מה הקשר בין קים קרדשיאן לבין ארון קבורה מצרי מזהב? האחת היא הידוענית הכי נוצצת בעולם והשני הוא פריט עתיק בעל חשיבות היסטורית, ונראה שאין כל קו מחבר בין השניים. ובכן, עד עכשיו. תמונה של קים קרדשיאן מאירוע המט גאלה של שנת 2018, ובה היא נראית ליד ארון הקבורה של נדג'מנך, הובילה לפתרון תעלומה פלילית ארוכת שנים הקשורה לחפץ הזהוב והמרשים. בפרק האחרון של הפודאקסט "Art Bust: Scandalous Stories of the Art World", צלל המנחה בן לואיס לסיפור גניבת ארון הקבורה המדובר, ולתפקיד ששיחקה התמונה בלכידת הגנבים: הארון נבזז ונמכר למוזיאון המטרופוליטן תמורת 4 מיליון דולר, ובאמצעות מסמכים מזויפים.

ארון הקבורה, שמקורו במאה הראשונה לספירה, נבזז בחפירות שהתרחשו במצריים בשנת 2011, ושורה של אירועים הביאו אותו למוזיאון המט לקראת הגאלה של 2018, בה קים הצטלמה לצידו (ככל הנראה בגלל הדמיון בינו לבין שמלתה הזהובה). חשוב לציין: בשלב זה, במוזיאון המט לא ידעו שמדובר בפריט שנבזז, שכן הם קיבלו מסמכי העברה (מסמכים שכעת, כאמור, הובן כי היו מזויפים).

בחודש מאי של אותה השנה, החודש בו התקיימה הגאלה, התובע המחוזי במנהטן – מתיו בוגדנוס שמו - קיבל מייל מפתיע. במייל המדובר, הופיעה התמונה של קים ושל ארון הקבורה – שכבר הפכה וויראלית. את התמונה שלח מודיע מהמזרח התיכון, אותו מודיע קיבל את התמונה מאחד האנשים שחפרו את הפסל בזמן המהפכה המצרית ב-2011, שהתרגז על כך שהוא מעולם לא קיבל תשלום על החפירה. כלומר, ברגע שראה אותו אדם את תמונת ארון הקבורה במוזיאון המטרופוליטן, הוא הבין שהארון נמכר למוזיאון נחשב מבלי שהוא יקבל אחוזים על כך.

עבור בודגנוס, ראש יחידת סחר העתיקות בפרקליטות מנהטן, התמונה הוויראלית של קים לצד ארון הקבורה הייתה המפתח לפתרון תיק פלילי וותיק למדי. החקירה בנושאו החלה עוד בשנת 2013 וכללה גם שיחות עם סוחרי עתיקות מכל העולם, זאת על מנת להבין מה מקורו של ארון הקבורה; כאשר המודיע הסב את תשומת ליבו של בוגדנוס לעובדה כי הוא לא קיבל תשלום על התגלית הארכיאולוגית שהוא עצמו גילה, הבין בוגדנוס כי ארון הקבורה ככל הנראה הגיע לידי המטרופוליטן בדרך לא חוקית.

קים קרדשיאן מט גאלה 2018 (צילום: Taylor Hill, Getty Images)
התמונה שלה עזרה לפתור תעלומה. קים קרדשיאן במט גאלה של שנת 2018|צילום: Taylor Hill, Getty Images

לבודגנוס היו מאות קבצים המכילים תמונות של עתיקות שנחפרו מהאדמה, תמונות ששלחו לו סוחרים בתקווה למכור למוזיאונים. לרוע המזל, בודגנוס יכול היה לפעול רק בתחומי שיפוטו בניו יורק – ועל כן, הוא לא יכול היה להתאים את אותן תמונות ברזולוציה נמוכה לרכישות החדשות של המוזיאון, אליהן הוא היה מודע. הטיפ שסיפק המודיע לא היה מספיק כדי למצוא את הגנבים, ועל כן בוגדנוס ביקש שהמודיע ישאל את האדם שחפר את ארון הקבורה האם יש לו גישה לתמונות דיגיטליות של הארון. אותו אדם שלח תצלומים של ארון הקבורה ברגעים לאחר שזה נחפר מהאדמה, ובוגדנוס הצליח להתאים את אלה לתמונות שהשיג במהלך המעקב שלו. כך, הצליח בוגדנוס להבין את המסע שעבר ארון הקבורה לאורך השנים – ולהבין שהוא נחפר ב-2011 בתקופת המהפכה המצרית.

כשחפרו החוצה את ארון הקבורה, הוציאו הבוזזים את שרידיו החנוטים של נדג'מנך – שהיה כומר גדול במצרים העתיקה – אל נהר הנילוס. אבל הם פספסו דבר חשוב: אחת מעצמותיו של נדג'מנך, שנותרה בתוך הארון עד לימים בהם הוא כבר הוצג במוזיאון המטרופוליטן. בוגדנוס טען כי הריאיות הראו שרובן דיב, מנהל גלריית דיוניסוס שבהמבורג, העביר כסף למבריחים ולסוחרים המקומיים בתמורה להעברת ארון הקבורה לגרמניה. ב-2013, הארון הגיע לידיו של אדם בשם חסן פזאלי, סוחר משארג'ה, שהתכתב בנושא ארון הקבורה במיילים וכינה אותו "הצהוב", על פי בוגדנוס. פזלי מילא טופס ייצוא שסימן את ארון הקבורה באופן שגוי כפריט יווני רומאי, זאת כדי לחפות על מוצאו של הארון ולטשטש את העובדה שהוא הגיע לידיו באופן בלתי חוקי, ושלח אותו לאירופה. 

מאוחר יותר, הגיע ארון הקבורה לידיו של רובן דיב. לא ברור מה הוא ידע על מוצאו של הארון. דיב היה אחראי על שיקום הפריט העתיק, ולדברי בוגדנוס – הוא זייף רישיון ייצוא מצרי בו נכתב כי ארון הקבורה יוצא כחוק. לאחר מכן, נשלח הארון לחוקר הצרפתי והסוחר כריסטון קוניצקי, ולשותף שלו ריצ'רד סמפר. לא ברור מה הם ידעו על מוצאו של הארון. הם הציע למכור את ארון הקבורה למטרופוליטן ב-4 מיליון דולר. (בוגדנוס, מצידו, טוען כי במוזיאון היו צריכים להיות קפדניים יותר בחקירת מקורות הארון). לאחרונה, השניים נעצרו והואשמו במרמה, הלבנת הון וזיוף – אך התיק טרם עלה לדין. ארון הקבורה, שנצפה על ידי כמעט חצי מיליון מבקרים כשהפך למרכז התערוכה במט ב-2018, הוחזר בשנת 2019 למצריים – שם הוצג במוזיאון המצרי הגדול בקהיר.