לא חסרים מקרים בהם יצירות תרבות שנטען שמבוססות על אמת התבררו כשקריות, לפחות חלקית. הדוגמה הבולטת ביותר מהשנים האחרונות היא הספר "מיליון רסיסים קטנים", שהפך לרב מכר לא מעט בזכות הקידום המסיבי שנתנה לו אופרה ווינפרי, עד שהתברר שהמחבר ג'יימס פריי, שטען שאירועי הספר קרו לו במציאות ושהוא ברובו אוטוביוגרפי, שיקר, וכי הספר מבוסס על המציאות באופן חלקי ומינורי בלבד. לפני פריי היה העיתונאי סטיבן גלאס, שהודה בשנות התשעים שזייף את מרבית הכתבות שלו.
לרשימה הלא מכובדת הזאת מצטרפים עכשיו העיתונאית רוקמיני קלימאצ'י והמפיק אנדי מילס שעומדים מאחורי הפודקאסט "Caliphate" של הניו יורק טיימס, וכעת נאלצים להחזיר את פרס הפיבודי שזכו בו על הפרק. הפודקאסט, שקלימאצ'י ומילס הגישו והפך להצלחה מסחררת, מתמקד בשרוז שודרי, פקיסטני-קנדי שטען שהיה לוחם דאעש ותיאר בפודקאסט בפרטי פרטים את הזוועות שלקח בהן חלק בסוריה. הפודקאסט עסק לא רק בו, אלא גם בנסיבות שגורמות לאנשים מהמערב להצטרף לארגוני טרור.
לאחר שפוליטיקאים קנדים ואמריקאים קראו להעמיד אותו לדין ויצאו נגד ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו על כך שאיפשר לטרוריסט ורוצח להתגורר בקנדה, נפתחה חקירה בנושא בה התגלה כי שודרי מעולם לא היה טרוריסט וייתכן שאפילו מעולם לא ביקר בסוריה. בעקבות החקירה הוא נעצר, ובניו יורק טיימס נפתחה גם חקירה פנימית כדי לבדוק את העבודה העיתונאית על הפודקאסט עצמו, ולהבין כיצד קלימאצ'י ומילס לא אימתו את הסיפור המפוברק לחלוטין של שודרי.
I am fiercely proud of the stories I have broken on the ISIS beat. But as journalists, we demand transparency from our sources, so we should expect it from ourselves. Please see my full statement below regarding our Caliphate podcast: pic.twitter.com/FBUFsrnbsa
— Rukmini Callimachi (@rcallimachi) December 18, 2020
לאחר החקירה הפנימית, בניו יורק טיימס שיחררו הצהרה ביום שישי האחרון שהם אינם עומדים מאחורי הפודקאסט, ויחזירו את פרס הפיבודי בו זכו, המוענק להישגים יוצאי דופן בטלוויזיה וברדיו. "בתור פרס שקובע סטנדרט של תקשורת איכותית, היושרה של פרס הפיבודי היא חשובה, ואנחנו מעריכים את האופן המקצועי שבו הניו יורק טיימס טיפלו בתקרית", מסרו מוועדת הפרס. לצד החזרת הפרס, המגזין פירסם גם תחקיר חדש שצולל למקרה וחושף את האמת - שונדרי בכלל בילה את השנים האלה בפרבר של טורונטו ובבית סבו וסבתו בפקיסטן.
קלימאצ'י מצדה פנתה לטוויטר להגיב על השערורייה וצייצה: "אני גאה מאוד בסיפורים שחשפתי על דאעש והפשעים שלהם נגד האנושות. אבל כעיתונאים, אנחנו דורשים שקיפות מהמקורות שלנו ואנחנו צריכים לדרוש אותה גם מעצמנו. אני נקרעת כשאני חושבת על הקולגות שאכזבתי. תפסתי את המקור שלנו משקר על פרטים משמעותיים ודיווחתי על כך, אבל לא תפסתי אותו בשקרים אחרים שהוא סיפר לנו, והייתי צריכה. הוספתי הסתייגויות כדי להבהיר מה ידענו ומה לא ידענו, אבל זה לא היה מספיק. למאזינים שלנו, אני רוצה להתנצל על מה שפספסנו ועל הטעויות שלנו. אני מתחייבת לעשות עבודה טובה יותר בהמשך".