלו", אמרה בראיון למעריב.
ריבלין הפך את מאבקו הפרטי לציבורי, וכולנו ראינו איך אחד מגדולי הקומיקאים שלנו נלחם על הזכות לתת את הפאנץ' האחרון. לפני שלוש שנים, אחרי כמעט שלושים ניתוחים, נראה היה שספי הכניע את המחלה לחלוטין – אחרי כל אותם ניתוחים וטיפולים כימותרפיים, הוא הכריז קבל עם ועדה שהחלים מהסרטן והוא מוכן לחזור לעבוד. זו הייתה תקופת עדנה עבורו, הוא חזר להופיע בתיאטרון הלאומי וקיבל את מושב הכבוד בפנתיאון ההומור הישראלי כשהנחה לצד שביט ושלמה בראבא את "תצחיק אותנו", שחיפשה את הבדחנים הבאים של ישראל. אך השמחה הייתה מהירה מדי. לפני כשנה שוב תקפה אותו המחלה והוא איבד לחלוטין את קולו.
"אני מודה לאלוהים שניחנתי ביכולת להבחין בדברים על עצמי מהצד, ולצחוק גם על דברים מאוד מאוד קשים", הסביר ריבלין ב-2010 את מה שמאחורי שמחת החיים העיקשת שאפיינה אותו. לפני שנה, עם חזרת המחלה, כתב בטור מצוטט במיוחד לידיעות אחרונות כי הוא עדיין מוטרד מהשאלה "איך ייראה הסוף". עכשיו, משנענתה שאלתו של ריבלין, עולה בקהל הישראלי שאלה קשה יותר – איך ייראה עבורנו מה שמגיע אחרי הסוף של ריבלין?