אשריאל (אש) מור, פעיל חברתי ואחד ממשתתפי העונה האחרונה של "המירוץ למיליון", העלה אתמול פוסט ויראלי לחשבונות הפייסבוק והאינסטגרם שלו, וצולם בעודו מחזיק שלט עליו כתוב: "אני מועמד לגירוש ממדינת ישראל". מור עצמו, חשוב לציין, לא מועמד לגירוש - אך הפוסט שלו הצליח להעלות את המודעות למצבם של חברי קהילת העבריים בישראל, שמור עצמו הינו חלק ממנה.

"ייתכן כי בעוד 60 יום צמד המילים 'קהילת העבריים' יהיה רק זיכרון", כתב מור בפוסט, "מדובר בקהילה שמאז עלייתנו לארץ, חיפשנו רק לתרום ככל שיכולנו לפיתוח המדינה, ביקשנו להשתלב בחברה. הצהרנו שאנחנו חלק בלתי נפרד מ'עם ישראל' וקיבלנו חיבוק אוהב מה'עם' אבל הממסד ומוסדות המדינה תמיד בזו לנו".

מור המשיך וכתב: "במקום להסדיר את מעמד הקהילה, אחרי 53 שנה משרד הפנים קבע כי מקומנו לא בארץ ומבקש שבתוך 60 יום חברי הקהילה יעזבו את הארץ. מבוגרים בני 70-80 שמאז גילאי ה-20 מנהלים את מרכז חייהם בארץ, מתבקשים לרדת מהארץ ולהתחיל חיים חדשים, איך ייתכן? צעירים מתחת לגיל 30 שנולדו, גדלו וחונכו בארץ, חיים בחוסר מעמד במדינת ישראל, וגם חסרי מעמד במדינת המוצא של הוריהם, אבל מבקשים לגרש אותם. והשאלה שלי היא לאן? מה עם טיפ טיפה הומניטריות?!".

"כשהמטרה היא 'להעיף' אותנו ממדינת ישראל", הוסיף מור, "גם ההחלטה לשלול לי את האזרחות היא לא דמיונית. אבל לא צריך לשלול לי את האזרחות, אני אהיה מוכן לוותר על האזרחות ולהיות מועמד לגירוש בעוד חודשיים ביחד עם בני קהילתי. שלומי הוא כשלום עמי, וגורל העם שלי הוא הגורל שלי. יש סיכוי של ממש שאצטרך להיפרד מארץ ישראל האהובה בעוד פחות מ-60 יום ואם זה יהיה גורלי אז אעשה זאת בגבורה, ועם ראש מורם". "לאן שלא יגרשו אותי אני תמיד אהיה יהודי, עברי, ישראלי גאה, כי את מי שאני משרד הפנים לעולם לא יוכלו למחוק", סיכם.

בעוד שמדבריו של מור ניתן היה להבין כי גם הוא עצמו מועמד לגירוש, במשרד הפנים מבהירים שהמהלך לא אמור לחול עליו - ומור עצמו אף סיפר בעבר כי קיבל אזרחות ישראלית במהלך שירותו הצבאי. בנוסף, ולמרות שבני קהילת העבריים אינם נחשבים יהודים על פי ההלכה, מרביתם אכן מחזיקים במעמד קבע בישראל. "בני קהילת העבריים מדימונה קיבלו מעמד קבע בישראל מטעמים הומניטריים לפני כ-17 שנה בעקבות החלטת שר הפנים דאז, ושלא במסגרת חוק זה או אחר", מסבירים ברשות האוכלוסין וההגירה, "בעת קבלת ההחלטה ותחילת הסדרת מעמדם בישראל, גובשה רשימה של חברי הקהילה ביחד עם ראשיה, ומי שנכלל בה בעת הסדרת המעמד אכן הפך לתושב קבע. פניות שנעשו שנים רבות לאחר מכן, נבחנו ונבחנות לגופו של עניין ומי שהתבקש לצאת למעשה שוהה בישראל באופן לא חוקי שנים רבות. נציין שכותב הפוסט שוהה בישראל במעמד קבע ואינו מועמד כלל לגירוש".

לפי יאיר ישראל, חבר בקהילת העבריים, התמונה שמוצגת על ידי משרד הפנים רחוקה מלהיות מדויקת. "זה שקר וחרפה", הוא טוען, "אנשים שהגיעו לפני 20 שנה, שאין להם שום מעמד אבל היו כאן - הם לא עשו שום הסדרים עם ראש הקהילה. אני תושב קבע, הם יכולים לגרש גם אותי מתי שהם רוצים, כי אני לא נחשב אזרח ישראלי. יש הרבה אנשים על הכוונת לקראת גירוש. מה שהם אומרים זה סתם שקר, הם רוצים לגרש אנשים שהיו פה 30 שנה". 

יאיר ישראל (צילום: תמר אלמוג)
"אני יליד הארץ, אז מה, זו אשמתי?". יאיר ישראל|צילום: תמר אלמוג

"רשמו את חברי הקהילה, והם היו רשומים כל הזמן", מסביר ישראל, "ביקשנו שיסדירו את העניינים שלהם, והם (משרד הפנים) סירבו אבל אמרו 'תישארו פה'. זה היה מתחת לרדאר. אנחנו ביקשנו, 'בואו נסדיר את זה', ובמשרד הפנים סירבו להסדיר את זה. זה שהגיעו ל-20-30 שנה זו אשמתם. לא הסדירו גם אותי, שאני יליד הארץ, אז מה, זו אשמתי? כל העניין היה לשים אותנו על הכוונת, כדי שלא יהיו כאן שחורים במדינה. והנה, זה מה שהם רוצים לעשות. הם שקרנים, רמאים, ומזלזלים בקהילה תמיד". 

בשיחה איתו, ישראל טוען כי בכוונת משרד הפנים לגרש 640 מבני הקהילה, אך ברשות האוכלוסין וההגירה לא נוקבים במספר מדויק. "מי שלא נכלל ברשימת חברי הקהילה ולא עמד בקריטריונים, קיבל תשובה שלילית ולמעשה שוהה בישראל תקופה ארוכה באופן לא חוקי ונדרש לצאת על פי חוק", מסבירים שם, "בניגוד לטיעונים, הקהילה אינה מגורשת וכאמור, חבריה בעלי מעמד של תושבות. נבהיר כי כל בקשה נבחנת לגופה, ומי שסבור כי נעשתה טעות בהחלטה בעניינו רשאי לערער".