מנהלת תערוכת האמנות העכשווית דוקומנטה, מאירועי האמנות הגדולים והחשובים בעולם, אולצה להתפטר מתפקידה בעקבות הזעם שעוררה יצירה בעלת מאפיינים אנטישמיים שהוצגה בתערוכה בחודש שעבר. המחאה נגד היצירה "צדק לעם", של קבוצת אמנים מאינדונזיה בשם "טארינג פאדי", הובילה לכיסוי העבודה וגררה הפגנות במהלך התערוכה ביוני. 

הדוקומנטה נערכת בכל שנה בעיר קאסל שבגרמניה, משתתפים בה כ-1,500 אמנים, והשנה אצר אותה קולקטיב האמנים האינדונזי רואנגרופה. חברי הוועדה המפקחת על האירוע הודיעו אתמול (ראשון), כי הגיעו להסכמה "הדדית" עם המנהלת סבינה שורמן כי תעזוב את תפקידה, והביעו את מורת רוחם מהתוכן "האנטשמי באופן מובהק" שהוצג בתערוכה. בהודעת הוועדה נכתב כי "לצערנו, הרבה מהאמון בנו נפגע וחשוב לנו לעשות כל מה שיכול להחזיר את האמון הזה".

יצירת אמנות אנטישמית בגרמניה
פרט מיצירת האמנות שהוסרה

האמנים שמאחורי היצירה, כמו גם האוצרים ושורמן עצמה, התנצלו כבר על הצגתה בדוקומנטה, ואנשי רואנגרופה אף הופיעו בפרלמנט הגרמני בברלין כדי להביע את עמדתם בפני פוליטיקאים שיצאו נגד התערוכה. בנוסף לסערה סביב היצירה "צדק לעם", הקהילה היהודית בגרמניה מחתה נגד התערוכה של השנה בגלל נוכחותו של קולקטיב אמנים פלסטיני בשם "שאלת המימון" ("the Question of Funding") שתומך בתנועת החרם על ישראל - לצד היעדרותם של אמנים ישראלים מהתערוכה. על פי הארגונים היהודיים, זו הוכחה לעמדה אנטישמית ברורה. האוצרים טענו כי היו אמנים ישראלים ויהודים בין 1,500 המציגים, אולם לא סיפקו פרטים על זהותם.

 

היצירה של "טארינג פאדי", שגם הוצגה בפסטיבל האמנות הדרום אוסטרלי באדלייד בשנה שעברה, כוללת תמונות של חיילים שמחזיקים בציוד לפיזור הפגנות, יש להם ראשי חזיר, ואחד מהם מתויג כאיש מוסד ועוטה מגן דוד. מאחורי החיילים בתמונה ניתן לראות את מה שתיארו בגרמניה בתור "קריקטורה של יהודי": אדם עם פאות, מחזיק סיגר, בעל שיני ערפד ומגבעת שחורה שעליה מצויר סמל האס-אס. לפי הודעת האמנים, שפורסמה בחודש שעבר, "היצירה לא אמורה להיות קשורה בשום צורה לאנטישמיות. עצוב לנו שהפרטים של היצירה הובנו אחרת מאשר הכוונה המקורית. אנחנו מתנצלים על הפגיעה שנגרמה. לכן, בצער רב, אנחנו מכסים את העבודה. כך היצירה נהפכת לאנדרטה של אֵבֵל על חוסר היכולת לדיאלוג ברגע הזה".