האגף המערבי של הקתדרלה הלאומית בוושינגטון מציג דיוקנאות מפוסלים של מנהיגים ופעילים חברתיים מכל הזמנים וב"מרפסת זכויות האדם" שבו מוצגים פסליהן של דמויות בעלות משמעות לעולם התרבות, בהן אלינור רוזוולט, האמא תרזה ורוזה פארקס, אבל גם דארת' ויידר מסרטי "מלחמת הכוכבים". כעת, מוצגת שם בפעם הראשונה דמותו של יהודי בן-ימינו: הסופר, הפילוסוף וחתן פרס נובל לשלום, אלי ויזל, שהלך לעולמו ב-2016 כשהיה בן 87.
ויזל ומשפחתו פונו למחנה הריכוז אושוויץ בשנת 1944, שם נספו אימו ואחותו הקטנה. ויזל, אז נער בן 15, שרד גם את צעדת המוות למחנה בוכנוואלד, שם מת גם אביו. ויזל עצמו שרד בבוכנוואלד את חודשיה האחרונים של מלחמת העולם השנייה לפני ששוחרר על ידי כוחות הברית. כעשר שנים לאחר מכן, פרסם ויזל את ספרו הידוע ביותר, "הלילה", אוטוביוגרפיה שפירטה את הזוועות שנאלץ לעבור כאסיר במחנות. הספר זכה לתהודה רבה, ונחשב גם היום לאחד הספרים הפופולריים ביותר ללימוד זכר השואה בבתי הספר.
ויזל היגר מצרפת לניו יורק זמן קצר אחרי פרסום "הלילה", הפך לאזרח אמריקני ובהמשך גם לאחד הקולות הבולטים בקריאה לעודד שורדי שואה נוספים לספר את סיפוריהם. ויזל ייסד את מוזיאון השואה בעיר וושינגטון והיה יושב הראש הראשון שלו, וכן היה חבר הוועדה הנשיאותית האמריקאית לזכר השואה. פעולות אלה זיכו את ויזל בפרס נובל לשלום ב-1986.
דיקן הקתרדלה הלאומית, הכומר רנדולף מרשל הולרית', אמר בריאיון לניו יורק טיימס: "ככל שיותר ויותר ניצולי שואה מתים, הולך ופוחת הדור. חשוב מאוד שנשאיר בחיים את הזיכרון ואת עבודתו (של ויזל – ז.א)". בהצהרה רשמית ששחררה הקתדרלה, נכתב ש"פסלו של מר ויזל משקף את משימתה של הקתדרלה להיות בית תפילה לכולם... הדיוקן מגיע בתקופה בה האנטישמיות בארה"ב ובעולם במגמת עלייה".
מריון ויזל, אלמנתו של אלי ויזל, אמרה ש"נוכחותו בקתדרלה הלאומית לא רק מנציחה את חייו ומוקירה את מחויבותו לזכויות אדם. היא גם מבטיחה שדורות חדשים ילמדו ממנו ויישאו את שיעוריו לחיים הלאה אל העתיד". שרה בלומפילד מנהלת מוזיאון השואה בוושינגטון, אותו, כאמור, ויזל ייסד, אמרה ש"כמו מיליונים רבים, ויזל סבל זוועות בל יתוארו. אבל הוא הגיב לכך בהקדשת חייו לכתיבה, השכלה, ומעל לכל - שימש כמנהיג רוחני וכדובר בלתי נלאה בזכות אנושיותנו המשותפת. העובדה שהוא מוצג לצד אחרים, מרקעים שונים, שחולקים איתו את האידיאלים האלו מהווה מחווה הולמת למורשתו".