כמעט שנה חלפה מאז השבת הארורה ההיא, שלא תישכח לעולם. המתקפה הקטלנית והמחושבת של חמאס, שתפסה את ישראל לא מוכנה, גבתה מחיר בלתי נתפס של כמעט 1,200 הרוגים, אלפי פצועים, ולמעלה מ-250 חטופים - 101 מהם עדיין נמצאים בשבי חמאס. את כמות הסיפורים מה-7 באוקטובר כמעט אי אפשר להכיל, אבל צריך להמשיך ולספר אותם, בכל דרך אפשרית.  

מאז אותו היום ועד עכשיו, עדיין נעשים מאמצים לצייר את התמונה המלאה והמחרידה של מה שקרה בעוטף עזה. והמאמצים האלה נעשים גם בעולם הספר: על פי נתונים שפרסמה לאחרונה הספרייה הלאומית, 169 ספרים העוסקים באירועי 7 באוקטובר הספיקו לראות אור עד כה. מבין אלה, 42 ספרים הם דו"חות של מכוני מחקר בארץ ובחו"ל, 30 הם ספרי עיון ומאמרים על השפעות מתקפת הטרור והמלחמה על החברה הישראלית, ו-29 הם ספרי עדויות. כמו כן, יצאו לאור 18 ספרים המוקדשים לנוסחי תפילה חדשים, 14 ספרי שירה, 11 אלבומי צילום ואיורים, תשעה ספרי פרוזה, וכן שלושה ספרי ילדים. בכתבה זו אספנו עשרה ספרים מומלצים מתוכם. 


גיבורים: לבד מול החמאס / יואב לימור

מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר תפסה את ישראל לא מוכנה. מתוך התופת הזו, ומול ההפקרה, נצצו למרחקים מעשי הגבורה: אזרחים, חיילים ואנשי כוחות הביטחון וההצלה, גברים ונשים, מבוגרים וצעירים, יהודים ובני דתות אחרות - שלל אנשים שמצאו את עצמם פועלים כדי להציל חיים. לעיתים הם הצילו את החיים של עצמם, ולרוב גם את חייהם של אחרים: בני משפחה, חברים ואפילו זרים מוחלטים. חלק מאותם גיבורים הצליחו לשרוד, וחלקם שילמו בחייהם.

העיתונאי יואב לימור מסקר ב-35 השנים האחרונות את מערכת הביטחון. בספרו "גיבורים: לבד מול החמאס" הוא מביא את סיפורם של 80 מגיבורי השבת השחורה, ודרכם הוא חוזר למה שקרה באותן שעות ארורות: אל המחדל, אבל גם אל העוצמות - שיבטיחו כי גם משעתה הקשה ביותר מדינת ישראל תצא מחוזקת.

הוצאת כנרת זמורה דביר | 272 עמודים | 98 ש"ח

כבדו שערי עזה / יעל דרזניק

מתקפת ה-7 באוקטובר היא האירוע רב-הנפגעים הגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל. "כבדו שערי עזה" מתאר את היממה הדרמטית שעברה על הצוותים הרפואיים השונים באותה שבת ארורה: הם התמודדו עם הרגעים הקשים ביותר בקריירה שלהם, בזמן שרבים מהם גם דואגים לבני משפחתם, השוהים בבסיסים צבאיים או ביישובי עוטף עזה.

ד"ר יעל דרזניק היא מומחית בכירורגיית ילדים בבית החולים שניידר. ספרה נוגע בלב העשייה הרוחשת בטיפול המוענק בשטח, בחדרי ההלם ובחדרי הניתוח, ובו מובאים עקרונות הטיפול בפצועי טראומה, עקרונות שנכתבו בדם. הוא מתאר את היממה הנוראה ביותר בתולדותינו מנקודת מבטם של אנשי רפואה מכל קשת הטיפול בגוף ובנפש: פרמדיקים, מנתחים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, אחים ועוד.

הוצאת ידיעות ספרים | 160 עמודים | 88 ש"ח

היום השמיני: ישראל שאחרי 7 באוקטובר / מיכה גודמן

מיכה גודמן, מחברם של רבי המכר "מלכוד 67", "מהפכת הקשב" ו"חזרה בלי תשובה", כותב מזווית חדשה על ישראל ביום שאחרי ה-7 באוקטובר. "היום השמיני" לא מציע התייחסויות לשאלות דחופות בנושאים פוליטיים או צבאיים, הוא לא מציע הצעות מעשיות, ואין בו או התייחסות לדילמות אסטרטגיות; הספר הזה לא שואל מה צריך לעשות כדי לנצח, אלא מי עלינו להיות כדי לנצח.

בספרו החדש מצייר גודמן תמונה של הישראליות הנוכחית, שממציאה את עצמה מחדש. גודמן מעמיק בנושא הקרע הישראלי, ובודק על מה הוא מבוסס; דרך בחינת הקשר בין האירועים שהובילו למלחמה - בעיקר בכל הנוגע לסכסוך הפוליטי - הוא מנסה להבין את הזרמים העמוקים של הישראליות. וכפי שטוען גודמן, לזהות של ישראל ישנה חשיבות מכרעת ביכולת שלה לשרוד.

הוצאת הקיפוד והשועל | 236 עמודים | 98 ש"ח

יום אחד באוקטובר / יאיר אגמון ואוריה מבורך

שי-לי הכניסה זרת לפה של תינוקת בת חודש, שלמה התיישב על כורסה ועשה עצמו ישן, נסרין הוציאה את השרוכים מהנעליים של הילדים, מיקי ביקש מהמחבל לקיים את ההבטחה, עמית ליטפה את הפצוע האחרון במרפאה, ענר הדף 7 רימונים מהמיגונית, עמנואל דאג שמכתב האהבה של החייל ההרוג יגיע ליעדו. כל הסיפורים יוצאי הדופן הללו, ועוד רבים אחרים, קר באותו יום ארור אחד באוקטובר.

"יום אחד באוקטובר", מאת הסופרים יאיר אגמון ואוריה מבורך, הוא פרויקט מונולוגים ספרותי חד-פעמי - שמעניק לקוראיו היכרות עם ארבעים גיבורים שהיו באמת. הסיפורים כולם מתרחשים באותן עשרים וארבע שעות, באותו חבל ארץ. הגיבורים בלתי נשכחים, הסיפורים בלתי נתפסים. ולצד הצער הכבד, הם מציעים לקוראים רגעים של נחמה - ומזכירים לראות את הטוב ולזכור את החסד.

הוצאת קורן | 328 עמודים | 98 ש"ח

קו התלם / אמיר תיבון

אמיר תיבון, אשתו ושתי בנותיהם הקטנות היו נצורים בממ"ד בקיבוץ נחל עוז בעוד ביתם מוקף במחבלים חמושים. הם הורו לילדות להיות בשקט והתכוננו לגרוע מכול. 85 קילומטרים צפונה משם, אלוף (מיל’) נעם תיבון ורעייתו גלי, הוריו של אמיר, סיימו רחצת בוקר בים של תל אביב. "חדרו מחבלים ליישוב", הוא כתב להם קצת אחרי 7:15. "יורים עלינו".

נעם וגלי יצאו מיד לנחל עוז לנסות להציל את משפחתם. בדרך הם מצאו את עצמם מצילים אנשים אחרים, זרים גמורים, שנקלעו לתופת. המסע ההרואי הזה נודע לכל המדינה, שנדבקה בזמנו לחדשות, ונעם תיבון הפך לאחת הדמויות הנערצות בימים שאחרי המתקפה. עכשיו, חושף בנו לראשונה את הסיפור המשפחתי המלא על אותו יום - ומשלב בו את סיפורו של קרב הגבורה הבלתי נתפס שהתנהל בקיבוץ נחל עוז. זהו סיפור של הפקרה, אך גם של גבורה ושל תקווה.

הוצאת ידיעות ספרים | 230 עמודים | 98 ש"ח

רוח, קרב / אמילי עמרוסי

שבועיים לאחר מתקפת הפתע של חמאס החלה אמילי עמרוסי, סופרת ואשת תקשורת, לשוחח עם האנשים שהמלחמה גילתה לנו את גדולתם: בני משפחה שכולים, בני משפחות החטופים, לוחמים, פצועים. בתוכנית הריאיונות "רוח, קרב" - שהופקה על ידי תאגיד השידור הישראלי - דיברו המרואיינים על השכול, האובדן והפחד, ולצידם גם על האופטימיות והאמונה. הספר "רוח, קרב" מבוסס על סדרת השיחות האישיות בהגשת עמרוסי, ששודרה בכאן מורשת ובכאן הסכתים.

הוצאת ידיעות ספרים | 336 עמודים | 112 ש"ח

אמרתי לכם זה ג'יהאד / צבי יחזקאלי

במשך שלושה עשורים מסקר צבי יחזקאלי את המזרח התיכון ואת הסכסוך הישראלי פלסטיני. בין אם כעיתונאי או כמסתערב, הוא נכח כמעט בכל אירוע חשוב בשנים אלו. בספר הביכורים שלו "אמרתי לכם זה ג'יהאד", מנסח יחזקאלי אמירה נוקבת וכואבת: לפיה, זו מלחמת דת הרחוקה מסיום.

הספר מציע התבוננות אחרת לגמרי ממה שמכונה "הקונספציה", דרך עשרות סיפורים וחוויות שהיו, לפי יחזקאלי, כתובים על הקיר - אך ב-7 באוקטובר היכו בכולנו בהפתעה. כיצד ייתכן שישראל, הרואה את עצמה כמעצמה מערבית, הופתעה ב-7 באוקטובר? וכיצד לא הופנם הכלל הראשון בכל קרב, והוא הצורך להבין מה האויב מפעיל נגדנו? על השאלות האלה מנסה יחזקאלי לענות על פי הרציונל של המזרח התיכון, ולא על פי ההיגיון המערבי. הוא מתרחק מההתפלגות המוכרת בין הימין לשמאל, שמזוהה עם אולפני המלחמה בטלוויזיה, ומנסה להציג את המרחב הערבי כפי שהוא מבין את עצמו.

הוצאה עצמית | 368 עמודים | 119 ש"ח

לכודים / ניצן הורוביץ וארווה דגין

הם באו לרקוד, אבל מצאו את עצמם בתרחיש אימים: 27 צעירים נמלטו מפסטיבל נובה והסתתרו במיגונית אחת זעירה בצומת רעים, שהותקפה על ידי מחבלים. הרימונים הושלכו אל תוך המיגונית נזרקו החוצה בזה אחר זה, ורק לאחר ירי רקטות אר-פי-ג'י, הוכנעה המיגונית. המחבלים גררו מתוכה ארבעה צעירים וחטפו אותם לעזה. לאחר מכן נכנסו פנימה וירו מטווח אפס במי שנותר. 16 איש נרצחו. 7 ניצלו בדרך נס - והם מספרים את אחד הסיפורים הקשים ביותר של אירועי ה-7 באוקטובר.

הסיפור הזה מסופר בהרחבה ב"לכודים" - ספרם של ניצן הורוביץ, עיתונאי ושר הבריאות לשעבר, ושל ארווה דגין, סופר ועיתונאי צרפתי. הוא מבוסס על עדויות הניצולים, ניתוח מדוקדק של הקלטות וחומר ויזואלי רב, וריאיונות עם משפחות החטופים והנרצחים. לצד התיעוד החשוב, הספר מציף שאלות נוקבות: איך יכול להיות ששבע שעות עברו מרגע שהחלה ההתקפה, ועד לחילוץ השורדים? איפה הייתה המדינה?

הוצאת ידיעות ספרים | 192 עמודים | 98 ש"ח

חרבות ברזל, לבבות שבורים / מיכאל בר-זהר

את הספר הזה מיכאל בר-זהר החל לכתוב ב-8 באוקטובר 2023, לאחר לילה ללא שינה. הוא ראה את הזוועות ביישובי עוטף עזה, וכן את ההפגנות בזכות החמאס בבירות העולם. הוא ידע שיש מי שיעוותו את הפרק הנורא הזה בהיסטוריה על ידי חדשות כוזבות; בגלל רגשות קיצוניים, קנאות נבערת, שנאה עיוורת או הערצה טיפשית. ולכן הוא כתב את "חרבות ברזל לבבות שבורים": כדי שהקוראים שלו יעקבו אחר המאורעות בדיוק כפי שעקב הוא, ינשמו את האווירה, יחושו את הכאב הישראלי, את המאבק הפנימי ואת חשבון הנפש. והוא מבטיח להיות אובייקטיבי, אבל לא ניטרלי.

פרופ’ מיכאל בר-זהר היה חבר כנסת ויו"ר ועדת החינוך והתרבות, דובר משרד הביטחון, מרצה באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטת אמורי שבארה"ב. בר-זהר השתתף בארבע מלחמות ישראל. הוא הביוגרף הרשמי של דוד בן-גוריון ושל שמעון פרס וכתב למעלה מ-35 ספרי תעודה, כעשרה רומנים, תסריטים ושני מחזות.

הוצאת ידיעות ספרים | 272 עמודים | 118 ש"ח

היום שבו הכול השתנה: עשרה סיפורים משבעה באוקטובר

"היום שבו הכול השתנה" היא אנתולוגיית קומיקס בעריכת נטע גורביץ ואסף חנוכה, ובה עיבוד גרפי של מאיירים וקומיקסאים מהמובילים בארץ לעשרה סיפורים מה-7 באוקטובר. בספר מתוארים רגעים קשים מנשוא, אבל גם רגעים של גילויי תעוזה ותושייה, של סולידריות. המדיום האיורי נאחז בדימוי המוכר, אבל מעצים את חיי הנפש ואת הפנטזיה - ומרכך את הזוויות הפוצעות של המציאות. הוא מראה את מה שאי אפשר להראות אבל צריך לראות. ובמקום של ייאוש, הוא מפיח תקווה.

באנתולוגיה מופיעים סיפורה של מאיה אלפר (שאותו מביא המאייר אור יוגב); סיפורו של נעם תיבון (דניאל גולדפרב); סיפורה של עמית מן (רון לוין); סיפורו של סלימאן שליבי (אלינה גורבן; סיפורם של מיכאל ועמליה עידן (אביאל בסיל); סיפרורה של מאלי שושנה (טוהר שרמן-פרידמן); סיפורו של חיים פרי (דנה ברנר); סיפורו של עידו רוזנטל (יונתן פופר); סיפורו של נארו (עובדיה בנישו); וסיפורם של שחר (דבי) טרואן-מתיאס ושלומי מתיאס (דניאל פלג). 

הוצאת יוקה | 136 עמודים | 118 ש"ח